Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Нови туристически услуги на Паметника

3
Паметник "Създатели на българската държава" - Шумен
Снимка: Община Шумен

С по-високи цени са входните билети от тази седмица за Мемориалния комплекс „Създатели на българската държава“ в Шумен . 6 лева вече е цената на билета за възрастен, досега посетителите заплащаха по 4 лева за билет. Входът за деца и студенти е 3 лева, а хората с увреждания ще влизат срещу един лев. Промяна има и в цената на семейния билет, който от тази седмица е 13 лева. Непроменено остава заплащането за изнесените ритуали, както и на беседите. Освен това е предвидена отстъпка от 5 процента за групи от 20 до 30 души и 10 процента за над 30 посетители. Продължават да са безплатни посещенията на Паметника всеки последен понеделник на месеца.

Директорът на Общинското предприятие „Туризъм, публични прояви и атракции“ Дияна Йорданова каза, че туристите няма просто да плащат повече, а и ще получават повече като туристически продукт.

„Ние вече имаме някои нововъведения. На касата има QR код, който посетителите могат да сканират и да слушат беседа с информация за обекта. Също така, в Информационния център има прожекционна зала, в която, без да се плаща допълнително, туристите могат да гледат документални филми, направени специално за Паметника“ – обясни Дияна Йорданова.

Цялото интервю на Людмила Борисова с директора на Общинското предприятие „Туризъм, публични прояви и атракции“ чуйте в прикачения файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Мустафа Чаушев: Шумен, това съм аз

Мустафа Чаушев и дъщеря му Ажда гостуваха днес във Второ основно училище „Д-р Петър Берон“ в Шумен. Целият втори етаж на школото е пълен с портретите на шуменци, гордост за града, а сред личностите е и Мустафа Чаушев. Певецът, роден в Шумен, за първи път видя изображението си и се трогна от сърце. Децата от певческата група "Малки..

публикувано на 22.04.25 в 16:22

Чехия и еврото

Наскоро чешкото правителство отказа да определи дата за въвеждане на еврото, въпреки че приемането му е залегнато в договора за присъединяване към ЕС от вече над 20 години.  Противопоставянето в Чехия всъщност е между политиците и обществото от една страна и бизнеса от друга.  Чуйте коментара на Петър Нейков по темата:

публикувано на 22.04.25 в 15:41

Студентка от Шуменския университет на върха

Общо 14 са номинациите за Наградата на Шумен за образование и наука за 2024 година. Индивидуалното отличие в категория „Студент в областта на природните, математическите и технически науки“ ще получи Цветелина Петрова. Тя е студент 4-и курс в ШУ "Епископ Константин Преславски", а по-рано е завършила средното си образование в ППМГ „Нанчо Попович“ в..

публикувано на 21.04.25 в 13:27

Рецепта за живот без цигари и алкохол

Как да живеем, без да вредим сами на здравето си, е въпрос, на който не само възрастните търсят отговор, но и децата. И учениците от трети "а" клас в СУ "Христо Ботев" в Разград вече имат идея как да живеем без тютюнев дим и алкохол. Тази рецепта е част от проект, реализиран от възпитаниците на училището в рамките на втория етап на националния..

публикувано на 21.04.25 в 08:47

1300 стъпала мотивация

В продължение на почти 80 дни шуменецът Марио Владимиров изкачва всеки ден 1300 стъпала. Те водят до Мемориалния комплекс „Създатели на българската държава“. Компания по време на кардио тренировките често му прави Калин Николаев, който го мотивира да започне предизвикателството. „Изкачването на стъпалата е добра тренировка, която помага на цялото..

публикувано на 19.04.25 в 11:33

Как се правят яйца за подарък

Казват им "плескани яйца" по етрополски, но те се рисуват с любов и търпение поне час. После сърце не ти дава да се бориш с тях, те са за съзерцание и подарък на скъп човек. Традицията за изписване на етрополските "плескани яйца" не крият, а показват из цялата страна уредници от Историческия музей в Етрополе. Правят работилници, организират изложби и..

публикувано на 19.04.25 в 10:45

Чети етикета на хляб и козунак

Ние сме това, с което се храним и затова трябва да сме много отговорни към всичко, което слагаме на трапезата си. На тази максима е привърженик и проф. Станка Дамянова, специалист по хранителни технологии и директор на Филиала на русенския университет в Разград. По време на великденските празници по традиция слагаме много тестени изделия на..

публикувано на 19.04.25 в 10:32