Орешарски: Спокоен съм за приходите в бюджета

Правителството ще ограмотява финансово пенсионерите

Снимка: БГНЕС
Премиерът Пламен Орешарски няма притеснения относно приходите в бюджета. Така той отговори на въпроса за предстоящия вот на недоверие, свързан със състоянието на финансите в държавата.

Относителният дял на приходите в бюджета спрямо планираното е 30,5 на сто. Последните няколко години никога не е бил по-висок, категоричен е премиерът.

Орешарски каза, че правителството работи по стратегия за финансово ограмотяване на населението, защото това е един от факторите за високата задлъжнялост на домакинствата. Той цитира изследване на БАН, което доказва нуждата от такова ограмотяване.

Една от причините за кризата в световен мащаб е също и неразбирането от страна на потребителите на някои финансови услуги и инструменти. С помощта на специалисти от УНСС подготвихме първата по рода си информационна брошура за пенсионерите, която цели подобряване на финансовите познания, предпазване от измами и злоупотреби и разширяване на достъпа до финансови услуги. Предстои издаването на брошури и за други групи - завършващи средно образование младежи, задлъжнели домакинства и т.н, обясни премиерът.

Пламен Орешарски обсъди с еврокомисаря за защита на потребителите идеята за сливане на Комисията за защита на потребителите и Комисията за защита на конкуренцията.
Поправките в Закона за защита на потребителите ще бъдат приети окончателно от парламента в най-скоро време, с което България ще въведе тематичната евродиректива. Това уверение е получил Невен Мимица от премиера Пламен Орешарски,  на когото също е препоръчано да проучи италианския опит, където най-скоро е имало сливане на контролни органи, каквато е идеята и у нас.
Ще се възползваме, разбира се, от това. Добрите практики винаги са за предпочитане пред откриването на велосипеда - имаме такава поговорка ние. Т.е. да вършим усилия, да приемем нещо, което вече може да го погледнем, да го видим, да го ползваме като готово - каза Пламен Орешарски.  
 Еврокомисарят Мимица е бил информиран за позицията на премиера, че за България като страна все още във фактически преход към пазарна икономика е важно да донастрои системите за защита на потребителя, за да получат наистина българските граждани една по-голяма защита като потребители. А бизнесът, от своя страна, да може да работи в една по-ефективна конкуренция и натиск - и от страна на потребителите, а не само и единствено от междуфирмената конкуренция.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53