Скандал в парламента заради отлагането на законови промени

Снимка: БГНЕС
Ново отлагане на законодателни промени стана причина за словесни престрелки между депутатите от ГЕРБ и заместник-председателя на Народното събрание Мая Манолова. Поводът са  промените в Закона за движение по пътищата. Острата реакция на депутатите от ГЕРБ е заради постоянното отлагане на гласуването на закони в Народното събрание.

Депутатът Георги Андонов коментира, че тази практика вече се е превърнала в емблема на БСП: Вече може би 3-4 месеца вие постоянно отлагате гласуване на закони и това е поради елементарен факт за това, че нямате мнозинство в момента в зала. Колегите от ГЕРБ в момента са повече от колегите от БСП и ДПС и затова вие отлагате закона, защото не може да съберете народните представители. Искам да подложите закона на гласуване такъв, какъвто е нормалният правилник и нормалната процедура в Народното събрание.

В отговор Мая Манолова заяви, че председателят на парламента определя времето за обсъждане на всяка точка на дневния ред, както и един е часът, в който ще се извърши гласуването: Аз  разбирам, че по някакво изключение парламентарната група на ГЕРБ се е появила в пленарна зала, защото в края на вчерашното пленарно заседание тук присъстваха 12 души. Ако желанието ви да гласувате двата законопроекта е стимул и утре да дойдете в пълен състав на работа, мисля, че от това парламентът само ще спечели.

Депутатите от ГЕРБ започнаха да тропат с ръце и да скандират. Цецка Цачева се обърна от парламентарната трибуна към Мая Манолова: Не можете да владеете залата, госпожо Манолова. Това е резултат от грубото потъпкване на всякакви парламентарни правила в нашия правилник. На какво основание, госпожо Манолова, правите квалификации. Вземете се в ръце, за да може да продължи работата на днешното заседание. В противен случай, както сте го подкарали, не го карате към добро, госпожо Манолова.

Последва 30-минутна почивка след призива на депутата от БСП Страхил Ангелов: Дайте малко да се успокоиме. Мачът е утре, ще играем на националния стадион, не тука, недейте да крещите така.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53