Експерти от РИОСВ проверяват терена с дюни край Несебър

Снимка: БГНЕС

Експерти от Регионалната инспекция по околната среда и водите в Бургас извършват проверка на терена с пясъчни дюни край Несебър, за който се твърди, че е започнало строителство. Преди една година избухна скандал около продажбата на 29 дка земя в защитена местност с дюни край морето за изграждането на ваканционно селище. 

По случая с продадения от държавата терен бяха заведени 2 съдебни дела. Инвеститорите на обекта внесоха жалба срещу заповедта на РДНСК за спиране на строителството, а Окръжната прокуратура в Бургас повдигна обвинения срещу кмета на Несебър Николай Димитров и главния архитект Валентин Димов за допуснати нарушения при издаването на строително разрешително на фирма "Сле груп“. Държавното обвинение поиска двукратно удължаване на разследването срещу кмета и главния архитект, припомни говорителят на Окръжната прокуратора Красимира Кателиева и добави: 

До 20-и март е удължен срокът на разследването. Продължава разследването. Чака експертиза, която е назначена миналата година, но още не е изготвено заключението, и тя е комплексна - строително-техническа-архитектурна. Експертите трябва да изследват цялата налична документация по отношение на процесните имоти, процедурата по отчуждаването им, продажбата им, издаването на разрешителните за строеж. Да кажат, има ли нарушения при тая процедура, и евентуално, кои са виновните длъжностни лица?

Няма индикации за извършване на строителни работи върху скандалния терен край Несебър, каза главният архитект на общината Валентин Димов. По думите му теренът край Несебър е картотекиран като дюни, но в общината не е постъпил нормативен акт дали промяната е одобрена от МОСВ: 

Ново строително разрешение няма да бъде издавано, защото на практика съдът потвърждава старото разрешение за строеж, но то трябва да бъде презаверено и да бъде разкрита площадка, преди да започнат каквито и да е строителни работи. До момента никаква роля нямаме. Ние нямаме никаква индикация от инвеститора за предприемане на строителство. 

За да започне изграждането на ваканционно селище, инвеститорите трябва да презаверят строителното разрешително както в общината, така и в РИОСВ - Бургас.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53