Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мюсюлманите празнуват

Снимка: Радио Шумен

Свещеният за мюсюлманите празник Курбан байрам започва днес след молитва във всички джамии. Това е един от двата най-големи празника в исляма и е свързан с принасянето в жертва на животни, откъдето идва и името му. 

По-заможните хора колят коч или теле и раздават курбан на нуждаещите се за здраве и берекет. 

Поздравленията в семействата и между близки започват след сутрешната молитва. Младите и децата целуват ръка на възрастните и искат прошка. 

Празникът символизира смирението, покаянието, помирението и опрощението.

Курбан байрам продължава четири дни.


По публикацията работи: Десислава Спирдонова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

1,1 милиона за физкултурен салон

Община Русе ще отдели 1 116 730 лв. за изграждането на физкултурен салон и топла връзка към ОУ „Никола Обретенов“. Това реши единодушно на сесията си днес Общинският съвет. Още 1 500 000 лв. ще осигури държавата, тъй като проектът е включен в списъка на Министерството на образованието и науката. Училището е построено през 1988 г. без физкултурен..

публикувано на 25.09.24 в 15:40

МВР: Пазете се от измами

Началникът на РУ - Нови пазар гл. инсп. Веселин Райнов се срещна с жителите на село Сечище днес. Зачестилите опити за телефонни измами беше основаната дискутирана тема с местните.

публикувано на 25.09.24 в 13:07

Европа - общо наследство

Традиционните Дни на културно-историческото наследство започват в Исперих започват, информира БТА. За поредна година Историческият музей се включва в това европейско движение под мотото „Европа – общо наследство“.  Тази година дните преминават под знака на 40-годишнината на Историческия музей в лудогорския град.  На 26 и 27 септември..

публикувано на 25.09.24 в 12:49

Разширяват русенско училище

Строителната площадка, с която започват дейностите по изграждане на новия корпус на СУ „Васил Левски“ беше открита в Русе. Срокът за изпълнение на обекта е 18 месеца, като фирмата изпълнител поема ангажимент да приключи до началото на следващата учебна година. Новият корпус на учебното заведение ще позволи преминаването на едносменен режим на..

публикувано на 25.09.24 в 11:52

Почистват около Безистена

Започна почистването на района около най-стария архитектурно-исторически паметник в Шумен – Безистена. Дейностите се извършват от екипи на двете общински предприятия „Чистота“ и „Строителство и благоустройство“.  До този момент са извозени четири самосвала с наноси и отпадъци, като общото количество е почти 49 тона.  Почистването на Безистена..

публикувано на 25.09.24 в 11:08

Двама пияни въртят волани

Двама водачи са установени да шофират след употреба на алкохол. Това съобщават от шуменската полиция. Първият случай става около 15:00 часа вчера във Върбица. За проверка бил спрян водач на лек автомобил "Опел Зафира“. Зад волана бил 68-годишен местен жител. Лъхал на алкохол. Тестван бил с дрегер, отчетени са 2,05 промила. Задържан бил за срок до 24..

публикувано на 25.09.24 в 11:02

Възрастна жена даде 9000 на измамници

87-годишна жена от Лозница станала жертва на телефонна измама. Това съобщават от разградската полиция. Около 8.00 часа на 23 септември тя получила обаждане от непознат номер, в което жена й съобщила, че дължи 35 000 лв за изразходвана електроенергия. Час по-късно последвало второ обаждане от мъж, който обиждал и заплашвал потърпевшата, подтиквайки я..

публикувано на 25.09.24 в 10:54