Издателство „Vakon“

БНР Новини















Списък с книгите, които издателство „Vakon“ дарява за Коледната кампания „Доброто – там, където сте вие“ на „Нашият ден“ на програма „Христо Ботев“ на БНР:

СнимкаВ епоха на бързи храни и бързи медии, силно преработени и лесносмилаеми сензации, един журналист ни поднася най-питателното блюдо – анализ на фактите. Всяка седмица Светослав Иванов започва предаването си „120 минути“ в ефира на bTV с безкомпромисен коментар върху явленията, прекрояващи днешната действителност. Низ от проницателни аргументи и отдавна забравени ценности, реториката му се издига над медийното жужене и ни предизвиква да преосмислим кои са истинските чудовища и будители на нашето време.

Сега авторитетният водещ за първи път събира най-добрите си коментари в книжно тяло. От скандала за милиарди около КТБ и протекционистките мерки на президента на САЩ Доналд Тръмп до опита за самоубийство на жизнерадостно младо момиче или поредния терористичен акт в Европа – колекцията на Светослав Иванов не признава географски и тематични граници, но е обединена от мисията да изведе българина от водовъртежа на фалшивите новини и първичните нрави.

Със своето послание за един по-добър, по-човечен и по-информиран свят коментарите на водещия ще отекват у вас дълго след като сте затворили последната страница.





СнимкаЛюбовта ми Африка
„Протегнах ръка, докоснах страните й и усетих хладните бивни, докато я галех под брадичката за поздрав. Очите й бяха мили и приветливи, обрамчени от дълги тъмни мигли.“
В тази трогателна и вълнуваща автобиографична книга Дафни разказва за изумителните си взаимоотношения със сираците, сред които са първата й любов, Буши, антилопа с влажни очи, малката мангуста джудже Рики-Тики-Тави, неуморната птица тъкач Грегъри Пек, палавата зебра Хъпети и величествената слоница Елинор, чиято дружба с авторката продължава повече от четиридесет години.
Тази книга обаче е също така вълшебна и трогателна история за любовта между Дафни и Дейвид Шелдрик, известния управител на парка Цаво. Именно силната и страстна любов, изключителните познания на Дейвид за природата и трагичната му и ранна смърт вдъхновяват Дафни за многобройни дейности, сред които най-впечатляващо е основаването на световноизвестния Тръст за диви животни „Дейвид Шелдрик“ и на сиропиталището за диви животни в националния парк Найроби, където Дафни живее и работи и днес.

Книгата описва не само неуморната борба на Дейвид и Дафни за прекратяване на бракониерството и опазване на дивите животни в Кения, но преди всичко тяхното умение да възприемат животните като равни и да отглеждат питомците си така, че те да могат да се върнат в естествената си среда. „Любовта ми Африка“ е творба, изпълнена с обич, състрадание и хумор, която разказва за живота на една от най-забележителните жени в света.

Дафни Шелдрик първа в света постига успех в отглеждането на новородени слончета в изкуствени условия. Благодарение на голямата си обич и разбиране към животните, на годините, прекарани сред богатия животински свят на Кения, и на работата си по усъвършенстване на методите за отглеждане и хранене тя спасява безброй слонове, носорози и други осиротели животни от сигурна смърт.


Снимка

Експедиция REcycle

Вячеслав преминава 6000 километра с колелото си в една уникална велоекспедиция по Черно море. В същността на обиколката са закодирани рециклирането, влиянието на автомобилите върху замърсяването и призивът към осъзнаване и промяна. Мотото на мисията е: „Рециклиране на мисленето в полза на опазването на околната среда“. Името на експедицията – REcycle – е вплело в себе си двата основни елемента на експедицията – рециклиране и колоездене.

Природата е твърде търпелива с нас, но докога? Заслепени сме от собствения си егоизъм, който ни пречи да осъзнаем, че вредим не само на самите себе си, но и на идните поколения. Принуждаваме ги да живеят в кофа за боклук и да дишат през маска! Как можем да избегнем прокобата на подобно завещание? Свикнали сме винаги да бъдем обгрижвани, но Земята вече има твърде много деца. Крайно време е да пораснем и да поемем своята отговорност!

Маршрутът на велообиколката минава през България, Румъния, Украйна, Крим, Русия, Грузия и Турция по бреговете на Черно море. Целта й е не само да документира незаконни сметища, но и да изследва как различните култура и самосъзнание влияят върху здравето на Черно море и как отделните държави се справят с проблема на „еднократната опаковка“.

Преплетено с купища приключения, това пътешествие е не само зов за събуждане, но и забавна авантюра с жителите на една държава, която не е обособена на никоя карта – тази на черноморския народ.


