Eмисия новини
от часа

Личността на Дякона е извор на вдъхновение за децата от училище „Васил Левски“ в Саарбрюкен

Саарбрюкен е университетски град в Германия и столица на провинция Саарланд. Тук живеят много наши сънародници, дошли да потърсят късмета си далеч от България. Мнозина от тях обаче не са скъсали връзката с родината и държат децата им да посещават и българското училище „Васил Левски“. Неделното ни школо е основано преди 13 години от Евелина..

публикувано на 30.08.23 в 16:30

Васил Тренев: "Веолия" няма да остави София без вода

"Веолия" няма да остави София без вода , обеща пред БНР Васил Тренев, изпълнителен директор на "Софийска вода".  ""Веолия" е отговорна компания. Дори при неподписано четвърто споразумение, ние сме на нашия пост и изпълняваме нашите ангажименти. "Веолия" няма да остави града без вода. Но искрено се надяваме четвъртото допълнително споразумение да..

публикувано на 01.08.23 в 09:57

Българско школо "Васил Левски" в Баркинг пренася в XXI век духа на Апостола на свободата

Годината е 1864-та, Великден. Дякон Васил Иванов Кунчев сваля расото, отрязва косите си и се отказва от монашеска служба в името на свободата на своя народ. На Гергьовден същата година той започва работа като първия учител в село Войнягово – малко селце, сгушено в подножието на Средна гора, на десетина километра от родния му град Карлово. Там Васил..

публикувано на 18.07.23 в 04:10

Повече от 200 възстановчици на битки, занаяти и обичаи от античността в 17-ото издание на „Орел на Дунава“

Повече от 200 възстановчици на битки, занаяти и обичаи от античността ще се включат в 17-ото издание на фестивала „Орел на Дунава“. Той ще се проведе от 9 до 11 юни в древноримското селище Нове край Свищов. Посетителите ще се върнат във времената от първи до седми век след Христа, благодарение на реанакторските групи от 5 държави.  „Орел..

публикувано на 31.05.23 в 15:22
Снимка: Българското училище в Саутхемптън

Българчета в Саутхемптън изписаха мисъл на Апостола с неговия почерк

Българското училище в Саутхемптън, Великобритания, носи името на революционера Васил Левски, отдал себе си на народното дело за освобождение на Отечеството. По повод отбелязването на 150-ата годишнина от обесването на Апостола на свободата учениците се запознаха с малко известни факти от живота му, споделиха своите емоции и отношение чрез творчество..

публикувано на 29.05.23 в 11:45
Снимка: БНУ „Васил Левски“ в Сарагоса, Испания

Училище "Васил Левски" в Сарагоса вече 14 години подклажда паметта за България и героите ни

Образът и делото на Апостола на свободата изникват в съзнанието на всеки българин, когато трябва да назове името на роден герой. И макар историците да спорят за някои моменти от живота му, той наистина заема централно място в сърцето на своя народ. Доказателство за това са множеството паметници, разпръснати от сръбския Цариброд до далечна..

публикувано на 25.04.23 в 12:20