Две партии със заявления в ЦИК за заличаване на регистрацията им за изборите

Снимка: БГНЕС

Две партии - "Правото" и "Републиканци за България", са подали до момента заявления в Централната избирателна комисия за заличаване на регистрацията им за участие в предстоящите избори на 9 юни. 

Крайният срок за това изтича в 17 часа днес. 

Утре в 16 часа ще бъде жребият за определяне на номерата на политическите формации и инициативните комитети в бюлетините. 

Заместник-председателят и говорител на Централната избирателна комисия Росица Матева заяви, че партия "Правото" е била регистрирана за участие и в двата вида избори, а "Републиканци за България" - само за изборите за народни представители:

"Централната избирателна комисия ще се произнесе по тези заявления, така, че ще останат регистрирани 20 партии и 11 коалиции, ако няма разбира се, до 17.00 часа подадени други заявления за заличаване на регистрации. 20 партии ще бъдат за членове на Европейски парламент и Народно събрание, а 10 коалиции - за членове на Европейски парламент и Народно събрание, и една коалиция само за Народно събрание".

Предизборната кампания стартира в 00.00 часа на 10-ти май: 

"Трудно ще се отделят една от друга кампаниите за Европейски парламент, както и за Народно събрание. Централната избирателна комисия взе решение и определи, че за предизборна кампания за партиите и коалициите, които не получават субсидии, ще бъде определен един медиен пакет за тези, които са регистрирани и за двата вида избори".

До момента наши сънародници зад граница са подали над 4000 заявления за гласуване за членове на Европарламента и над 19 000 за народни представители. 

Срокът за подаване на тези заявления е 14 май.

По публикацията работи: Радмила Попова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Втората европейска дискусия по "Хоризонт": Водачи на листи за бъдещето на ЕС

Програма "Хоризонт" на Българското национално радио" провежда втората безплатна дискусия на тема: Европа на кръстопът: Какъв е големият залог за бъдещето на ЕС и мястото на България? Дискусията е предназначена за лидери на партии и съпредседатели на коалиции или водачи на листи от парламентарно представени партии и коалиции в 49-ото Народно..

публикувано на 19.05.24 в 11:20
Галя Хачадурян

Заличиха кандидат-депутат от листите в Сливенска област

Един кандидат за народен представител в Сливенска област е със заличена регистрация по решение на ЦИК, заради условието за уседналост в страната, съобщи говорителят на Районната избирателна комисия Галя Хачадурян. Така кандидат-депутатите в областта вече са 202. В момента тече регистрацията на членовете на СИК. Общо 291 секции ще работят в..

публикувано на 17.05.24 в 17:56

Платен диспут по БНР Радио София: Социална политика и здравеопазване

"Социална политика и здравеопазване. Реформи в сферата на здравеопазването. Необходимост от модернизация на лечебните заведения и изграждане на Специализирана детска болница". Това е темата на платения диспут по БНР Радио София с водещ: Божидар Янев. На въпросите му ще отговаря доц. Спас Спасков – водач на листата на КП ГРАЖДАНСКИ..

публикувано на 17.05.24 в 17:00
Севинч Солакова, ЦИК

ЦИК обяви обществената поръчка за бюлетините, единичната им цена - 0,26 лева

Централната избирателна комисия (ЦИК) обяви процедурата по договаряне и без предварително обявление на обществената поръчка за изработка на хартиените бюлетини и изработката на ролките за машинното гласуване за изборите 2 в 1 на 9-и юни. Печатницата на БНБ по Изборен кодекс има изключителните права по отпечатването на бюлетините и ролките..

публикувано на 17.05.24 в 16:59
Калин Стоянов

Вътрешният министър: 16 досъдебни производства за купен вот, 46 са сигналите

16 досъдебни производства за купуване на гласове са образувани до момента, 46 е броят на сигналите за купуване на гласове и нарушаване на изборното законодателство, по които към момента МВР работи. Това съобщи при посещението си в Казанлък служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов: "Работим доста активно. Към днешна дата сутринта..

публикувано на 17.05.24 в 13:59

11 подвижни секции ще има на територията на Силистренска област за вота на 9 юни

11 подвижни избирателни секции ще има на територията на Силистренска област за провеждането на изборите на 9 юни.  По една секция в общините Тутракан, Ситово и Кайнарджа, а в останалите – по две. Срокът, в който хората с трайни увреждания, които искат да упражнят правото си на глас, но състоянието им не позволява да посетят изборно помещение, могат да..

публикувано на 16.05.24 в 20:21

Бивш премиер катастрофира с кола на НСО

В 17:30 часа на входа на Аксаково е катастрофирал автомобил на НСО, в който се е возил съпредседател на политическа коалиция и бивш премиер.  От "Продължаваме промяната" съобщиха, че в автомобила е пътувал Кирил Петков, който не е пострадал.  Катастрофата е била причинена от внезапно изскочил автомобил от път без предимство. В..

публикувано на 16.05.24 в 18:20

Интерактивна е-разяснителна брошура за изборите на 9 юни

Интерактивна електронна разяснителна брошура за изборите на 9 юни е налична на интернет страницата на Централната избирателна комисия. Там е събрана цялата информация за правата на избирателите. Обявени са и начините за гласуване на хората с трайни увреждания. Ако те не могат да посетят изборно помещение, могат да заявят до 25..

публикувано на 16.05.24 в 15:04

11 подвижни урни за вота в Силистренско

11 подвижни избирателни секции ще има в Силистренско за изборите за Европейски парламент и за Народно събрание на 9 юни. Това съобщават от Районната избирателна комисия. По две ще са подвижните урни в общините Силистра, Алфатар, Дулово и Главиница и по една в общините Тутракан, Ситово и Кайнарджа.  До 25 май ще продължи приемането на заявления на..

публикувано на 16.05.24 в 14:40

Подготовката за произвеждането на изборите в община Балчик тече по график

В секция Избори на сайта balchik.bg са обявени секционните избирателни комисии, избирателните списъци, полезна информация за срокове и разяснителна кампания с видеоклипове как да гласуваме в изборите за членове на Европейски парламент и за народни представители на 9 юни 2024 г. Предстои Районната избирателна комисия - Добрич да обяви обученията..

публикувано на 16.05.24 в 14:37