ГЕРБ и БСП ще подкрепят референдума, иницииран от Слави Трифонов

Снимка: БГНЕС

ГЕРБ и БСП ще подкрепят референдума, иницииран от Слави Трифонов. Това става само ден, след като инициаторите обвиниха Централната избирателна комисия в чудовищна манипулация.

Цветан Цветанов от ГЕРБ обясни, че тепърва партията ще решава как да подкрепи референдума:

Нямаме още политическо решение. Въвеждането на мажоритарния елемент е важен фактор за издигане авторитета както на институцията парламент, така също и на политическите партии. За въпроса за субсидиите трябва да се направи един анализ и трябва да бъде намалена субсидията достатъчно, за да не изпадат партиите в зависимост. Ние трябва да се съобразяваме с тази форма на пряко допитване до българските избиратели.

Корнелия Нинова каза, че БСП директно обмисля да внесе предложения, съобразени с трите въпроса от референдума:

Ние сме правили предложение за мажоритарни избори, но конкретно в какво съотношение, ще го поднесем, когато сме готови. Субсидията трябва да се намали. Хората се произнесоха. Или ги чуваме, това е предпоследният сигнал. Следващият ще е фатален.

Радан Кънев
от ДСБ, които ще излизат от РБ, прогнозира основна промяна в политическите партии:

Очевидно е, че партийното финансиране ще трябва да бъде ограничено. Ако българските политици пренебрегнат волята на над 3 милиона души, те ще престанат да бъдат политици за броени месеци.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53