Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

За Коледа у дома

Снимка: Личен архив

За четири месеца Радослав Драшков премина с колело през десет европейски държави, а сега е в единайсета. 21-годишният русенец навъртя над 5200 километра през Румъния, Унгария, Словакия, Полша, Германия, Нидерландия, Белгия, Франция, Испания и Италия. В момента е в Албания. Радослав си е поставил мисия по време на приключението да популяризира родния си град.

„Всички хора ми казваха, че съм ненормален и че това няма да стане. Аз обаче не слушах хората“, разказа Радо. Въпреки силната си воля и неспирното си желание да продължава напред, сериозно предизвикателство се оказва Барселона. Той стига до града на Гауди по време на рекордните валежи в Испания. "Половин час може да е слънчево, а след това да се излее проливен дъжд с гръмотевици", добави той.

Във Франция пък е реагирал на сигнал за евакуация заради опасност от преливане на река Рона. Радослав споделя, че не му е било лесно и в Италия, където му се налага да нощува до вълните на Средиземно море, а близо до палатката му през нощта се разиграва полицейска акция срещу имигранти.


Най-топло посрещнат е в Полша, която описва като твърде близка до България. Приятелската обстановка, дружелюбните хора и полската кухня са причините да се чувства най-добре там.

Драшков с разочарование признава, че голяма част от европейците, които среща по време на приключението си на две колела, са предубедени към българите. "Когато им кажа, че съм българин, все едно им казвам, че ще ги окрада. По този начин реагират те", обясни Радо. В Румъния и Унгария е срещал непознати, които са чували за родния му град. "Оттам насетне никой не знае за Русе", уточни той. 


Предстои му да покори на две гуми Черна гора, Албания и Сърбия. По план трябва да се завърне у дома в средата на декември.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Да направим Шумен велик

Над 100 представители на бизнеса от България и Турция участват в Българо-турския бизнес форум, който бе открит днес в Шумен. Организатор на събитието е Българо-турската търговско-индустриална камара, създадена преди 12 години в Шумен. Фокусът на форума е върху работната сила, професионалното обучение и сътрудничество между висши учебни заведения,..

публикувано на 08.05.25 в 15:13

Лесовъд в ролята на художник

Пепи Попова-Добрева е лесовъд по професия, част от екипа на ДГС-Омуртаг. След 20 години, посветени на гората и природата, дошло време те да оживеят и в картините ѝ. Въпреки че рисува само от 5 месеца, е толкова запалена с четката, че преди дни подредила своя самостоятелна изложба. Творбите, пълни с гори, цветя и много емоции, са изложени в..

публикувано на 08.05.25 в 14:23
Габриела Руменова

Опасни стоки – скритите рискове

Всеки път, когато търговец умишлено премълчава страната на произход на даден артикул, създава стоки-реплики на оригинали или прикрива някои съставки в продукта, той не само погазва правни норми, но и създава предпоставки за заблуда на потребителите. Това може не само да накърни икономическите интереси на хората, но и да изложи на риск живота и..

публикувано на 08.05.25 в 14:15

Успехите на спортния клуб за хора с увреждание "Доростол 2011"

В рубриката „Бялата лястовица“ ви срещаме с Добромир Удрев, който е председател на спортния клуб за хора с увреждания „Доростол 2011“ - Силистра. В спорта всеки един може да намери мотивация да живее активно и здравослно, а когато страдаш от различни заболявания и физически дефицити, спортът е и начин да превъзмогнеш себе си и да докажеш, че..

публикувано на 08.05.25 в 13:13

Как да станем спонтанни доброволци

Обучение на хора, които имат желание да помагат в борбата с горски пожари, но не са доброволци, организират от Районната служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ в Шумен. Курсът за така наречените „спонтанни доброволци“ ще е за действията, които те да предприемат при гасене на горски пожари. „В практиката на службата има..

публикувано на 07.05.25 в 14:40

Да изхвърляме по-малко храна

Как да ограничим разхищението и изхвърлянето на храна? По време на празници, особено когато има няколко почивни дни, у българина битува схващането, че е по-добре да има повече, отколкото да не стигне храната и пазарува много повече, отколкото е нужно.  Какво обаче да правим с храната, която не сме успели да изядем? Един от начините е да я..

публикувано на 05.05.25 в 16:48

Вкусно пътешествие из Европа

Всяка година на 9 май отбелязваме Деня на Европа – ден, посветен на мира и единството на континента. Тази година се навършват 75 години от Декларацията на Шумaн — историческо предложение, което се счита за началото на това, което днес наричаме Европейски съюз. За единство въпреки различията между държавите се обявиха днес и учениците от ПЕГ..

публикувано на 05.05.25 в 13:29