Бизнесът недоволен от честата смяна на правителства

Снимка: БГНЕС

Предсрочните парламентарни избори поставят под въпрос редица започнали реформи, включително и пенсионната. Остава открит въпросът на каква възраст и при какъв стаж ще се пенсионират хората от догодина. Това становище изрази председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев. За да се избегнат по-големи вреди, Велев призова ГЕРБ да оттегли вота на недоверие, внесен заради вземането на нов външен кредит.

Велев смята, че поисканият вот на недоверие е възможно по-скоро да навреди на лихвите, по които ще бъде договорен.
В парламента да се обсъжда този въпрос не води до подобряване на условията, при които ще се пласира тази емисия. А целта на всеки вот на недоверие е да свали правителството. Е, правителството е ясно, че си отива. Така, че няма смисъл от тази дискусия, смята Велев.

От Асоциацията са недоволни от задаващите се нови избори, защото смятат, че честата смяна на правителства е контрапродуктивна и спъва реформите. 

Сега се получава така, че всяка година институциите работят по половин година  и шест месеца са избори, преходни правителства, които са служебни и нямат правомощия, т.е. ние си плащаме данъците, но срещу това не получаваме ефективно управление.
Под въпрос остава и обещаната пенсионна реформа, която бе оставена за година във фризера. Най-вероятно няма да има съгласие по каква формула ще нарастват стаж и възраст от 2015 година.
Ако нищо друго не се случи до края на годината, не се промени Кодексът за социално осигуряване, от следващата година ще продължи пенсионната реформа във вида, в който беше приета от предишния парламент, т.е. с четири месеца покачване на възраст и стаж - каза още Велев.
Пенсионните фондове, които трябва да започнат да плащат пенсии от 2015 година на работилите първа и втора категория труд имат законодателни предложения, но нямат партньор, с който да ги обсъдят.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53