Избори за местна власт 2023 г.

Вотът идва: Гражданите в голяма степен не познават правомощията на кметовете

В обществените обсъждания участват твърде малко хора заради липсата на достатъчна гласност за тях, смята проф. д-р Климент Найденов

Снимка: Радио Шумен

5257 са населените места в България, сочат данните на Националния статистически институт. От тях градовете са 257, селата – 4998, както и Клисурският и Рилският манастир, които имат статут на населени места. В едва шест града у нас живеят над 100 000 души – това са столицата София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе и Стара Загора.

На другия полюс са селата – в 747 от тях жителите са между 101 и 200, а под 100 човека живеят в цели 1716 населени места. 425 са тези, в които живеят между един и девет души, в някои случаи почти откъснати от общинските центрове, за които кметовете или кметските наместници са единствена връзка със страната, единствен източник на информация, хранителни продукти, лекарства. Затова не е без значение какви хора ще попаднат на тези места след местния вот на 29 октомври. Тогава българските граждани ще трябва да изберат общински съветници, кметове на общини, кметове на райони – в градовете София, Пловдив и Варна, и кметства. Последните се избират само в села, в които по постоянен адрес са регистрирани над 100 души.

Застаряването на населението и обезлюдяването с бързи темпове в малките градове и села е един от основните проблеми на управниците по места. Друг препъни камък в работата им често се оказва комуникацията – както с гражданите, така и с областната администрация, под чиято юрисдикция е даденото населеното място. Тук трябва да кажем, че административно-териториално България е разделена на 28 области, включващи 265 общини.


Общината е основната административно-териториална единица, в която се осъществява местното самоуправление. В него гражданите могат да участват както чрез избор на органи на властта, така и чрез референдум и Общо събрание на населението. Що се отнася до разделението на властите на местно ниво, можем да направим съпоставка с държавното управление и да кажем, че изпълнителната власт е в правомощията на кмета, а законодателната – в правомощията на общинския съвет. Съдебна власт на местно ниво няма.

"В България има една, да я наречем, "златна среда", според която държавата и местната администрация си разделят функциите и грижата за това народът да е добре – обясни в интервю за Радио България проф. д-р Климент Найденов, експерт по регионално развитие и декан на Геолого-географския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски". – Областният управител се явява до някаква степен контактно лице между държавата и местната власт, но ако кметът и областният са от различни политически партии, може да се стигне до проблеми и по-голямо напрежение, което се отразява върху възможността на местната власт да работи нормално. Контактът между областния управител и кмета на някое от населените места се осъществява в рамките на т.нар. регионални съвети. Важно е да отбележа обаче, че по-скоро трябва да се преосмисли досегашния модел на връзката, която съществува. Тя трябва да се изгради отдолу нагоре, като най-долу е народът, който чрез общинските съветници управлява кмета, а кметът се отчита на областния управител, който съобщава на държавно ниво какво е свършено в съответната община."

Проф. д-р Климент Найденов
Професор Найденов акцентира върху един сериозен обществен недостатък, който се проявява както на местно, така и на държавно ниво – ниската или липсваща култура и осведоменост на хората по отношение на правомощията и функциите на държавните институции и техните ръководители:

"От една страна, гражданите в повечето случаи не разбират какви са възможностите на кмета в управлението на едно населено място и изискват от него неща, които не са в неговите компетентности. От друга страна, в малките общини има пряка връзка между общинските съвети и кмета, а той е реалният управляващ там. В държавите, които са на Запад от нашата, кметовете имат своите приемни дни. Невинаги обаче в тях успяват да отговорят на всички въпроси и тук се намесват експертите от екипите им, които биха могли да комуникират в по-голяма степен с гражданите. Това обаче е нещо, което у нас не се прави. Отделно от това, всеки един общински съветник също би трябвало да има приемен ден, но такива, до голяма степен, не се провеждат. В общините има места, в които гражданите могат да подават сигнали, но невинаги те се разглеждат от специалисти, които по правилен начин да предадат на кмета засегнатите в сигнала проблеми."

Що се отнася до възможността гражданите да изразяват своето мнение, да отправят въпроси и предложения на ниво местна власт, Климент Найденов е категоричен, че единственият инструмент, позволяващ това, са обществените обсъждания. Нужна е обаче промяна, свързана с тяхното оповестяване, тъй като към момента информацията дали, кога и на каква тема ще се дискутира, остава зле представена, а желаещите да участват – твърде малобройни.

