Ивилина Алексиева: ЦИК ще бъде надпартиен орган

| обновено на 21.03.14 в 15:08
Ивилина Алексиева
Снимка: БГНЕС

ЦИК е надпартиен орган и ще работи като такъв, декларира председателят на Комисията Ивилина Алексиева при представянето на новия състав, който започва да работи от днес. 

Представителите на ГЕРБ не бойкотираха старта на новата ЦИК, каквито очаквания имаше. Емануил Христов, подкрепен от партията, поясни: 

Съгласно решение Номер 4 на Конституционния съд от 2011-а година изрично е казано, че след като членовете на Централната избирателна комисия встъпят в длъжност, те стават независими и вземат решения по съвест.

Председателят Ивилина Алексиева отказа да коментира действията на депутатите от вчера и неизбирането на заместник-председател от ГЕРБ: 

Ние нямаме право да коментираме това. Това е моят отговор. Ние сме независим държавен орган и ние ще работим като такъв.

Цветозар Томов, номиниран от гражданската квота и подкрепен от ГЕРБ, също се разграничи от партийна принадлежност и обясни отношението си към разпределението на местата в ЦИК: 

Не представлявам никаква политическа сила в ЦИК и се надявам, че няма член на ЦИК, който от тук насетне да представлява която и да е партия, която и да е политическа сила. Не искам и да знам кой от коя квота е в ЦИК. Какво да коментирам? Има две версии за прилагане на Изборния кодекс по отношение на квотата на партиите. Всяка има слаби страни. Не е въпрос на ЦИК да решава коя от двете да бъде възприета. Оставете ни да работим, защото наистина има малко време до изборите.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53