Поройни дъждове предизвикаха наводнения и свлачища в много райони на страната

| обновено на 25.04.14 в 11:33
Снимка: Жоро Александров

Свлачище затрупа железопътната линия Кърджали - Хасково, движението е спряно. Снощи свлечена скална маса спря пътнически влак край село Мост. Четирима спасители са почистили мястото и са пуснали влака, но след това ново свличане е направило движението по линията невъзможно.

Заради обилните валежи почти в цялата област Кърджали има наводнени домове, най-тежка е ситуацията в село Люляково. Очевидци съобщават и за нови активизирани свлачища по пътя от Кърджали за гръцкия град Комотини през прохода Маказа.

Усложнява се обстановката в Пазарджишка област. Около 20 са наводнените къщи в региона, а четири селища са с нарушено електрозахранване. Нивото на река Луда Яна се покачва и ако тази тенденция продължи, има опасност да прелее в района на селата Пищигово и Добровница. Периодично се източват води. Няма опасност от преливане на реките Тополница и Марица. Водоемите са под непрекъснат контрол от кризисния щаб. Кметовете и хората в рисковите райони са предупредени. Наводнени къщи има основно в Пещера и Панагюрище. Става дума за приземни етажи. В Белово, където падналият дъжд е почти 66 литра на квадратен метър, е наводнена детска градина и склад за строителни материали. Къщи са отводнявани и в село Мокрище. Мълния предизвика пожар в село Юнаците. Няма жертви, щетите са материални. От 20 часа снощи до момента екипи на областната служба за пожарна безопасност и защита на населението се отзоваха на 38 сигнала за отводняване, като сред тях са и такива за отпушване на шахти и наводнени улици в Пазарджик. Две паднали дървета затрудниха рано сутринта движението, но вече са отстранени.

Пороен дъжд, придружен с градушка, наводни пътни участъци, дворове, земеделски земи и ливади в Ловешка област. Нивата на някои от водоемите се повишиха, но засега няма опасност от преливане. Най-сериозно беше положението в Троянско. В село Голяма желязна бяха залети дворове, земеделски земи и ливади, а възрастна жена беше евакуирана от къщата й. Пътят между селата Борима и Старо село също беше залят, обясни областният управител на Ловеч Милко Недялков:

На някои места водата, която се стича от стръмния бряг на стената, достига до метър, метър и половина. Засега няма опасност за хората.

Поройният дъжд, придружен от градушка, наводни и главен път София - Варна в района на село Български извор. Водата там достигна 25 см и се наложи участък от пътя да бъде затворен за около половин час. Въпреки че беше отводнен и отворен за движение, пътят остава опасен, предупреди областният управител на Ловеч:

Водачите трябва да бъдат предупредени в този участък да карат с повишено внимание, тъй като значителни участъци от пътя са били залети и пътят може да бъде хлъзгав и кален.

Милко Недялков добави, че след бедственото положение през нощта обстановката в региона се е успокоила и се е нормализирала. Няма пострадали хора. Нанесени са само материални щети. 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53