Политологът проф. Ивайло Груев:

Фигурата на спасителя – все така търсена, въпреки горчивите уроци от миналото

Проф. Ивайло Груев
Снимка: Йоан Колев

Как изглежда България на прага на трети за годината парламентарни избори и редовен вот за президент и вицепрезидент? Какви са надеждите за формирането на стабилно мнозинство, което е в състояние да излъчи правителство? Тези въпроси не спират да вълнуват обществото, но за разлика от изборите през април и юли, вотът на 14 ноември ще премине под сянката на повишаваща се инфлация. Този факт, както и провеждането им във формат 2 в 1, прави прогнозите на електоралните нагласи изключително трудни. В специално интервю за Радио България, политологът и преподавател в университета в канадската столица Отава проф. Ивайло Груев представи своите наблюдения върху случващото се у нас, макар и погледнато от над 7000 километра дистанция.

„Страхувам се, че периодът на сътресения и нетрайност в политически план ще продължи и след изборите на 14 ноември. България е на над 1300 години, преминали сме през много светли векове, в които сме успели да изградим силна държавност. За съжаление, днес не виждам нужната далновидност и политическа зрялост у българския политически елит при взаимодействието му със силови световни играчи като Вашингтон, Брюксел, Москва и Анкара.“

Наред с уменията си да анализира процесите в политическата действителност, проф. Груев добре владее и изкуството на мерената реч. Затова свидетелства книгата му „Петият печат“, където откриваме стих, в който предизборната кампания е оприличена на празник, организиран с много пари и хора. Все още без отговор е въпросът, кой от претендентите за победата, ще успее да я извоюва. Засега обаче случващото се на политическия терен у нас предизвиква по-скоро смущение, отколкото разбиране или одобрение от страна на политолога:

„С поведението и постигнатото от тях, сценаристите на партията „Има такъв народ“ надминаха безспорния талант на Уди Алън. Що се отнася до новата политическа формация около бившите служебни министри Кирил Петков и Асен Василев, истината е, че са млади, симпатични и образовани. С работата си през последните 4 месеца дадоха заявки как могат да се борят срещу корупцията. Аз обаче имам сериозни съмнения относно словосъчетанието „политически проект“. Изглежда сякаш се спуска някъде отгоре, а не е „роден“ от хората, протестирали с искане за промяна. Именно съставянето му от недоволни от досегашното статукво, би го превърнало в политически проект. Иначе е едно акционерно дружество, чийто механизъм е съвсем друг. Вторият важен момент е свързан с уточнението що е почтеност – към какво или кого е насочена и как ще се осъществи. Противниците на Априлското въстание, са били почтени поданици на Османската империя. Онези, които са в основата на Априлското въстание и последвалата Руско-турска освободителна война, са били почтени спрямо друга кауза. Така че е важно Кирил Петков и Асен Василев да определят рамките, в които се позиционират.“

Стратегически за България въпроси също очакват позиция от страна на двамата лидери на новата формация – какво мислят за проекта „Три морета“, какво е отношението им към Истанбулската конвенция, бъдещето на въгледобивната индустрия в контекста на Зелената сделка и доколко реалистично е България да влезе в еврозоната на фона на пандемия.

Дали бившите служебни министри ще последват примера на нови играчи от миналото, като Симеон Сакскобургготски и Бойко Борисов, и ще се превърнат в любимци на народа, предстои да разберем. Със сигурност обаче сме свидетели на същото свръх проектиране на надежди върху новите политически лидери, каквото видяхме при възхода на царя и генерала.

Що се отнася до уроците за избирателите, те изглеждат все така ненаучени, защото търсенето на следващия национален спасител продължава:

„Не зная дали причината за този феномен се дължи на 500-те години робство, но вероятно има нещо общо – анализира проф. Ивайло Груев. – Нека не забравяме, че т.нар. кръвен данък – вземането на младите момчета и обучаването им да служат на Високата порта, е оказал влияние върху българския народ. Ако погледнете огнищата на народоосвободителното движение, на Просвещението, на Възраждането, те се намират в планинските райони. Това е така, защото момчетата са били скрити именно в тях. Влияние върху поведението и отношението на хората към заобикалящата ги среда оказва и наследеното от социализма очакване, че държавата е длъжна да се грижи за теб.“



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Дебати за мястото на България в ЕС и на жените в политиката

"ТЯ в Европа" – така са нарекли дебатите, на които организаторите от фондация "Екатерина Каравелова" канят представители на водещи партии и коалиции, регистрирани за евровота на 9 юни. На 20 май 2024 г.  те ще обсъждат най-важните теми, касаещи България в ЕС : Климатичните промени и зеления преход ; Европа на различни..

