Тютюнопроизводителите и министърът на земеделието преговарят за националните доплащания

| обновено на 24.01.14 в 12:40
Снимка: БГНЕС
Представители на Националната асоциация на тютюнопроизводителите и министърът на земеделието Димитър Греков преговарят за размера на националните доплащания за производителите. Асоциацията настоява за изплащане на 160 милиона лева до края на март. Според председателя й Цветан Филев, ако исканията не бъдат удовлетворени, производителите ще обявят гражданско неподчинение.

Не е изключено в началото на февруари да излезем на палатки и да започнем безсрочен протест, твърди Филев. Сумата, която искат тютюнопроизводителите, е 60 милиона по-голяма от заложеното в бюджета.

Брюксел разрешава на България да плати до 160 милиона лева и на фона на цялото говорене в последните две седмици за заложени 100 милиона лева, ние искаме да бъде изпълнен пълният пакет, каза Филев.

Преди срещата си с министър Греков Филев заяви: Във връзка с предстоящата ни среща с министър Греков искаме той да помогне за изплащането на пълен пакет от национални доплащания за тютюна до края на месец март в размер на 160 млн. лева, каквато е в нотификацията с ЕК, а не заложените в бюджета на страната за 2014-а година 100 млн. лева.

Филев не отрече, че част от производителите използват собствени семена, но Асоциацията редовно им препоръчва да купуват качествени семена.

Голяма част от парите, с които държавата подпомага сектора, отиват при хора, които вече не отглеждат или никога не са отглеждали тютюн, заяви председателят на Селскостопанската академия доцент Христо Бозуков.

В момента държавата налива едни 100 милиона лева, което е огромна сума. При нашето производство на 25 хиляди тона тютюн, това се пада средно по 4 лева на килограм, т.е. ако той получава 5 лева и 4 лева отгоре, се получава 9 лева, каквато цена няма къде да получи в съседните държави. Но в момента тези пари не се разпределят рационално и адекватно, а голяма част отиват при хора, които отдавна не отглеждат тютюни, каза Бозуков.

В момента тече процес на противопоставяне на тютюнопроизводителите и изкупуващите фирми. Много хора се упражняват на темата "Има ли картел в България". Аз съм готов да си заложа авторитета, че такъв картел няма. Същите тези страни купуват и в околните страни и никой досега не ги е обвинил в картелно споразумение. Количеството тютюн у нас е най-ниско в сравнение с околните страни и едва ли фирмите ще тръгнат да правят картелно споразумение за тези малки количества, каза още Христо Бозуков в предаването "Преди всички" по "Хоризонт" и допълни, че скандалните обвинения могат да накарат мултинационалните фирми да се изнесат от България.

Качеството на тютюна у нас също е по-ниско, отколкото в съседните на нас страни, макар че преди десет години е било от най-високите. Причините са промените в Закона, неспазването на технологиите, които се предлагат на производителите, неизползването на автентични семена, а събиране на семена от собствените реколти. Конюнктурата на пазара е такава, че има свръхпроизводство на ориенталски тютюн. Това диктува и цените на пазара, допълни експертът.

Добре би било да бъдат върнати държавните експерти-оценители на тютюна, но те могат да бъдат само консултанти, а не и да налагат мнението си на изкупвачите, коментира Бозуков.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не знаем какви професии ще се появят или изчезнат. Затова е важно какви умения притежават хората или..

публикувано на 01.02.18 в 16:47