Проблеми с машините за гласуване в редица области

| обновено на 14.11.21 в 12:50
Снимка: Ася Пенчева, БНР

Над 13 000 са секциите на територията на България. От тях машини за гласуване има в 9399 секции, а в 2121 те са по две.  Проблеми с устройствата обаче се появиха още в началото на деня в редица области.

Във Видинско хората в с. Дунавци гласуват с хартиени бюлетини заради повредена машина. 

Без драстични нарушения протичат изборите в област Враца. В три секции от общо 231 с машинен вот преминаха на хартиени бюлетини заради проблеми с устройствата. Междувременно бяха отсранени проблеми с машини в други две секции. В деня на вота "2 в 1" досега има образувани в прокуратурата 4 преписки за купуване на гласове. 
Повредена е и машина в мездренското с. Зверино
С решение на РИК в Плевен в 9-та секция в Кнежа се премина към гласуване с хартиени бюлетини, тъй като четецът на карти на машината отказва да работи. Около 8 процента е активността и за двата избора в Плевенска област.

Освен за отказа на машината в Кнежа, други сигнали за проблеми към момента няма.  Смяната на мястото на две от секциите в Плевен не затрудни избирателите.

В област Стара Загора една от секциите в община Николаево преминава към гласуване с хартиени бюлетини. Причината е, че машината не е сработила.  Всички 508 секции в 27 старозагорски многомандатен  иозбирателен район са отворили навреме. В една от секциите в община Николаево е възникнал проблем, съобщи заместник-председателят на РИК Теодора Крумова.

"Машината въобще не тръгна. Има вече протокол на техника, който удостоверява, че машината няма да тръгне. Там предстои преминаване на хартиено гласуване".

В Пазарджик изборите протичат при ниска избирателна активност.  Засега само една секция в областта премина на хартиено гласуване, заради повреда в машината. 

Отстранен е проблем с машина за гласуване в секция в чепеларското село Хвойна.  Сигналът за него е получен от СИК, след като отпечатването на нулевия протокол е спряло преди да се появи цялата информация. Началото на гласуването в секцията в селото е забавено с около 30 минути. Проблемът е решен след намесата на техник. Вотът протича нормално. 

Проблеми с машините има и в две секции на Русенско - в Русе и в село Басарбово.

Още с началото на изборния ден в 7.03 ч в 38-ма секция в Русе стана ясно, че има проблем с машината. Устройството не отчиташе вота за народни представители и не принтираше разписка за направения избор. След като беше извикан техник, той се свърза както с екипа в Русе, така и с централата на "Сиела Норма". След поредица от инструктажи да се извади батерията, да се тества принтиращото устройство, да се рестартира целия уред, оказа се, че има софтуерен проблем. Проблемите с машината продължиха повече от час, докато от Районната избирателна комисия разрешат гласуването на премине на хартиени бюлетини.

В област Ловеч в две от 176-те избирателни секции, в които днес се гласува машинно устройствата не работят. В едната от тях, в ловешкия квартал „Гозница“, ще се премине към гласуване с хартиени бюлетини след съгласуване с ЦИК. Председателят на РИК Валентина Недялкова обобщи:

„Имаме проблеми със стартирането на машината в една секция в Ловеч, в която  категорично машината не може да бъде стартирана, така че започнахме процедура по преминаване към гласуване с хартиени бюлетини.  Проблем имаме и в Борима, където също една от машините не работи,  но там машините са две, така че се гласува в момента."

С проблеми и напрежение започна изборният ден в област Велико Търново. Районната избирателна комисия чака решение на ЦИК в една от секциите в Горна Оряховица да се премине към гласуване изцяло с хартиени бюлетини.  Проблемната машина е в 36-а секция, а техникът не е успял да отстрани проблема. Предстои да се пристъпи към хартиени бюлетини, което създава напрежение пред секцията, има много смени в последния момент в секционните комисии в началото на изборния ден, заяви председателят на РИК Николай Илиев: 

„Машината не е тръгнала, изобщо не е спяла да бъде стартирана. Имаше доста неявили се членове на комисии, които успяхме да запълним и почти навсякъде, мисля че комисиите работят в пълен състав“. 

Проблем има с достъпността на болничната секция в областната болница във Велико Търново. До нея се стига през 21-о стъпала, което я прави недостъпна за пациентите, посочи председателят на секцията Валентина Димитрова: 

„Преодоляваме с помощ от нас, с помощ от медицинския персонал. Няма друг вариант, засега“.  

Във врачанското село Малорад гласуването започва с хартиени бюлетини поради неизправност на машината. 

В една от секциите в Оряхово няма ток, което също възпрепятства машинния вот. В секцията вота си трябва да упражнят 857 гласоподаватели. 
В област Перник са разкрити общо 269 секции. За кратко бе прекратено гласуването в секция № 2 в град Радомир, съобщиха от Районната избирателна комисия в Перник. Разпечатките от машините били бледи, а техникът не е успял да отстрани проблема. Преди 10 ч. обаче проблемът беше отстранен и машинното гласуване – възстановено. Това се случи след посещение на втори техник. Техници са изпратени и в една от секциите в Перник, където пък се появил проблем с принтирането. В 157 секции на територията на област Перник се гласува машинно. Изцяло с хартиени бюлетини е вотът само в община Ковачевци, тъй като там няма секция с повече от 300 избиратели.

