Политиците гласуват за президент и вицепрезидент

| обновено на 21.11.21 в 14:01
Снимка: БГНЕС

Лидери и членове на политически партии у нас упражниха правото си на глас за избор на президент и вицепрезидент на Република България. 

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ също даде своя глас за президент и вицепрезидент, съобщиха от пресцентъра на ДПС. Той гласува в своето родно село Борино.


"Доверихме се изцяло на избора на ректорите в България, на ВУЗ-овете, на най-голямото учебно заведение – Софийския университет". Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в Банкя, където даде своя глас. "Напомням, че чакахме инициативните комитети да издигнат личности, зад които българите да застанат да могат да ги обединят, да могат да водят външната политика и най-вече добросъседство. Затова не издигнахме партиен кандидат. 

Гласувах срещу това полицейско насилие, тази полицейщина. Ден преди изборите да влезе полиция в СУ и други университети срещу политическия си опонент, това е резил, но още по-голям резил е Радев да остане президент.

Само за седмица успя да ни скара с нашите съседи, вече България от най-обичана държава на Балканите, всичко, каквото ставаше добро, ставаше в София, оттук се водеше външната политика на ЕС, сега се мразим със Скопие, с Албания, ненавиждаме се с Турция, реална заплаха от етнически конфликт, от нелегални мигранти, а резилът, за да говориш за право и върховенство на закона, да откриваш инициатива „Три морета”, да ходиш на срещи на НАТО и да кажеш, че Крим е руски, просто съм потресен", заяви Борисов. 

"Потресен съм от мълчанието на страшно активния Христо Иванов, той ходи да се снима на Балкански поток, чудо, мълчанието на агнетата, няма го нито него, нито Атанасов, републиканци и т.н. какви ли не, посочи Борисов. Пълно мълчание. Благодаря на европейските ни партньори, които реагираха остро, това, което ме озадачи, е, че кандидатът за премиер Кирил Петков стои до този, който нарушава международното право и подкрепя този, който казва, че ако имаш армия и влезеш в една държава, тя става твоя. Той мълчи. На въпроса го слушах внимателно – той каза: "Ние сме за НАТО", а най-първата точка там е, че Крим не е руски. И той ако го каже това на среща на върха на НАТО, аз очаквам и Столтенберг, не само Украйна, очаквам от понеделник, че това ще има тежка реакция срещу България. Поставят под риск България. Радев води политиката на мутрите, утре пак полови милиард се готвят да теглят", категоричен е Борисов.


"Гласувах за президент, за по-добрия президент, но мога и да доуточня малко, като спазвам правилата на днешния ден: гласувах за опита, който е така необходим на нашата страна в момента. Трябва да вземем мерки за ускорено развитие, за целта ни трябва доказан ръководител с опит, нямаме време за експерименти. Гласувах, като министър на вътрешните работи, и искам да победи онзи кандидат, за който няма съмнение за връзка с структури, които доста дълго време влияеха върху нашето обществено, икономическо и политическо развитие, и сега отново опитват да подкрепят кандидат, който те са издигнали за поста президент. Това каза вътрешният министър в служебното правителство Бойко Рашков, който гласува в "39-о Средно училище "Петър Динеков". 

Кирил Петков от „Продължаваме промяната” заяви: "Най-важното за бъдещия президент е да слага България над всичко. Когато говорим за обединител, той трябва да обединява хората, които също слагат България над всичко. Много добре се развиват преговорите за правителство. Уточнихме групите, които ще се срещнат другата седмица, ще има 18 екипа по всяка тема. Ще постигаме диалогични разговори по всяка тема. Ще видим общите ни идеи в стратегиите, ще видите, че цялата общественост ще има пълен достъп до информация за преговорите, всичко ще се излъчи онлайн", добави Петков. "Ще минем толкова детайлно по всички теми, дори да отнеме повече време, това ще даде възможност да нямаме конфликти след това. Позитивният диалог ще укрепи бъдещата коалиция", каза още той.


Министър-председателят Стефан Янев гласува в столичното 108 СУ „Никола Беловеждов“ и призова българските граждани да дадат своя глас за предпочитаната от тях президентска двойка:

"Отново е ден за избори, отново гласуваме. Този път – за да определим нашите предпочитания за президентската двойка – президент и вицепрезидент, които по наши разбирания, по разбирането на всеки един от българските граждани, имащи право на глас, е добре да изразят своето предпочитание за двойката, която, според тях, най-добре ще олицетворява заложените в Конституцията и законите правомощия на президентската институция, за начина, по който ще бъде изразявана позицията на България във външната политика, за начина, по който се формира вътрешната политика в страната ни, за начина, по който президентът изпълнява своите правомощия като върховен главнокомандващ. Всичко, което мислим, което чувстваме, нашите емоции трябва да бъдат съсредоточени върху това, по какъв начин президентската двойка ще изпълни заложеното в Конституцията задължение да олицетворяват единството на нацията". 

Янев допълни:

 "Гласувах за кандидати за президент и вицепрезидент, които ще изпълняват Конституцията. Важен е и начинът, по който ще бъде изразявана позицията на България във външната и вътрешната политика; начинът, по който президентът си изпълнява правомощията като върховен Главнокомандващ. Още веднъж призовавам българските граждани за активност днес и да дадат глас за двойката, която да изпълни тези ангажименти. От нашия глас зависи, нашият глас е важен". Това каза служебният премиер Стефан Янев, който гласува в столичното 108 СУ „Никола Беловеждов“ в ж.к. Дружба 1. Той коментира и ситуацията на границата с Турция, която, по думите му, е нормална. "В дни с избори има чувствителност повече. До момента е известно, че от няколко дни там се провежда специализирана операция, това води до забавяне и неудобство, това води и до обвинение, че се прави нарочно – а не е така", допълни премиерът.


