Кипър преди вота 2 в 1 - какви са нагласите на сънародниците ни на острова

Снимка: Ани Петрова

Сънародниците ни, които живеят в Кипър, в неделя ще дадат своя глас за народни представители и за президент в 7 секции.

Българските организации и посолството на страната ни са в напрегната подготовка в последните дни преди изборния ден.

И третите поредни за тази година парламентарни избори обаче не направиха изключение с проблемите със съставите на секционните избирателни комисии. До последно се предлагат смени, искат се отводи, дават се нови предложения и се очакват окончателните списъци.

За изборите на 14 ноември в Кипър избирателни секции са разкрити във всички градове на острова, където живеят големи групи български граждани. Те ще могат да упражнят правото си на глас в столицата Никозия, в Ларнака, Лимасол, Паралимни, Пафос, Полис Хрисохус и Дали.

Секциите са по една във всеки град. Броят им е с една по-малко от тези на предишните избори през юли. Заради подадените сега по-малко предварителни заявления за регистрация за гласуване отпадна откритата през лятото втора, допълнителна секция в Никозия, освен тази в сградата на дипломатическата ни мисия.

Промяната обаче няма да възпрепятства българите на острова да гласуват и няма да забави изборния процес със струпване на чакащи на опашка, смятат представители на българските организации.

Една секция в столицата е в състояние да поеме желаещите да гласуват, показва броят им на предишните избори. Освен това и сега ще действа откритата за първи път през юли секция в близкото градче Дали, където живеят много наши сънародници и които по-рано идваха да гласуват в Никозия.

Подготовката в последните дни е свързана с очакваните до последния момент указания от ЦИК, пристигането и инсталирането на машините за гласуване в избирателните секции, както и тяхното зареждане с необходимите бюлетини. Българските организации съдействат с всичко необходимо за безпроблемно протичане на изборния ден, коментираха за БНР техни представители.

Готовност за него има в Паралимни, в югоизточния край на острова, твърди Живка Милова, училищен ръководител на българското училище „Народни будители” в града и активен организатор на всички български избори в района.

„Подготовката си върви, навреме всичко е организирано, за трети път тази година, ние вече си караме по инерция, всичко се знае. Пак има неразбории с комисиите, пак някакви комисии поставени, нищо общо с това, което искат те от нас да предложим, пък после слагат някакви други хора, но иначе всичко си върви нормално. Залите са готови, чакаме само да кажат с машини ли ще бъде, как ще бъде, и документацията вече да си поемат комисиите”.

За Кристина Параскева, председател на секционната комисия в малкото градче на западния бряг на острова Полис Хрисохус, която е натрупала над 10-годишен опит като член на местната българска изборна администрация, остават само изборните ангажименти в събота.

„Абсолютно сме готови, остава само в събота да си подредим материалите, да заключим секцията, а на сутринта отваряме и чакаме избирателите.”

По-сдържана за подготовката дни преди финала е Снежана Георгиева, училищен ръководител на българското училище „Васил Левски” в Дали, която за трети път тази година оглавява секционната комисия в посолството на България в Никозия.

„За съжаление трябва да кажа, че нещата са все по-зле. Все още нямаме указания, изпратени от ЦИК, все още нямаме окончателен състав на секционните избирателни комисии. Хора, които имат опит и до момента са участвали в избори, са изхвърлени от списъците за секционни избирателни комисии, така че още нямаме никаква яснота. До последния момент се извършват промени. За машините това, което знаем, е, че ще имаме по една в секция”.

Съставите на секционните избирателни комисии в Кипър се оказаха за трети път тази година „проблемни”. Българската общност на острова реагира много остро срещу спускането на партийни „парашутисти” за техни членове на първите избори през април и незачитането на предложенията на сънародниците ни. В сегашните списъци отново като представители на някои партии личат имената на хора, които не само, че нямат никакъв опит, не познават изборния процес, как той се подготвя и провежда, но нямат дори образователен ценз – това сигнализират за някои от комисиите.