В област Стара Загора в две избирателни секции в общините Павел баня и Николаево машинното гласуване е заменено с хартиени бюлетини заради проблеми с устройствата, съобщиха от РИК.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Дебати за мястото на България в ЕС и на жените в политиката

"ТЯ в Европа" – така са нарекли дебатите, на които организаторите от фондация "Екатерина Каравелова" канят представители на водещи партии и коалиции, регистрирани за евровота на 9 юни. На 20 май 2024 г.  те ще обсъждат най-важните теми, касаещи България в ЕС : Климатичните промени и зеления преход ; Европа на различни..

публикувано на 13.05.24 в 12:17
Кандидатът за кмет на София от партия

Кандидатът на "Възраждане" за кмет на София се отказва от депутатското си място, влиза в СОС

Кандидатът на партия "Възраждане" за кмет на София Деян Николов ще се откаже от депутатското си място и ще влезе като общински съветник в Столичния общински съвет. Това съобщи той на страницата си във facebook. Николов ще бъде председател на групата на "Възраждане".  Той обяви още, че няма да даде подкрепа за нито един от участниците в..

публикувано на 04.11.23 в 19:49

ЦИК обяви за избрани за президент и вицепрезидент Румен Радев и Илияна Йотова

ЦИК обяви за избрани за президент и вицепрезидент на републиката Румен Радев и Илияна Йотова. Комисията прие окончателните резултати от балотажа на президентският вот от 21 ноември. Председателят на ЦИК Камелия Нейкова обяви окончателните данни: „Както следва Румен Георгиев Радев и Илияна Малинова Йотова, издигнати от Инициативен комитет,..

обновено на 23.11.21 в 18:37
Проф. Александър Маринов

Проф. Ал. Маринов: Спекулация е, че се концентрира власт в ръцете на Румен Радев

" Спекулация е твърдението за концентрация на власт в ръцете на Румен Радев, защото в Конституцията е казано ясно каква власт има в ръцете на президента ". Това заяви пред БНР проф. Александър Маринов, председател на Стратегическия съвет при президента и член на Инициативния съвет, издигнал кандидатурата на Румен Радев за втори президентски..

публикувано на 22.11.21 в 17:08
ЦИК

Всички 31 РИК са предали документацията си в Централната избирателна комисия

Всички 31 районни избирателни комисии предадоха документацията си от балотажа на президентските избори в Централната избирателна комисия. Сега предстои задължително повторно въвеждане на данните. Румен Радев печели президентската надпревара с 66,72% при 100% обработени протоколи ЦИК ще приеме анализ на така наречените несъответствия и..

публикувано на 22.11.21 в 16:59

Вотът във Велико Търново - на инат, по съвест или за промяна

Толерантността във великотърновския квартал „Света гора“, запазена през годините, не успя да удържи на политическите страсти в предизборната кампания , а песимизмът е обхванал младите, от които се очаква да са и най-активни.  Къде отидоха гласовете на интелектуалците и на българските турци в квартала около Великотърновския университет, защо..

публикувано на 22.11.21 в 13:43

Румяна Коларова: Атакистките прийоми на Бойко Рашков вгорчиха атмосферата

" Силите бяха неравностойни. За проф. Герджиков кампанията беше прекалено къса, а неговият противник (Румен Радев - б.р.) всеки ден се появяваше по медиите в няколко различни роли и беше обявил кандидатурата си поне година по-рано. ... Моят въпрос е защо им трябваше това, което видяхме с активностите на Бойко Рашков, при преднината, която имаше..

публикувано на 22.11.21 в 13:28
Илюстрация „Галъп интернешънъл болкан“

„Галъп“: Вотът за Радев идва основно от ПП, БСП и ИТН, за Герджиков - от ГЕРБ и ДПС

Данни от екзитпола на „Галъп интернешънъл болкан“ на балотажа за президент показват, че практически всички партийни електорати, без тези на ГЕРБ и ДПС, са гласували отчетливо в полза на Румен Радев, който спечели вота. Най-отчетлива е подкрепата за действащия държавен глава сред привържениците на БСП, „Продължаваме промяната“ и „Има такъм..

обновено на 22.11.21 в 13:05

Румен Радев печели президентската надпревара с 66,72% при 100% обработени протоколи

Румен Радев и Илияна Йотова печелят президентските избори показват данните при 100 процента обработени към 12.00 часа протоколи на секционните комисии в районните. Президентската двойка Радев - Йотова получават 66.72% подкрепа. За опонентите им Анастас Герджиков и Невяна Митева са гласували 31.80 на сто.   Резултат показва, че на балотажа Радев..

обновено на 22.11.21 в 13:02
Мевлют Чавушоглу е отправил поздравленията в телефонен разговор с българския външен министър

Външният министър на Турция е отправил поздравления към Румен Радев

Министърът на външните работи на Република Турция Мевлют Чавушоглу отправи поздравления към новоизбрания президент на България Румен Радев и изрази надежда за скорошно формиране на редовно правителство у нас. В телефонен разговор с външния министър Светлан Стоев Чавушоглу е изразил увереност за продължаване на ползотворния и съдържателен..

публикувано на 22.11.21 в 12:44