Преглед на печата

Снимка: БГНЕС

Стандарт съобщава с водещото си заглавие, че премиерът Бойко Борисов ще разговаря в понеделник с германския канцлер Ангела Меркел за газопроводоа "Южен поток". Борисов щял да защитава нова идея за изграждане на газов хъб и буферно хранилище във Варна с пари от Брюксел. С премиера ще пътуват вицепремиерите Меглена Кунева, Ивайло Калфин и Томислав Дончев.

Труд допълва информацията, че преди Берлин Бойко Борисов ще посети Сърбия, където ще обсъди "Южен поток" с представители на правителството в Белград.

В интервю за Стандарт Кунева казва: Ако "Южен поток" не се състои, нека бъдем компенсирани с общ хъб на българско-турско-гръцката граница, през който да се разпределя газ за Европа.

Дума коментира идеята на Борисов ...може би "изплютото камъче" този път е на депутата Делян Добрев, според когото е "крайно време да видим какви са находищата от шистов газ...

Журналистът Георги Готев, в интервю за Земя, казва ...ако правителството реши да даде възможност да се търси шистов газ, за мене това ще е равносилно да кажем "да" на фракинга.

Иван Тропанкев от Монитор пише: Европейците бързо разбраха, че по-евтини от руските доставки скоро няма да има.

В Преса проф. Нина Дюлгерова, преподавател по енергийна сигурност и международни отношения, заявява Европейско-американските проекти за газ от Каспийско море са само политика, но не и решаване на енергийните проблеми на Европа.

На фона на лутането около "Южен поток" Труд информира за поредните енергийни договори, сключени от руския президент Владимир Путин, този път с индийски партньори. "Росатом" ще гради 12 реактора за 20 години.

Монитор избира за водещо заглавие напомнянето, че от утре са в сила новите европейски правила, които изискват надписи на пакетираните храни и в заведенията за хранене да съобщават за продуктите, които могат да предизвикат алегрия. Директивата не е конкретизирала обаче къде трябва да са сложени тези надписи.

Водещото заглавие на Преса е посветено на новите загуби на НЕК от 850 милиона лева за изминалите десет месеца и така дългът на компанията е стигнал рекордната сума от 3 милиарда и 500 милиона лева. 

Според Труд НЕК е затънала със 600 милиона лева за една година. Новият директор Петър Илиев е признал пред журналисти: Положението е повече от отчайващо.

Сега също цитира тези думи в заглавието си на първа страница с допълнението, че може да се стигне до фалит. 

Според Капитал дейли НЕК затъна финансово покрай проекта "Белене".

Сертов изплашен от неплатена сделка за ток за 15 милиона евро е водещото заглавие на 24 часа. Ексдепутат от НДСВ е потвърдил тази теза за изчезването на бившия ръководител на ДАНС. Националният омбудсман Константин Пенчев казва горчива истина в интервю за 24 часа – Фалираха хората, за да не фалира парното.

Три синджира калинки останаха да оправят културата след Бинев е едно от коментарните заглавия във вестник Сега.

Новинар също коментира темата Културата на България не е функция от културата на министъра или на шефа на парламентарната комисия, а на културата на масовия човек.

Телеграф като че ли потвърждава тезата с водещото заглавие По случай Нова година изстрелваме 15 милиона лева в небето. Пиратките били демоде, хит са пиробатериите.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53