Така очакванията, че третото издание на парламентарния вот ще изчисти установените проблеми с комисиите, не се оправдаха, напротив, твърди Живка Милова.

„Не, не ги разреши, задълбочи ги. Комисията, която при нас е поставена за трети път, освен, че пак са сложили някакви хора, които по партийна линия са избирани и предлагани, но пак ни искаха пълен списък за комисията ние да подадем. В този списък имаше само две нови имена, които нямат опит с избори, и точно те са сложени. Всички останали  са някакви хора, които те са си слагали, т.е. никакво съобразяване пак с местните хора. Нищо не се е разрешило, те казват - така е по закон - и това е”.

На предишните два вота тази година Живка Милова бе заместник-председател и председател на секционната избирателна комисия, като бе предложена от българската общност в града. Тя отново бе кандидатура на сънародниците ни за третата по ред комисия, но не е одобрена от ЦИК за неин член.

Съставът на комисиите, още повече при предполагаеми затруднения при гласуването за парламент и президент „2 в 1”, и то с машинния вот, за Снежана Георгиева предизвиква и друго опасение:

„Имаме обучени хора, които ще дават указания на гражданите, но ако ги оставят в комисиите, защото и това не се знае”.

Още повече, че новите членове на комисиите не са обучавани.

„Обучавани сме на предишните избори, този път - не. Очакваме представители от обслужващата фирма с машините, които изпращат, в последния момент да ни обучат евентуално”, каза председателката на комисията в Никозия.

Според Живка Милова проблем при изборите „2 в 1” няма да възникне нито за комисиите, нито за гласоподавателите при самото гласуване, но той е възможен след това, при предаването на резултатите в София. 

„Проблемът ще бъде след това за комисиите. Страх ме е да си помисля какво ще е пак чакането с ЦИК, защото миналия път с изключение на една или две комисии специално тук,  в Кипър, всички стояхме до следващия ден - 7, 8, 10, 11 на обяд на другия ден, докато получим отговор от ЦИК, което за мен е абсолютно неразгадаемо и неразбираемо защо така се получава, при положение, че всичко вече е в електронна форма и би трябвало много бързо да се обработва”.

По неофициална информация в Кипър живеят около 30 - 35 000 наши сънародници. На парламентарния вот през април бе поставен рекорд за избирателна активност в страната за последните 10 години, като общият брой на действителните бюлетини бе 3076. През юли българите в Кипър дадоха 2446 гласа за управлението на страната.

Прогнозите за избирателна активност сега, в третия парламентарен тур за годината, са нееднозначни. 

„Честно казано, изглеждат ми отчаяни, от това, което чувам, и нямат желание да гласуват. Разочаровани от многобройните избори и липса на резултат, на сформиране на правителство”, коментира нагласите на сънародниците ни Снежана Георгиева.

Живка Милова обаче не вярва, че ще има отлив и очаква по-активно участие.

„Вярвам, че на тези избори сега избирателната активност ще е по-висока отколкото през юли, защото през юли хората някакси им досади цялата грозна ситуация след първите избори и доста от тях не дойдоха да гласуват. Сега има промяна, картинката е друга с кандидатите, аз доколкото с хора, с които разговарям, и в социалните мрежи като виждам какво се коментира, това е, което ще привлече повече избиратели, плюс фактът, че изборите са и за президент. Така, че вярвам, че пак ще имаме малко по-висока изборна активност този път. Надявам се да не я опропастят и този път нашите политици и да отиде нахалост всичко.”




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Иван Стамболов-Сула

Иван Стамболов: Балотаж с партиите в НС ще осигури по-спокойно управление на победителя

При нашите условия и обстоятелства, след толкова избори за последните години и почти еднаквия резултат – фрагментиран български парламент, може би трябва да се провежда балотаж с партиите, минали 4-процентния праг за Народно събрание, за да може победителят да управлява спокойно. Това предложение изложи пред БНР-Радио София коментаторът..

