Промените за социално осигуряване са публикувани за обсъждане до 30-и април

Снимка: БГНЕС

Промените в Кодекса за социалното осигуряване, свързани с предстоящата пенсионна реформа, са публикувани за обществено обсъждане с краен срок до 30-и април. В законопроекта е заложена нова правна рамка, краткосрочни и длъгосрочни мерки, които целят да повишат приходите в Националния осигурителен институт и да подобрят адекватността на пенсиите, без да се променя съществуващият модел на осигуряване.

Плавно ще се увеличава и постепенно ще се изравни до 2037-а година стандартната пенсионна възраст на жените и мъжете в трета категория труд, на 65 години. Стажът също плавно ще нараства и през 2027-а ще е 40 години за мъжете и 37 за жените. Въвежда се възможност за пенсия в намален размер за лица с недостигаща възраст от 12 месеца. Пенсията им ще се намалява пожизнено с по 0,4 на сто за всеки месец недостигаща възраст. 

С цел нарастване на приходите в НОИ, от 2017-а година започва плавно покачване на осигуровките за пенсия и за безработица. В период от 12 години с общо 4,5 на сто, за да не се допусне нарастване на общата данъчна осигурителна тежест, ще се отмени предвиденото от 2017-а увеличаване на вноската за универсален фонд от пет на седем на сто. За да се увеличи размерът на пенсията, от първи януари 2017-а започва поетапно увеличаване на тежестта на всяка година осигурителен стаж до достигане на 1,5 на сто. По този начин ще се преизчислят и вече отпуснатите пенсии, вместо те да бъдат осъвременявани по швейцарското правило. 

Предлага се таванът на новоотпуснатите пенсии да отпадне от първи януари 2019-а. За отпуснатите пенсии преди това се предлага плавно повишаване на максималния им размер. Регламентира се правото на свободен избор за родените след 31-ви декември 1959-а година къде да се осигуряват за втора задължителна пенсия, в универсален фонд или само за пожизнена в ДОО. Изборът ще е многократен. Прехвърлянето за последно ще се прави не по-късно от пет години преди пенсиониране. Свободният избор ще се въведе и за категорийните работници. За по-голяма прозрачност на приходите и разходите в осигурителните фондове ще се обособи отделен фонд за пенсиите на лицата от силовите ведомства.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53