публикувано на 13.05.24 в 12:17
Кандидатът за кмет на София от партия

Кандидатът на "Възраждане" за кмет на София се отказва от депутатското си място, влиза в СОС

Кандидатът на партия "Възраждане" за кмет на София Деян Николов ще се откаже от депутатското си място и ще влезе като общински съветник в Столичния общински съвет. Това съобщи той на страницата си във facebook. Николов ще бъде председател на групата на "Възраждане".  Той обяви още, че няма да даде подкрепа за нито един от участниците в..

публикувано на 04.11.23 в 19:49

ЦИК обяви за избрани за президент и вицепрезидент Румен Радев и Илияна Йотова

ЦИК обяви за избрани за президент и вицепрезидент на републиката Румен Радев и Илияна Йотова. Комисията прие окончателните резултати от балотажа на президентският вот от 21 ноември. Председателят на ЦИК Камелия Нейкова обяви окончателните данни: „Както следва Румен Георгиев Радев и Илияна Малинова Йотова, издигнати от Инициативен комитет,..

обновено на 23.11.21 в 18:37
Проф. Александър Маринов

Проф. Ал. Маринов: Спекулация е, че се концентрира власт в ръцете на Румен Радев

" Спекулация е твърдението за концентрация на власт в ръцете на Румен Радев, защото в Конституцията е казано ясно каква власт има в ръцете на президента ". Това заяви пред БНР проф. Александър Маринов, председател на Стратегическия съвет при президента и член на Инициативния съвет, издигнал кандидатурата на Румен Радев за втори президентски..

публикувано на 22.11.21 в 17:08
ЦИК

Всички 31 РИК са предали документацията си в Централната избирателна комисия

Всички 31 районни избирателни комисии предадоха документацията си от балотажа на президентските избори в Централната избирателна комисия. Сега предстои задължително повторно въвеждане на данните. Румен Радев печели президентската надпревара с 66,72% при 100% обработени протоколи ЦИК ще приеме анализ на така наречените несъответствия и..

публикувано на 22.11.21 в 16:59

Вотът във Велико Търново - на инат, по съвест или за промяна

Толерантността във великотърновския квартал „Света гора“, запазена през годините, не успя да удържи на политическите страсти в предизборната кампания , а песимизмът е обхванал младите, от които се очаква да са и най-активни.  Къде отидоха гласовете на интелектуалците и на българските турци в квартала около Великотърновския университет, защо..

публикувано на 22.11.21 в 13:43

Румяна Коларова: Атакистките прийоми на Бойко Рашков вгорчиха атмосферата

" Силите бяха неравностойни. За проф. Герджиков кампанията беше прекалено къса, а неговият противник (Румен Радев - б.р.) всеки ден се появяваше по медиите в няколко различни роли и беше обявил кандидатурата си поне година по-рано. ... Моят въпрос е защо им трябваше това, което видяхме с активностите на Бойко Рашков, при преднината, която имаше..

публикувано на 22.11.21 в 13:28
Илюстрация „Галъп интернешънъл болкан“

„Галъп“: Вотът за Радев идва основно от ПП, БСП и ИТН, за Герджиков - от ГЕРБ и ДПС

Данни от екзитпола на „Галъп интернешънъл болкан“ на балотажа за президент показват, че практически всички партийни електорати, без тези на ГЕРБ и ДПС, са гласували отчетливо в полза на Румен Радев, който спечели вота. Най-отчетлива е подкрепата за действащия държавен глава сред привържениците на БСП, „Продължаваме промяната“ и „Има такъм..

обновено на 22.11.21 в 13:05

Румен Радев печели президентската надпревара с 66,72% при 100% обработени протоколи

Румен Радев и Илияна Йотова печелят президентските избори показват данните при 100 процента обработени към 12.00 часа протоколи на секционните комисии в районните. Президентската двойка Радев - Йотова получават 66.72% подкрепа. За опонентите им Анастас Герджиков и Невяна Митева са гласували 31.80 на сто.   Резултат показва, че на балотажа Радев..

обновено на 22.11.21 в 13:02
Мевлют Чавушоглу е отправил поздравленията в телефонен разговор с българския външен министър

Външният министър на Турция е отправил поздравления към Румен Радев

Министърът на външните работи на Република Турция Мевлют Чавушоглу отправи поздравления към новоизбрания президент на България Румен Радев и изрази надежда за скорошно формиране на редовно правителство у нас. В телефонен разговор с външния министър Светлан Стоев Чавушоглу е изразил увереност за продължаване на ползотворния и съдържателен..

публикувано на 22.11.21 в 12:44