Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заместник-кмет мълчи за опасната къща

4
Снимка: Радио Шумен

Продължава разчистването на района около къщата - паметник на културата, в Шумен, чийто покрив се срути късно снощи.

Репортер на Радио Шумен видя на място забранителните ограждения по тротоара около участъка на ул. „Цар Освободител“ 125 и подхода към ул. "Цар Калоян". Работата на общинските работници, които премахват строителните отпадъци, следеше заместник-кметът по строителство и екология на Шумен Николай Симеонов. Той отказа каквато и да е информация по случая за общественото Радио Шумен, въпреки че преди това подробно бе коментирал обезопасителните мерки и ситуацията с опасната къща в друга частна медия. Симеонов препрати нашия репортер към пресцентъра на общината, където не отговориха на обажданията ни.


На място заместник-кметът разговаря с жена - съсобственичка на имота. Той й обясни, че сградата е опасна, затова се вземат необходимите мерки, за които ще бъдат направени разходи, а собствениците трябва да ги възстановят.

В прессъобщение по-рано от общината съобщиха, че многократно са отправяли предупреждения и предписания към собствениците, но без последствия.


Сутринта специалисти са направили оглед на място за изготвяне на констативен протокол. "Вземат се мерки за временна организация на движението на засегнатия участък на ул. „Цар Освободител“, с проверка на възможността за частично затваряне. Променя се сигнализацията и се организира преместване на съдовете за събиране на отпадъци, които са в засегнатата зона", писаха от общинския пресцентър.


От 2011 г. къщата е частна собственост и е обект на специална защита със статут на паметник на културата. Представител на Националния институт за недвижимо културно наследство ще посети обекта утре и заедно с общинска администрация ще коментират възможните решения, уточниха от пресцентъра на кметството.

Последно в къщата живее известният шуменски художник Стефан Петров. Домът му е строен през 1882 г. от баба му Златка Петрова, пише в сайта „Шуменски истории“. Петров умира при нещастен случай през декември 1991 г., два месеца след като навършва 100 години. Творбите на почетния гражданин на Шумен са запечатали най-красивите стари сгради в града.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Обявиха война на кафе автоматите

Вендинг машините по центъра на Шумен убиват заведенията по ларгото. Това каза на заседание на икономическата комисия към Общинския съвет Румен Славчев - собственик на кафене по бул. "Славянски". Той поиска от кмета и общинските съветници да ограничат възможността за поставяне на автомати в близост до барчетата или да принудят собствениците на машините да..

публикувано на 20.06.24 в 15:22

Вода в горещините

Кампания за раздаване на безплатна минерална вода в най-горещите часове на деня организира община Шумен. Пунктовете са два – срещу сградата на Драматично-кукления театър „Васил Друмев“ и срещу сградата на областната администрация на площад „Кристал“. Акцията ще продължи и утре. Безплатна минерална вода раздават днес и в Кубрат. Кампанията е на..

публикувано на 20.06.24 в 13:18

Да пазим децата на пътя

В ход е традиционната акция на полицията „Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя“. Това съобщават от полицията в Шумен.  Инициативата ще продължи до края на август. До края на юни и през следващите два месеца ще бъдат проведени специализирани полицейски операции. Те ще са насочени към контрол при неправилно движение на пешеходци,..

публикувано на 20.06.24 в 12:45

В Студеница избират кмет

Шуменската полиция ще осигури охраната на изборната секция в село Студеница, където на 23 юни ще се проведат избори за кмет на населеното място.  В селото ще бъдат ситуирани мобилни групи, които ще извършват обходи от петък до края на изборите. Охраната на изборните книжа и машината за гласуване ще бъде поета от полицейски служители на областната..

публикувано на 20.06.24 в 12:25

Всеки десети в Шуменско е беден

11% от жителите в Шуменска област са с доходи под линията на бедност, която за региона е близо 556 лева. Това показват данните на статистиката за 2023 г.  За една година прагът на бедност в Шуменско се е повишил със 111 лева, а относителният дял на бедните хора е намалял с 2%.  В тежки материални лишения живее всеки десети жител на областта...

публикувано на 20.06.24 в 11:21

Пожар изпепели кола

Автомобил е унищожен при пожар вчера, съобщават от шуменската полиция. Сигналът за пожар в лек автомобил "Шкода" на разклона за кв. "Макак" е приет около 13:00 часа вчера. На място бил пратен екип на РСПБЗН - Шумен.  Огнеборците заварили автомобила, обхванат в пламъци. Предполагаема причина за възникване на пожара е техническа неизправност в..

публикувано на 20.06.24 в 11:14

Кокаин в джоба

19-годишна шуменка е задържана за притежание на наркотични вещества. Това съобщават от шуменската полиция.  Проверката била извършена от криминалисти на РУ- Шумен в сутрешните часове вчера. Иззето е пликче с около грам бяло кристалообразно вещество, което по нейни думи е кокаин или кристали. Предстои да бъде изследвано лабораторно.  19-годишната е..

публикувано на 20.06.24 в 11:08