Борис Митов: Дори и нещо да се твърди от ДАНС, то не е непременно истина

ЦИК сякаш саботират използването на машинния вот

Снимка: БТА

Какви са приликите и разликите в работата на ДАНС и Централната избирателна комисия по време на два скандала, свързани с избори в България, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Борис Митов, журналист в "Свободна Европа", по повод текста му: "Дезинформацията Костинброд".

"И в двата случая – Костинброд" 2013, и сега – за местните избори 2023, информацията тръгна от ДАНС, макар и тогава неофициално от Николай Бареков, който говореше за незаконно отпечатани бюлетини. Миналата седмица директно от НС разпространиха друг доклад на ДАНС, който отново касаеше изборна манипулация или предполагаема такава. И двете информации гръмнаха като фойерверк. Тогава "Костинброд" затихна с невзрачна оправдателна присъда с единствен подсъдим Росен Желязков. Същият, който днес е председател на НС и свика за преписката на ДАНС Председателски съвет, от който изтече прословутата справка на ДАНС, в която се говори за съмнения за изборни манипулации, вероятно подготвяни от зам.-министъра на електронното управление.

За мен чисто човешки е необяснимо как един човек като г-н Желязков, който лично беше потърпевш от грандиозна манипулация преди 10 години, но не на изборите тогава, а на общественото мнение, и беше подсъдим, та как този човек стана проводник на една доста сходно звучаща история. Защото до момента нямаме нито едно сериозно доказателство за манипулация на изборите с машини."

ЦИК и негодната хартия за машините

"То не е за първи път. Това за пореден път провокира съмнения у нас, за поведението на мнозинството в ЦИК – те всъщност за гладкото провеждане на изборите ли са или тъкмо обратното? Те сякаш саботират използването на машинния вот, който е законно регламентиран в действащия Изборен кодекс."

Ролята на ДАНС по време на "Костинброд" и сега

"Доста сходна е. Те и в двата случая изиграха роля на това да подкопаят доверието в изборите и в смисъла в това човек да отиде и да гласува. В първия случай към хартиените бюлетини, във втория – към машините. Сега даже не са направили разследване, а някаква справка – документкойто няма качеството на доказателство по смисъла на Наказателния кодекс. Не може да бъде използван и като мотив за отмяна на машинното гласуване. ДАНС всъщност подкопаха общественото доверие в най-демократичния процес – изборите. Да не говорим, че на базата на тази справка на ДАНС и ЦИК взе изцяло политически мотивирано решение да махне в последния момент машините с ясното съзнание, че макар и обжалваемо, няма кой в събота и неделя да заседава. Т.е. няма да бъде подложено на съдебен контрол."

Ролята на ВАС

"Интересно е как ВАС по повод проблема на Капитан Андреево заседаваха в събота, а сега нямаха дежурен съдия. Всъщност после ВАС направи соломоновско решение за решението на ЦИК. Да не говорим за разминаванията между казаното от ЦИК в събота, че са взели решение въз основа на справката на ДАНС, а после ВАС въобще не спомена тази справка в решението си."

Кой има полза от този хаос

"Отговорът може да се търси в данните от гласуването с машини. Когато се гласуваше с машини през последните избори, данните показаха, че гласовете, подкрепящи ГЕРБ, падаха значително в цялата страна. Така беше и с ДПС. Така че тези две партии, заедно с БСП, бяха партиите, които направиха последната редакция на Изборния кодекс, в който беше премахнато задължителното гласуване с машина и върнаха хартията. Те публично се обявяват против машините. Бойко Борисов публично говори как се "пипат" кодовете на машините, за което няма нито едно доказателство. Не разбирам каква манипулация се прави с машините в този им вид, при положение че всеки гласуващ вижда бюлетината, генерирана от машината."

"Непрецизните политически изявления" и медиите

"За жалост проблемът е, че медиите не могат да имат пълно доверие в институциите. Това не е от днес. Генерирането на новината, че е преустановен опит за манипулация с машините, идва от ДАНС. Само че ДАНС прави това заключение много витиевато и без да посочва реални доказателства, но казват, че "има среда за инсинуации и подкопаване на доверието в изборния процес." Това са написали от ДАНС в справката. След Председателския съвет в НС, свикан от Росен Желязков, политиците всъщност направиха точно това, за което предупреждава ДАНС. Политиците създадоха инсинуации и почва за подкопаване доверието в машините. И по някакъв начин принудиха ЦИК да отмени машинното гласуване.

Може би трябва, като журналисти, да се научим, когато нещо излиза от ДАНС, да сме много по-внимателни в изказа. Тоест, винаги да го подлагаме на съмнение и да ни е ясно, че дори и нещо да се твърди от ДАНС, то не непременно е истина. Защото дори информация, която излиза от ДАНС по наказателни дела, често не се признава от Съда като доказателство, защото имаш характера на справка. Т.е., не са доказателства, които подлежат на контрол при събирането им. За този конкретен случай от ДАНС все още не са дали отговори, макар че тази справка за машинния вот няма гриф "Секретно". Нищо не обясниха по този случай, защото според мен това, което целяха, беше изпълнено – за общински съвети се гласува с хартия, без машини.

Всички видяхме какво се случи после в изборните секции – това беше някакъв абсурд, пълен цирк. Да се поправят бюлетини, наши, ваши момчета... Случаят във Френската гимназия с пренасянето на гласове от един кандидат към друг. Как стават тия работи? Но Общинската избирателна комисия каза, че нямало проблем и несъответствие. Как го установиха това, никой не разбра. Пълен цирк. Бай Ганьо прави избори."