публикувано на 11.06.24 в 10:22

При обработени 100% протоколи: ГЕРБ-СДС - 24,7%, ДПС - 17,07%, ПП-ДБ - 14,33%

До края на деня всички 31 Районни избирателни комисии трябва да предадат в ЦИК протоколите от гласуването в неделя за повторна проверка. След отстраняване на така наречените несъответствия ЦИК ще обяви в сряда окончателните резултатите от вота за българските представители в Европейският парламент - като проценти и разпределени мандати, а в четвъртък и..

публикувано на 11.06.24 в 07:39

При обработени 97,03% протоколи: 7 партии в новото НС

Седем политически партии и коалиции ще влязат в 50-ото Народно събрание, показват междинни данни на Централната избирателна комисия при обработени 97,03% от секционните избирателни протоколи. Това са ГЕРБ-СДС, ДПС, ПП-ДБ, "Възраждане", "БСП за България", ИТН и ПП "Величие". Коалицията ГЕРБ-СДС е първа политическа сила в проведените..

публикувано на 10.06.24 в 19:07
Христо Иванов

Христо Иванов подава оставка като лидер на "Да, България"

Христо Иванов съобщи на брифинг днес, че подава оставка като лидер на "Да, България": "Считаме, че този резултат за партиите от нашата коалиция "Продължаваме промяната – Демократична България" изисква сам по себе си поемането на лидерска отговорност, поради което аз си подадох оставката и колегите подкрепиха това решение". При обработени..

публикувано на 10.06.24 в 14:46

Екзитпол: Шестима български евродепутати в групата на ЕНП

6 места ще има България в политическата група на Европейската народна партия в Европарламента, сочи оповестеният екзитпол за страната ни. По всяка вероятност 5 от тях ще са на ГЕРБ-СДС и 1 на ДБ.  Веднага след това идват евродепутатите ни в  "Обнови Европа" - 5 на брой, от които 3-ма от ДПС и 2-ма от ПП. Двама български евродепутати ще..

публикувано на 09.06.24 в 20:54

Мая Падешка от Неапол: Хубавото е, че и много български туристи идват да гласуват

Изборният ден на сънародниците ни в Неапол върви спокойно. Още с отварянето на секцията е имало желаещи да гласуват . " В момента работим на пълни обороти " - каза за Радио България Мая Падешка. Тя е член на секционната избирателна комисия, която се намира в сградата на Българското консулство в Неапол. "Има хора, които..

публикувано на 09.06.24 в 15:40

90 на сто от хората гласуват с хартиени бюлетини

Когато машините бяха нещо ново в изборния ден, много хора от любопитство пробваха. Днес обаче 90 на сто гласуват с бюлетини. Това съобщи пред БНР-Радио София Ралица Костова – председател на 26-а СИК в 15-о средно училище в столичния квартал "Надежда 2".“ Изборите там текат нормално, без проблеми. До 10 часа са гласували около 50 души -..

публикувано на 09.06.24 в 10:58
Яница Петкова

Яница Петкова: Избирателната активност ще даде много отговори

Очакваната избирателна активност на изборите на 9 юни е 40,2% и е съизмерима с предишните избори за Народно събрание. В сравнение с началото на предизборната кампания няма драстично разместване на партиите като възможност да участват в българския парламент и като численост на своите представители. Това показват електоралните нагласи според..

публикувано на 07.06.24 в 16:16

Повишено внимание в изборния ден!

За какво да внимаваме в изборния ден - схеми, измами, сигнали, машини, проблемни секции и райони? Къде са проблемите в избирателните секции? Подробности разказа Марио Русинов от Обединение за честни избори .       "Има много богата палитра от различни видове изборни нарушения и измами . Това, което бих препоръчал да следите най-вече са следните..

публикувано на 06.06.24 в 17:52

Организации настояват евродепутатите да бъдат "в ритъма на гражданското общество"

Евродепутатите трябва се ангажират и да бъдат проактивни в осъществяването на редовен и конструктивен диалог с гражданските организации ; веднъж годишно да осъществяват национална среща, на която да информират какъв е напредъкът в усилията им по темите, касаещи гражданското общество; да участват и подкрепят срещи, дискусии, инициативи и..

публикувано на 31.05.24 в 16:47