Юлий Павлов: ГЕРБ-СДС - 22,3%, ПП - 15,8%, БСП - 15,1%

| обновено на 28.10.21 в 14:44
Юлий Павлов
Снимка: БГНЕС

Собствено предизборно проучване на Центъра за анализи и маркетинг показва, че в новото Народно събрание биха влезли шест политически формации, но има и шанс за седма.

Коалицията ГЕРБ - СДС води със 7 процента пред „Продължаваме промяната“ – 22,3 на сто срещу 15,8%.

Трета политическа сила към момента се очертава да е БСП с 15,1 на сто, „Има такъв народ“ – 12,3%, „Демократична България“ – 11,8% и ДПС – 10,3 процента.

Под чертата засега остават ИБГНИ, „Възраждане“ и ВМРО, каза директорът на агенцията Юлий Павлов. 

Коалиция „Изправи се БГ! Ние идваме!” – 3,2%, ПП „Възраждане” – 2,5%, ВМРО – 1,2%.

„Мисля, че всички се убедиха, че това да си първи не значи да си победител. Или ако някой си го тълкуват като победа, това ще бъде пирова победа. Структурата на парламента не е по-различна, отколкото на предишните парламенти“, коментира Павлов.

„52% са твърдо решени да гласуват, а под 50% със сигурност ще гласуват”, заяви още Юлий Павлов. Той посочи още, че броят на гласоподавателите в чужбина е намалял драстично:

„Реалните избиратели са само от България. От чужбина гласуващите са само 100-150 хил. за разлика от предишните избори. Позитивизмът намалява”, добави Павлов.

Относно президентските избори Юлий Павлов беше категоричен, че втори тур ще има и че балотажът ще е между Румен Радев и проф. Анастас Герджиков.

Изследването на Центъра за анализи и маркетинг е направено сред 815 души между 22 и 26 октомври чрез пряко стандартизирано интервю "лице в лице", със собствено финансиране. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Иван Стамболов-Сула

Иван Стамболов: Балотаж с партиите в НС ще осигури по-спокойно управление на победителя

При нашите условия и обстоятелства, след толкова избори за последните години и почти еднаквия резултат – фрагментиран български парламент, може би трябва да се провежда балотаж с партиите, минали 4-процентния праг за Народно събрание, за да може победителят да управлява спокойно. Това предложение изложи пред БНР-Радио София коментаторът..

публикувано на 11.06.24 в 10:22

При обработени 100% протоколи: ГЕРБ-СДС - 24,7%, ДПС - 17,07%, ПП-ДБ - 14,33%

До края на деня всички 31 Районни избирателни комисии трябва да предадат в ЦИК протоколите от гласуването в неделя за повторна проверка. След отстраняване на така наречените несъответствия ЦИК ще обяви в сряда окончателните резултатите от вота за българските представители в Европейският парламент - като проценти и разпределени мандати, а в четвъртък и..

публикувано на 11.06.24 в 07:39

При обработени 97,03% протоколи: 7 партии в новото НС

Седем политически партии и коалиции ще влязат в 50-ото Народно събрание, показват междинни данни на Централната избирателна комисия при обработени 97,03% от секционните избирателни протоколи. Това са ГЕРБ-СДС, ДПС, ПП-ДБ, "Възраждане", "БСП за България", ИТН и ПП "Величие". Коалицията ГЕРБ-СДС е първа политическа сила в проведените..

публикувано на 10.06.24 в 19:07
Христо Иванов

Христо Иванов подава оставка като лидер на "Да, България"

Христо Иванов съобщи на брифинг днес, че подава оставка като лидер на "Да, България": "Считаме, че този резултат за партиите от нашата коалиция "Продължаваме промяната – Демократична България" изисква сам по себе си поемането на лидерска отговорност, поради което аз си подадох оставката и колегите подкрепиха това решение". При обработени..

публикувано на 10.06.24 в 14:46

Екзитпол: Шестима български евродепутати в групата на ЕНП

6 места ще има България в политическата група на Европейската народна партия в Европарламента, сочи оповестеният екзитпол за страната ни. По всяка вероятност 5 от тях ще са на ГЕРБ-СДС и 1 на ДБ.  Веднага след това идват евродепутатите ни в  "Обнови Европа" - 5 на брой, от които 3-ма от ДПС и 2-ма от ПП. Двама български евродепутати ще..

публикувано на 09.06.24 в 20:54

Мая Падешка от Неапол: Хубавото е, че и много български туристи идват да гласуват

Изборният ден на сънародниците ни в Неапол върви спокойно. Още с отварянето на секцията е имало желаещи да гласуват . " В момента работим на пълни обороти " - каза за Радио България Мая Падешка. Тя е член на секционната избирателна комисия, която се намира в сградата на Българското консулство в Неапол. "Има хора, които..

публикувано на 09.06.24 в 15:40

90 на сто от хората гласуват с хартиени бюлетини

Когато машините бяха нещо ново в изборния ден, много хора от любопитство пробваха. Днес обаче 90 на сто гласуват с бюлетини. Това съобщи пред БНР-Радио София Ралица Костова – председател на 26-а СИК в 15-о средно училище в столичния квартал "Надежда 2".“ Изборите там текат нормално, без проблеми. До 10 часа са гласували около 50 души -..

публикувано на 09.06.24 в 10:58
Яница Петкова

Яница Петкова: Избирателната активност ще даде много отговори

Очакваната избирателна активност на изборите на 9 юни е 40,2% и е съизмерима с предишните избори за Народно събрание. В сравнение с началото на предизборната кампания няма драстично разместване на партиите като възможност да участват в българския парламент и като численост на своите представители. Това показват електоралните нагласи според..

публикувано на 07.06.24 в 16:16

Повишено внимание в изборния ден!

За какво да внимаваме в изборния ден - схеми, измами, сигнали, машини, проблемни секции и райони? Къде са проблемите в избирателните секции? Подробности разказа Марио Русинов от Обединение за честни избори .       "Има много богата палитра от различни видове изборни нарушения и измами . Това, което бих препоръчал да следите най-вече са следните..

публикувано на 06.06.24 в 17:52

Организации настояват евродепутатите да бъдат "в ритъма на гражданското общество"

Евродепутатите трябва се ангажират и да бъдат проактивни в осъществяването на редовен и конструктивен диалог с гражданските организации ; веднъж годишно да осъществяват национална среща, на която да информират какъв е напредъкът в усилията им по темите, касаещи гражданското общество; да участват и подкрепят срещи, дискусии, инициативи и..

публикувано на 31.05.24 в 16:47