Горанов: Ще положим усилия да бъдат оспорени в съда незаконосъобразните сделки в КТБ

Владислав Горанов
Снимка: БГНЕС

Министърът на финансите Владислав Горанов съобщи, че държавата ще атакува всички сделки, за които се прецени, че увреждат масата на несъстоятелността на КТБ.

Временните синдици в КТБ, а впоследствие и постоянните, ще подложат на оспорване всички сделки, които увреждат масата на несъстоятелността или привилегироват някои кредитори за сметка на други. Министър Горанов беше категоричен, че това ще се случи и с цесията на министъра на културата Вежди Рашидов.

Искам да ви уверя, че цесията на господин Рашидов е законна, но ако в резултат на нея се нарушава предимството и Вежди Рашидов се явява привилегирован кредитор на КТБ, ние ще положим всички усилия и ще ви поканим след няколко дни в КТБ. Това ще бъде една от първите атакувани пред българския съд сделки и гарантираме, че ще положим абсолютно всички усилия и абсолютно всички сделки, които по един или друг начин, пряко или косвено, увреждат имуществото на КТБ в несъстоятелност или привилегироват един кредитор пред друг, да бъдат оспорени пред българския съд, заяви финансовият министър.

Според Горанов процедурите ще са сложни, но всички кредитори, включително и най-големият - Фондът за гарантиране на влоговете, ще бъдат равнопоставени и еднакво удовлетворени.

Министърът коментира, че не гледа положително на евентуални законови промени, които да го овластят да разваля сделки:

Лично моето мнение е, че намесата по такъв начин на орган на изпълнителната власт в частния оборот е от една страна небалансирано, от друга страна - практически трудно реализируемо особено когато говорим за търговски сделки, които не са с юрисдикцията на територията на Република България.

Запитан дали знае за скрития доклад на ДАНС от 2013-а, където има предупреждение за опасност за финансовата стабилност, Горанов отговори:

Не бях запознат, не съм запознат, не знам какво има в този доклад.

Министърът съобщи още, че спрямо кмета на Пазарджик е образувана проверка от НАП заради изнесени в медиите съмнения, подплатени със снимков материал, че имотното му състояние не отговаря на доходите му.

Нулева толерантност към опита да бъдат отклонявани или нарушаван държавният интерес чрез злоупотреби с публични средства, било то чрез отклоняване плащането на данъци, или чрез неефективно разходване на целеви разходи, заяви финансовият министър.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53