СнимкаЧаст от прайда
В „Част от прайда“ Кевин Ричардсън разказва как от момче, което се е грижело за толкова много птици и животни, че са го наричали Птичаря от Ориндж Гроув, е навлязъл в бурните си юношески години, а накрая се е превърнал в мъж, който умее да прекрачи границата, разделяща хората от хищниците. Като самоук възпитател на животни Ричардсън нарушава всички правила за безопасност, когато работи с хищниците. Пренебрегвайки всеобщото схващане, че духът на едно животно може да бъде пречупен най-добре със сопи и вериги, Кевин използва любов, разбиране и доверие и така изгражда лични взаимоотношения с всяко животно. Благодарение на уникалния му метод за опознаване на отделните характери на животните – какво ги разярява и какво ги прави щастливи, кое ги разстройва и кое ги дразни, хищниците възприемат Ричардсън като част от своето семейство.

Авторът поставя на преден план историите на животните, като запознава читателите с Наполеон и Тау – двата мъжки лъва, които нарича свои братя, с невероятната Мег – лъвицата, която Ричардсън научава да плува, със свирепия Цаво, който жестоко го напада, и с малката хиена Омир, която не успява да доживее първия си рожден ден. Ричардсън описва работата си по игралния филм „Белият лъв“ и разказва за съвременното отглеждане на лъвове с цел лов в ЮАР. Със съдействието на романиста Тони Парк, вниква в съзнанието на големите котки и техния свят, за да представи на читателя един различен поглед към най-опасните хищници на Африка.


СнимкаСадху

Повече празници, отколкото дни, повече богове, отколкото хора, повече багри, отколкото селища!
Индия е страна, която не подлежи на обобщения. Необятна вселена, където прастари богове крачат редом със софтуерни визионери от бъдещето, а внушителни дворци преливат в кални гета. Докоснал се до противоречивата й мозайка, чуждоземният пътешественик си спомня за нея като за фантастичен сън.

С надеждата, че детайлите ще загатнат контурите на цялото, събирачът на светове Илия Троянов тръгва по ръба на дяволската стена и с всяка поредна спирка от маршрута – пазара за камили в Пушкар, селищата на бишноите в пустините на Раджастан, бедняшките квартали и престижните клубове по крикет в Мумбай, манастирите в Ладакх и „техническия Елдорадо“ в Бангалор – Индия разкрива нов нюанс от великолепното си сари, събрало всички цветове на Земята.








Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Издателство „Точица“

Списък с книгите, които издателство „Точица“ дарява за Коледната кампания „Доброто – там, където сте вие“ на „Нашият ден“ на програма „Христо Ботев“ на БНР: „Умножение без уморение“ Автор: Зорница Христова Лесни трикове за усвояване на таблицата за умножение..

публикувано на 13.12.18 в 15:05

Книгите на „Асоциацията на българските журналисти и писатели за туризъм“

Списък с книгите, които „Асоциацията на българските журналисти и писатели за туризъм“ дарява за Коледната кампания „Доброто – там, където сте вие“ на „Нашият ден“ на програма „Христо Ботев“ на БНР: Сборник ZOOM ТУРЦИЯ ZOOM ТУРЦИЯ съдържа 15 истории. Авторите са утвърдени разказвачи на истории – известни журналисти, публицисти,..

публикувано на 12.12.18 в 08:55

Издателство „Факел Експрес“

Издателство „Факел Експрес“ Списък с книгите, които издателство „Факел Експрес“ дарява за Коледната кампания „Доброто – там, където сте вие“ на „Нашият ден“ на програма „Христо Ботев“ на БНР: Публични врагове автори: Мишел Уелбек и Бернар-Анри Леви Защо „публични врагове“? Защото основната тема в тази епистоларна размяна на мисли е..

публикувано на 11.12.18 в 09:55

Издателство „Ентусиаст“

Списък с книгите, които издателство „Ентусиаст“ дарява за Коледната кампания „Доброто – там, където сте вие“ на „Нашият ден“ на програма „Христо Ботев“ на БНР: „Котаракът Франт и загадъчният остров“ автор: Иван Раденков + CD с Песните от книгата, изпълнени от: Вокално-театрална формация „Врабчета“ с ръководител Катя Вучкова; Иван..

публикувано на 11.12.18 в 09:05

Издателство „Еднорог“

Списък с книгите, които издателство „Еднорог“ дарява за Коледната кампания „Доброто – там, където сте вие“ на „Нашият ден“ на програма „Христо Ботев“ на БНР: Стивън Кинг: „Искате да прочетете чудесно написана криминална мистерия? Антъни Хоровиц ви е приготвил една, нарича се „Мозайка от убийства“. На нивото на Агата Кристи е. В някои..

публикувано на 06.12.18 в 11:07