Над 100 представители на бизнеса от България и Турция участват в Българо-турския бизнес форум, който бе открит днес в Шумен. Организатор на събитието е Българо-турската търговско-индустриална камара, създадена преди 12 години в Шумен.
Фокусът на форума е върху работната сила, професионалното обучение и сътрудничество между висши учебни заведения, върху индустрията и българо-турските търговско-икономически отношения.
Гости и участници в събитието са посланикът на Република Турция в София н. пр. Мехмет Саит Уянък, заместник-министър на иновациите и растежа - Красимир Якимов, заместник-министър на икономиката и индустрията - Николай Павлов, почетният председател на Българо-турската търговско-индустриална камара - Фикрет Индже, кметовете на градовете Чорлу и Гебзе, представители на Изпълнителната агенция за малки и средни предприятия, на Българската агенция за инвестиции, ректорите на Истанбулския университет, на Техническия университет в Габрово, заместник-ректорът на Шуменския университет, директори на професионални гимназии от Турция, представители на Търговско-промишлените палати на двете страни, консули и инвеститори.
Председател на Българо-турската търговско-индустриална камара от 3 години е Бурхан Немутлу. Родом е от Шумен, семействато му се е изселило в Турция през 1989 година. Бурхан Немутлу е работил дълги години в компаниите на един от най-големите частни финансово-индустриални конгломерати на Турция. Сега е изпълнителен директор на един от съдружниците. Компанията има около 36 млн. лева инвестиции в България, конкретно в туризма и притежава един от 5- звездните хотели в Банско.
Чуйте интервю с Бурхан Немутлу за икономическия потенциал на Шумен, защо вниманието е насочено към Варна и там ще е следващият икономически форум, колко са членовете на Българо-турската търговско-индустриална камара. С Бурхан Немутлу разговаря Христина Димитрова.
„Всеки език е богатство. Английският език е необходимост, немският е плюс.“ Това заяви в интервю за Радио Шумен председателят на Дружеството на преподавателите по немски език в България Пламен Цветков преди откриването на 33-тата Национална конференция на Дружеството на преподавателите по немски език. „Има мода при изучаването на чужди езици,..
Днес е 9 май – Денят на Европа. На този ден ден преди 75 години френският министър на външните работи Робер Шуман произнася своята прочута декларация, с която предлага създаването на Европейска общност за въглища и стомана, която на практика прави невъзможна нова голяма война на Стария континент, и в крайна сметка се превръща в това, което днес..
Пепи Попова-Добрева е лесовъд по професия, част от екипа на ДГС-Омуртаг. След 20 години, посветени на гората и природата, дошло време те да оживеят и в картините ѝ. Въпреки че рисува само от 5 месеца, е толкова запалена с четката, че преди дни подредила своя самостоятелна изложба. Творбите, пълни с гори, цветя и много емоции, са изложени в..
Всеки път, когато търговец умишлено премълчава страната на произход на даден артикул, създава стоки-реплики на оригинали или прикрива някои съставки в продукта, той не само погазва правни норми, но и създава предпоставки за заблуда на потребителите. Това може не само да накърни икономическите интереси на хората, но и да изложи на риск живота и..
В рубриката „Бялата лястовица“ ви срещаме с Добромир Удрев, който е председател на спортния клуб за хора с увреждания „Доростол 2011“ - Силистра. В спорта всеки един може да намери мотивация да живее активно и здравослно, а когато страдаш от различни заболявания и физически дефицити, спортът е и начин да превъзмогнеш себе си и да докажеш, че..
Обучение на хора, които имат желание да помагат в борбата с горски пожари, но не са доброволци, организират от Районната служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ в Шумен. Курсът за така наречените „спонтанни доброволци“ ще е за действията, които те да предприемат при гасене на горски пожари. „В практиката на службата има..
Как да ограничим разхищението и изхвърлянето на храна? По време на празници, особено когато има няколко почивни дни, у българина битува схващането, че е по-добре да има повече, отколкото да не стигне храната и пазарува много повече, отколкото е нужно. Какво обаче да правим с храната, която не сме успели да изядем? Един от начините е да я..