Кой носи отговорността

"ЦИК е избран на квотен принцип от политическите партии в НС. Отговорността би трябвало да се търси от хората, които гласуват на избори. Когато виждат, че едни партии гонят някакъв свой партиен интерес за по-добро представяне чрез позволяването на този хаос. Истината е, че машинното гласуване не позволява това мазане, подправяне с химикалка и всички други безобразия, които видяхме. "

Снимка – БТА и БГНЕС
По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Веселина Седларска за изборите: Видяхме филма, моля ви сега да ни пуснете и субтитрите

Много съм разочарован от тези избори , каза пред БНР писателят Христо Карастоянов. Той обясни това с отмяната на машинния вот на първия тур.  Според него въпросът с машините е изместил съществените проблеми на общините .  "Всичката ни такваз. Имаме електронно правителство и се чудим защо машината не работи, вместо да я включим в контакта...

публикувано на 08.11.23 в 09:25

Страхил Делийски: Пътят към нова левица е обединение на стари структури

След изборите в София е ясно, че някаква левица ще трябва да търси мобилизация и електорално представяне , иначе не е добре за цялостната ни политическа система. Трудно е да се каже как това може да се случи. Това каза пред БНР политологът и университетски преподавател Страхил Делийски и коментира: "Пътищата за това не са много - търсене на широка..

публикувано на 07.11.23 в 17:45
Снимката е илюстративна

Силвия Георгиева, НСОРБ: За слушането на гражданите и местните избори в България

В “Нашият ден“ подхващаме темата за градовете и селата, в които ще продължаваме да живеем и след местните избори. Разговаряме със Силвия Георгиева, изпълнителен директор на Националното сдружение на общините в Република България. В предаването тя сподели своите мисли относно местните избори и бъдещето на градовете и селата в България. Георгиева..

публикувано на 07.11.23 в 15:15
Флора Стратиева

Флора Стратиева: Запомнящите се неща в кампанията бяха повече негативни

Запомнящите се неща в тази предизборна кампания бяха повече в негативен план .  Това мнение изказа пред БНР Флора Стратиева, инфлуенсър, автор на БНР подкаста "Тестът на Флора", водещ в БНТ. " Когато нещата бяха толкова фокусирани дали да гледаме на Ваня Григорова колието, или на Васил Терзиев цялата рода, няма как да се запомни нещо , защото..

публикувано на 07.11.23 в 14:53
Татяна Дончева

Татяна Дончева: Борисов час по-скоро трябва да напусне сглобката

" Ключът от падането на тази сглобка е в Бойко Борисов.  Те наистина го държат през посолствата с този прословут списък "Магнитски" и той наистина е сложил на тезгяха за продажба политическата си партия. Смятам, че ГЕРБ ще претърпи огромни щети на парламентарните избори, защото на такъв лидер няма кой да му вярва". Това коментира пред БНР..

публикувано на 07.11.23 в 14:05
Христо Панчугов

Христо Панчугов: Правят се целенасочени опити за подкопаване на доверието в изборите

Ниската избирателна активност на местния вот се дължи както на умората от поредицата парламентарни избори, така и на липсата на вдъхновяващи местни кампании. Това коментира в ефира на Радио Стара Загора политологът Христо Панчугов. По думите му, системният проблем е липсата на местна политика.   Повечето кандидати бяха издигнати в..

публикувано на 07.11.23 в 11:15
Проф. Огнян Герджиков

Проф. Огнян Герджиков: Новото е, че кандидат на лявото беше на косъм да спечели в София

Новото е, че кандидат на лявото пространство беше на косъм да спечели кметските избори в София . Това каза пред БНР проф. Огнян Герджиков, бивш председател на Народното събрание. Според него причините това да се случи е, че от ГЕРБ не са избрали подходящ кандидат, както и че "Ваня Григорова е носителка на ново ляво, което има почва, като че ли у..

публикувано на 06.11.23 в 13:49
Пламен Димитров, председател на Дружеството на психолозите в България.

Културата на негласуването и "нямото мнозинство" – къде да търсим причините?

Можем ли да определим нещо като култура на вота? Наследствен синдром ли е той, резултат от спонтанни решения или нещо друго? Гост в "Нашият ден" е психологът д-р  Пламен Димитров , който анализира поведението и профила на "негласуващите". Калоян Велчев: Управляващите партии се оказват основни опоненти на местно ниво По думите му на този..

публикувано на 06.11.23 в 12:08
Калоян Велчев

Калоян Велчев: Управляващите партии се оказват основни опоненти на местно ниво

След втория тур на местните избори въпросът, който интересува политическата общественост, е как ще се разпределят гласовете и какви са ключовите моменти на кампанията. Политологът Калоян Велчев, който гостува в ефира на предаването "Нашият ден", предостави анализ и наблюдения относно този политическия процес. Политологът подчерта, че сме станали..

публикувано на 06.11.23 в 10:21
Яница Петкова

Яница Петкова, "Галъп": Личи желание за обновяване на местната власт

Според 100% от обработените протоколи ГЕРБ печели изборите в 11 областни града, а коалицията ПП-ДБ – в четири, докато БСП ще има кметове в три града. ГЕРБ печели кметските избори в 11 областни града, ПП-ДБ в четири, а БСП в три Яница Петкова, представител на социологическа агенция "Галъп", коментира резултатите в ефира на "Нашият ден". Тя..

публикувано на 06.11.23 в 10:16