Снимки: Радио Шумен, БГНЕС, БТА

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Веселина Седларска за изборите: Видяхме филма, моля ви сега да ни пуснете и субтитрите

Много съм разочарован от тези избори , каза пред БНР писателят Христо Карастоянов. Той обясни това с отмяната на машинния вот на първия тур.  Според него въпросът с машините е изместил съществените проблеми на общините .  "Всичката ни такваз. Имаме електронно правителство и се чудим защо машината не работи, вместо да я включим в контакта...

публикувано на 08.11.23 в 09:25

12 дела в Административния съд в Благоевград срещу решения на ОИК за изборните резултати

Дванадесет са вече делата, образувани в Административния съд в Благоевград, срещу решения на Общинските избирателни комисии, с които се обявяват резултатите от изборите за  кмет и Общински съвет. Рекордьори са Сандански, Петрич и  Благоевград. Четири са  жалбите, с които се оспорват резултатите от изборите за общински съветници в Благоевград. Три от..

публикувано на 07.11.23 в 20:39
Областният управител Ивайло Антонов и кметът на Монтана Златко Живков.

Кметът на Монтана Златко Живков започна седмия си мандат

Две нови партии имат представителите в новоизбрания Общински съвет на Монтана. Кметът Златко Живков встъпи в седмия си мандат и продължава да държи рекорда за най-дълго управляващ кмет на областен център в страната.  Какви са амбициите на управляващите в Монтана В името на едно по-добро бъдеще на Монтана се заклеха 33-мата общински съветници. Те..

публикувано на 07.11.23 в 20:00

Първи заседания на новоизбраните Общински съвети в Алфатар и Кайнарджа

Първи заседания на новоизбраните Общински съвети се проведоха днес в Алфатар и Кайнарджа. Кметовете там – д-р Янка Господинова, на Алфатар и Любен Сивев, на Кайнарджа бяха избрани с убедителен резултат още на първия тур. Жени ще управляват община Алфатар, стана ясно след като Елис Талят от ДПС бе избрана за трети мандат като председател на..

публикувано на 07.11.23 в 19:59

Страхил Делийски: Пътят към нова левица е обединение на стари структури

След изборите в София е ясно, че някаква левица ще трябва да търси мобилизация и електорално представяне , иначе не е добре за цялостната ни политическа система. Трудно е да се каже как това може да се случи. Това каза пред БНР политологът и университетски преподавател Страхил Делийски и коментира: "Пътищата за това не са много - търсене на широка..

публикувано на 07.11.23 в 17:45
Веселин Стойнев

Веселин Стойнев: Промените в ДПС се случват контролирано

Това е предизвестена оставка на Мустафа Карадайъ. Промените в ДПС се случват сякаш контролирано. Това коментира пред БНР журналистът Веселин Стойнев и добави: "За ДПС можем да си задаваме повече въпроси, отколкото да си обясняваме какво се случва, защото това е една доста енигматична и затворена партия". Мустафа Карадайъ е подал оставка..

публикувано на 07.11.23 в 17:30

Мустафа Карадайъ е подал оставка като председател на ДПС

Мустафа Карадайъ е подал оставка като председател на ДПС, съобщава БГНЕС. Агенцията допълва, че новината е била потвърдена за "24 часа" неофициално от източници от движението.  Не са ясни мотивите за този изненадващ ход на Карадайъ, който обаче бе прогнозиран от негови съпартийци. На рождения му ден почетният председател на ДПС Ахмед Доган му пожела..

публикувано на 07.11.23 в 17:10

Образувани са 216 досъдебни производства за изборни нарушения

Общо 216 досъдебни производства за изборни нарушения са образувани във връзка с проведените местни избори, съобщи министърът на вътрешните работи Калин Стоянов.  Той добави, че вече има две присъди, както и други дела, по които МВР работи активно.  Това е с около 40% повече в сравнение с местните избори през 2019 г., допълни вътрешният министър.

публикувано на 07.11.23 в 17:10

БСП обжалва избора на общинари в Горна Оряховица

БСП обжалва във Великотърновския административен съд избора на общински съветници в Горна Оряховица. Делото е насрочено за разглеждане на 9 ноември и е по три жалби от общинския лидер на БСП и избран за общински съветник Огнян Стоянов срещу решението на Общинската избирателна комисия в Горна Оряховица за избора на общински съветници и..

публикувано на 07.11.23 в 17:00
Снимката е илюстративна.

Председател на СИК, обвинен в преправянето на изборни резултати, с мярка "подписка"

39-годишният Костадин Костадинов, обвинен в преправянето на изборните резултати за кмет в село Горно Александрово, е освободен от ареста. Районният съд в Сливен постанови за обвиняемия най-леката мярка за неотклонение - "подписка". Досъдебно производство срещу председател на секция в село Горно Александрово Съдят председател на комисия, който..

публикувано на 07.11.23 в 16:55