Почетният председател на ДПС д-р Ахмед Доган гласува на балотажа за президент и вицепрезидент. Доган упражни правото си на глас 15 минути преди 8 ч. 


В 25 ОУ „Д-р Петър Берон“, гласува Деница Сачева


Снимки – БГНЕС и личен ФБ профил на Бойко Борисов.







Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Иван Стамболов-Сула

Иван Стамболов: Балотаж с партиите в НС ще осигури по-спокойно управление на победителя

При нашите условия и обстоятелства, след толкова избори за последните години и почти еднаквия резултат – фрагментиран български парламент, може би трябва да се провежда балотаж с партиите, минали 4-процентния праг за Народно събрание, за да може победителят да управлява спокойно. Това предложение изложи пред БНР-Радио София коментаторът..

публикувано на 11.06.24 в 10:22

При обработени 100% протоколи: ГЕРБ-СДС - 24,7%, ДПС - 17,07%, ПП-ДБ - 14,33%

До края на деня всички 31 Районни избирателни комисии трябва да предадат в ЦИК протоколите от гласуването в неделя за повторна проверка. След отстраняване на така наречените несъответствия ЦИК ще обяви в сряда окончателните резултатите от вота за българските представители в Европейският парламент - като проценти и разпределени мандати, а в четвъртък и..

публикувано на 11.06.24 в 07:39

При обработени 97,03% протоколи: 7 партии в новото НС

Седем политически партии и коалиции ще влязат в 50-ото Народно събрание, показват междинни данни на Централната избирателна комисия при обработени 97,03% от секционните избирателни протоколи. Това са ГЕРБ-СДС, ДПС, ПП-ДБ, "Възраждане", "БСП за България", ИТН и ПП "Величие". Коалицията ГЕРБ-СДС е първа политическа сила в проведените..

публикувано на 10.06.24 в 19:07
Христо Иванов

Христо Иванов подава оставка като лидер на "Да, България"

Христо Иванов съобщи на брифинг днес, че подава оставка като лидер на "Да, България": "Считаме, че този резултат за партиите от нашата коалиция "Продължаваме промяната – Демократична България" изисква сам по себе си поемането на лидерска отговорност, поради което аз си подадох оставката и колегите подкрепиха това решение". При обработени..

публикувано на 10.06.24 в 14:46

Екзитпол: Шестима български евродепутати в групата на ЕНП

6 места ще има България в политическата група на Европейската народна партия в Европарламента, сочи оповестеният екзитпол за страната ни. По всяка вероятност 5 от тях ще са на ГЕРБ-СДС и 1 на ДБ.  Веднага след това идват евродепутатите ни в  "Обнови Европа" - 5 на брой, от които 3-ма от ДПС и 2-ма от ПП. Двама български евродепутати ще..

публикувано на 09.06.24 в 20:54

Мая Падешка от Неапол: Хубавото е, че и много български туристи идват да гласуват

Изборният ден на сънародниците ни в Неапол върви спокойно. Още с отварянето на секцията е имало желаещи да гласуват . " В момента работим на пълни обороти " - каза за Радио България Мая Падешка. Тя е член на секционната избирателна комисия, която се намира в сградата на Българското консулство в Неапол. "Има хора, които..

публикувано на 09.06.24 в 15:40

90 на сто от хората гласуват с хартиени бюлетини

Когато машините бяха нещо ново в изборния ден, много хора от любопитство пробваха. Днес обаче 90 на сто гласуват с бюлетини. Това съобщи пред БНР-Радио София Ралица Костова – председател на 26-а СИК в 15-о средно училище в столичния квартал "Надежда 2".“ Изборите там текат нормално, без проблеми. До 10 часа са гласували около 50 души -..

публикувано на 09.06.24 в 10:58
Яница Петкова

Яница Петкова: Избирателната активност ще даде много отговори

Очакваната избирателна активност на изборите на 9 юни е 40,2% и е съизмерима с предишните избори за Народно събрание. В сравнение с началото на предизборната кампания няма драстично разместване на партиите като възможност да участват в българския парламент и като численост на своите представители. Това показват електоралните нагласи според..

публикувано на 07.06.24 в 16:16

Повишено внимание в изборния ден!

За какво да внимаваме в изборния ден - схеми, измами, сигнали, машини, проблемни секции и райони? Къде са проблемите в избирателните секции? Подробности разказа Марио Русинов от Обединение за честни избори .       "Има много богата палитра от различни видове изборни нарушения и измами . Това, което бих препоръчал да следите най-вече са следните..

публикувано на 06.06.24 в 17:52

Организации настояват евродепутатите да бъдат "в ритъма на гражданското общество"

Евродепутатите трябва се ангажират и да бъдат проактивни в осъществяването на редовен и конструктивен диалог с гражданските организации ; веднъж годишно да осъществяват национална среща, на която да информират какъв е напредъкът в усилията им по темите, касаещи гражданското общество; да участват и подкрепят срещи, дискусии, инициативи и..

публикувано на 31.05.24 в 16:47