Нови случаи на "син език", правителството обеща компенсации за животновъдите

| обновено на 19.08.14 в 17:45
Снимка: БГНЕС

3 милиона лева за ваксинации  и 450 хиляди лева за обезщетяване на стопаните по пазарни цени ще осигури правителството, с помощта на Европейската комисия,  за борба с болестта "син език" в България.  На специална среща в котленското село Мокрен земеделският министър Васил Грудев посочи мерките, които се предприемат. В страната са констатирани 230 огнища, 1900 са умрелите животни, основно овце. 22 области са засегнати. Ситуацията е сериозна, обобщи Грудев. От На 24 юни е първият случай и до края на юли не са взети никакви мерки за спиране на разпространението, каза министърът.

 Браншовите  организации на животновъдите ще внесат сигнал в прокуратурата за престъпно бездействие на предишното правителство, съобщи за "Хоризонт" овцевъдът Бойко Синапов. Според него, въпреки че още преди 3 месеца животновъдите настояваха за спешни мерки за овладяване на заболяването "син език", правителството умишлено не е отпуснало пари за овладяване на заразата и за ваксинация на животните.

Нови три огнища на болестта са открити в Шуменско от началото на седмицата, съобщи д-р Юлиян Йорданов от Областната дирекция по безопасност на храните. Те са в смядовските села Ново Янково и Александрово, и село Могила, община Каспичан. 87 е броят на умрелите овце до момента в Шуменско. Няма проблеми с извозването им до екарисажа, каза още д-р Йорданов.
Същевременно десетки проби от животни, със съмнения за болестта "син език" са изпратени от районите на Сандански, Петрич и Гоце Делчев.  Местните ветеринари обвиниха контролните институции в липсата на адекватни мерки срещу болестта.
Осем са вече установените огнища на заболяването „син език” сред животните на територията на Габровска област. Досега са умрели 111 овце и 1 крава. Мерките за ограничаване на разпространението на болестта продължават.
Новопотвърдени са две огнища на син език в град Плачковци. Останалите шест са в общините Габрово, Дряново и Севлиево. До момента са взети проби от 49 ферми, в които се отглеждат овце и говеда и има съмнение за разпространение на заболяването. Най-засегната в областта е Габровската община. Разпространяването на болестта става най-бързо в полупланински райони, затова експертите от Областната дирекция по безопасност на храните съветват стопаните да избягват тези места за паша. Собствениците на умрели животни трябва задължително да ги изпращат на екарисаж. Всички ще бъдат компенсирани от държавата след представяне на необходимите документи на общинския ветеринарен  лекар за изготвяне на актове за обезщетение.
И в Силистренско има потвърдени случаи на "син език", съобщи за Радио Шумен д-р Валери Милчев от Областната дирекция по безопасност на храните в крайдунавския град. Положителни са пробите на две овце във ферми в дуловските села Правда и Полковник Таслаково.  
В два животновъдни обекта в омуртажкото село Птичево има общо 10 положителни проби за болестта, допълни д-р Стойне Миланов - директор на Областната дирекция по безопасност на храните в Търговище. Това са първите резултати от изпратените на 28-и юли проби за изследвания в Националната лаборатория.

Десетки проби от животни, със съмнения за болестта "син език" са изпратени от  районите на Сандански, Петрич и Гоце Делчев.  Местните  ветеринари обвиниха контролните институции в липсата на адекватни мерки срещу болестта.

Резултати от изследванията все още няма, но фермерите са изключително притеснени, споделя д-р Николай Толев от Сандански, който е и член на Съюза на общопрактикуващите ветеринарни лекари.
Фермерите и хората са свидетели, че нещата се разрастват. Още повече, че летежът на тези куликуиди, на тези комарчета, то е в късното лято и началото на есента, тоест те сега са най-активни, август и септември.
Опасността вирусът, причиняващ заболяването "син език" по животните да обхване цялата страна е повече от реална, категоричен е доктор Толев и директно обвини агенцията за безопасност на храните за липсата на ваксина, която е трябвало да се приложи масово още преди месец - два.
Имам информация, че Румъния ваксинира от три, четири месеца назад, Македония също ваксинира животните си от месец и половина, два навсякъде по границите с България. И колкото и грубо да звучи, може би пак се касае за комисионната на някой, който преразпределя баницата.
На въпрос какви са съветите към фермерите, където заболяването е факт Толев отговори:
Сутрин животните да не ги извеждат по-рано от осем часа, защото летежът на комарите и на куликуидите, които предават заразата, то е обикновено в ранните сутрешни часове и вечер обикновено лети в по-късните часове, след осем вечерта.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53