Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Празник на водните лилии

Празник на водните лилии ще се проведе днес в местността „Блато Малък Преславец” край река Дунав. Това е 15-тото му издание и се организира от кметството и читалището в село Малък Преславец и Община Главиница. 

40 състава с около 500 участници от 22 читалища ще представят фолклорна програма на сцената на събитието. Домакините обещават и чудесни условия за отдих и почивка, каза кметът на Малък Преславец Галина Ангелова. 

На празника ще бъдат наградени и победителите в предварително обявения конкурс за детска рисунка. Празникът на водните лилии трябваше да се проведе през месец юни, но беше отложен заради лоши атмосферни условия.

Езерото с белите водни лилии се намира на 4 км от с. Малък Преславец, в непосредствена близост до река Дунав. В района виреят 180 разнообразни растения и се наблюдават 147 вида птици.


По публикацията работи: Ивелина Иванова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Задържаха майката на изоставеното бебе

Задържаха 43-годишна жена от дуловското село Водно, изоставила новороденото си бебе в храсти в района, съобщава Нова телевизия, като се позовава на Окръжната прокуратура. Жената отрича да е майка на момченцето, но първоначален медицински преглед доказва, че жената наскоро е раждала.  По-рано днес беше установено, че детето е било оставено в..

публикувано на 13.09.24 в 15:35

В очакване на първия звънец

Няма продължаващи сериозни ремонти в училищата на област Силистра, които да изискват преместване на учебния процес. Това съобщават от Регионалното управление на образованието.  Новата учебна година в областта ще открият 41 училища, 23 детски градини, 4 центъра за личностно развитие и един специализиран център. Няма закривани и преобразувани..

публикувано на 13.09.24 в 12:18

Намериха бебе в тревата

Новородено бебе беше намерено в дуловското село Водно. Районната прокуратура в Силистра ръководи досъдебно производство по случая. На 12 септември 2024 г. малко след 12:00 часа в Областната дирекция на МВР в Силистра е получен сигнал за бебе, изоставено в тревните площи между къщите в дуловско село. На място незабавно са изпратени..

публикувано на 13.09.24 в 11:13

Демонстрации на пожарната

С атрактивна демонстрация силистренските огнеборци отбелязаха професионалния си празник.  В центъра на града те показаха възможностите на противопожарната техника за гасене от далечно разстояние с лафетен струйник. Зрителите наблюдаваха с интерес действията на пожарникарите с 30-метровата автомеханична стълба.. Оживление сред децата предизвика..

публикувано на 13.09.24 в 11:05

50 години етнографски музей

Изложба "50 години Етнографски музей "Дунавски риболов и лодкостроене” ще бъде открита днес от 12:00 часа в Крайдунавския парк на Тутракан. Експозицията, която проследява развитието на музея от създаването му, ще бъде отворена за посещения до края на следващия месец. На половинвековния юбилей на музея е посветена и Научна конференция..

публикувано на 13.09.24 в 10:02

Празник на хляба

Празник на хляба, песента и танца с изложение се открива тази вечер от 18:00 часа на площада в Силистра, съобщиха от общинската администрация. Събитието е подготвено от читалищата в общината.  На изложението ще бъдат показани хляб и хлебни изделия, които са направени по автентични български рецепти. По традиция ще бъдат представени и сечива за..

публикувано на 12.09.24 в 08:55

Кампания и в Тутракан

Информационна кампания за популяризиране на електронното здравно досие и приложението „еЗдраве“ започна и в Силистренска област. Служителите на РЗИ днес са в Тутракан. Изнесеният офис се намира на откритата сцена в парк „Христо Ботев“ и очаква хората до 16:00 часа.  Всеки български гражданин разполага с електронно здравно досие. То дава достъп до:..

публикувано на 11.09.24 в 14:23