Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

платена публикация
Историческият музей в Исперих приключва успешно проект

4
Снимка: Исторически музей - Исперих

Завършват дейностите по проект „Съвременни решения за опазване и съхранение на движимото културно наследство“, който Историческият музей в Исперих изпълнява вследствие на спечелено финансиране от конкурсна сесия на Министерство на културата за проекти в областта на движимото културно наследство, музеите и художествените галерии. Проектът допълва, надгражда и оптимизира условията за съхранение и опазване на движимите културни ценности на шест основни музейни фонда: „История на България XV-XIX век“, „Нова и най-нова история“, „Етнография“, „Археология“, „Нумизматика“ и „Художествен“.

Осигурено е предвиденото съвременно допълващо оборудване, благодарение на което се подобрява средата за прякото съхранение и опазване на над 1000 движими културни ценности. Те са преместени в нови архивни кутии и в различни по големина папки. Почистени и обезпрашени са повече от 100 експоната, най-ценните от съответните музейни фондове като част от подготовката им за дигитализация. Специалисти от Националната художествена академия реставрираха две картини от Художествения фонд и възстановиха тяхното физическо състояние в първоначален вид.

В рамките на проекта са дигитализирани старопечатни книги, броеве на вестниците „Кеманларски вести“ и „Исперихски глас“ между 1927 и 1935 г., колекция пощенски картички, ценни за новата история на Исперихския край албуми и дневници, майсторски свидетелства и регистри на занаятите, банкноти, както и карикатури и графики. Конверсията в цифров формат се извърши от музейните специалисти. Дигитализацията улеснява фондовата работа с културните ценности, систематизирането им по тематика, групи и видове, както и достъпността при използването им за участие в научни издания и изложби.

Музейните специалисти повишиха професионалната си квалификация за работа с мобилно сканиращо устройство и създаване на дигитални архиви чрез проведените тематични обучения с партньорското участие на Научен център „Преславска книжовна школа“ към Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“ и СНЦ „Хелис“ - Исперих.

Може да разгледате дейностите на Историческия музей във Фейсбук - https://www.facebook.com/isperihmusey/ или в сайта на музея - https://www.museumisperih.com/

Чуйте интервю на Миглена Стефанова с Емилия Германова - директор на Исторически музей - Исперих.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Облачен петък

Днес ще бъде облачно с валежи от дъжд, на места придружени от гръмотевици.  По Южното Черномнорие валежите ще са по-интензивни, с по-значителни сумарни количества. Ще духа до умерен, временно силен вятър от север-североизток. Максималните температури ще са между 19° и 24°, за Шумен около 21°.  Вълнението на морето е 3-4 бала, в заливите 2-3...

публикувано на 20.09.24 в 05:55

Планово без ток на 20 септември

Разград На 20.09.2024, от 9:00 до 13:00 ще бъде прекъснато електрозахранването в района на гр. Разград, местност „Пчелина“, ТП “Колиби“, ТП “Горски кът“, Почивна база “Биовет“, ТП „Язовира“, ТП „Туристическа база“, ТП “Дом за стари хора“, ТП “Разсадника“, ПС „Гагарин“, МТТ „Шахтов Кладенец“; с. Благоево: помпени станции на ВИК, ВЕИ и..

публикувано на 20.09.24 в 05:43

ДАНС за взривените пейджъри

Във връзка с медийни публикации, в които се твърди, че регистрирана в България фирма е доставила на ливанската организация „Хизбула“ пратки с пейджъри, които са взривени на територията на Ливан и Сирия, от Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС) съобщават, че през територията на България не са реализирани митнически операции с визираните..

публикувано на 19.09.24 в 10:50

Определят съставите на СИК

Консултации за определяне съставите на секционните избирателни комисии в изборите за народни представители на 27 октомври ще се състоят днес в Русе и Търговище.  Поканите за участие в консултациите са изпратени до представителите на парламентарно представените партии и коалиции в 50-ото Народно събрание. Но в тях могат да участват и други партии и..

публикувано на 19.09.24 в 08:13

Отчитат бюджетите за 2023 г.

Публични обсъждания на отчетите за изпълнение на бюджетите за 2023 г. на община Русе и на община Дулово ще се проведат днес. Покани за участие в публичните дискусии са отправени към жителите на двете общини, към неправителствени организации, представители на бизнеса и цялата общественост. Материалите са публикувани в сайтовете на община..

публикувано на 19.09.24 в 08:10

Планово без ток в четвъртък

Неотложни ремонти и профилактика ще са причина за спиране на тока в населени места от Североизточна България и днес, на 19 септември, съобщават от електроразпределителното дружество. В  Разград ска област  от 9:00 до 16:30 ч. ще бъде прекъснато електрозахранването в района на с. Савин. В Русе нска област от 08:00 до 17:00 ч. ще бъде..

публикувано на 19.09.24 в 06:32

Облачен четвъртък

Измерените температурите в 6:00 ч. тази сутрин в Североизтока са: 12 градуса в Търговище, 13 – в Разград и Шумен, 14 – в Русе, 15 градуса в Силистра. В Шумен атмосферното налягане е 992 хектопаскала – малко по-високо от средното за месеца, слабо ще се колебае; относителната влажност на въздуха е 83%. Днес облачността отново ще е променлива,..

публикувано на 19.09.24 в 06:29