ЦИК реши: Не повече от трима представители на формациите при удостоверяването на машините за вота

Снимка: БГНЕС

Централната избирателна комисия определи реда за участие на представители на партии, коалиции, инициативни комитети и на неправителствени организации наблюдатели, които са ще участват в изборите на 9 юни,  в процеса по удостоверяване на машините за гласуване. 

В регистър ще се впишат представителите, за които в ЦИК формациите подадат заявления до 16 май, те не могат да са повече от трима. Регистрираните имат право да присъстват на отделните етапи в процеса.

Министерството на електронното управление, Българският институт по метрология и Българският институт по стандартизация трябва да представят на Комисията пълния доклад и протоколите от удостоверяването.

До края на днешният ден сънародниците ни в чужбина могат да правят предложения за местоположението на избирателните секции извън страната, както и да подават писмени заявления за гласуване, за да бъдат вписани в избирателните списъци. Заявленията се подават и по електронен път през сайта на ЦИК.


По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Неизвестности в разпределението на мандатите в 10 МИР в Кюстендил

Големи са неизвестностите по разпределението на 4-те мандата в 10 МИР в Кюстендил, коментират в местните партийни щабове. Спорен е четвъртият мандат - дали ще бъде взет от ГЕРБ като втори мандат от района, или от сензационно представилата сe като резултат партия "Величие".  Три от мандатите изглеждат ясни - бившият вътрешен министър Христо..

публикувано на 11.06.24 в 22:10
Вицепрезидентът на България Илияна Йотова

Вицепрезидентът: Тревожна амалгама от умора, апатия и протестен вот

Отговорност на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов е да предложи нова формула за управление, заяви вицепрезидентът Илияна Йотова в първия си коментар след неделния предсрочен парламентарен вот. При обработени 100% протоколи: ГЕРБ-СДС - 24,7%, ДПС - 17,07%, ПП-ДБ - 14,33% Тя направи изявление пред журналисти преди откриването на временната изложба..

публикувано на 11.06.24 в 19:53
Снимката е илюстративна

7 дни срок за премахване на предизборните плакати в Дупница

Общината в Дупница даде 7-дневен срок на политическите парии и коалиции да презахнат предизборните си плакати и агитационни материали. Ако не го направят, ще има санкции, каза за БНР кметът на града Първан Дангов.  Градът буквално е осеян с шарени фотоси и послания от плакати за вота на 9 юни.  Лепенето на плакати в Дупница беше масирано,..

публикувано на 11.06.24 в 17:01
Изпълнителният директор на НАП Румен Спецов в Димитровград, където участва в кампанията на Агенция

Данъчните проверяват фирми, свързани с Ивелин Михайлов от "Величие"

Изпълнителният директор на Националната агенция за приходите Румен Спецов съобщи, че е разпоредил проверки по подадени сигнали срещу фирмите на Ивелин Михайлов от партия “Величие”, създател на "Исторически парк": Ивелин Михайлов, "Величие": Няма как да сме трета партия в коалиция на ГЕРБ и ДПС "Днес съм разпоредил проверки на фирмата и хората,..

публикувано на 11.06.24 в 16:10
Лидерът на ИТН Слави Трифонов.

Трифонов благодари на избирателите: Надявам се да оправдая вашите очаквания

С публикация в социалната мрежа лидерът на партия "Има такъв народ" (ИТН) Слави Трифонов благодари на избирателите за полученото доверие. "ИТН ще има 17 народни представители в следващия парламент. Не знам дали е хубаво да носиш отговорност, но аз я поисках и вие ми я дадохте. Надявам се да оправдая вашите очаквания", написа Трифонов. Той обаче..

публикувано на 11.06.24 в 14:26
Корнелия Нинова

Корнелия Нинова подава оставка от лидерския пост в БСП

Лидерът на БСП Корнелия Нинова подава оставка. Това заяви самата тя на брифинг. "Нашите резултати са катастрофални и поради това поемам политическата отговорност и подавам оставка", каза тя. "Няма победител на тези избори, защото всички без ДПС и ИТН губим гласове. Най-много ПП-ДБ - над 300 хиляди гласа. ГЕРБ, макар и първа сила, трудно..

публикувано на 11.06.24 в 14:24
Милен Делийски

Преференции пренаредиха листата на ГЕРБ-СДС в Силистра

Разместване на кандидатите за народни представители в Силистренско, заради преференции, ще има само в една партийна листа – тази на ГЕРБ-СДС. Последният в нея, бизнесменът Милен Делийски събра впечатляващ брой преференции – 2018, които го изстрелват на второ място. Минимумът за пренареждане е 7 % от общия брой гласове, които в случая са 8912 и..

публикувано на 11.06.24 в 13:58
Ваня Григорова

Ваня Григорова: Резултатите са разочароващи, значително под очакваните

И едно от лицата на Солидарна България Ваня Григорова направи своя анализ на ситуацията след  изборите във Facebook. За мен резултатите са разочароващи, значително под очакваните, заяви тя. Григорова благодари на коалиционните партньори и на хората, които са ѝ се доверили. "Благодарна съм на коалиционните партньори и на хората,..

публикувано на 11.06.24 в 13:43
Кирил Петков гласува в 133 СУ

Ръководството на ПП се събира, анализира резултатите от изборите

Ръководството на ПП се събира, за да направи анализ на ситуацията след официалното обявяване на резултатите от проведените в неделя избори за ЕП и НС. Това става ясно от пост на Кирил Петков във Facebook. "Днес се събираме да осмислим новата ситуация в дълбочина. Три неща са ясни: ще бъдем силна и градивна опозиция, ще сме най-твърдите..

публикувано на 11.06.24 в 12:35
Атанас Атанасов

Атанасов ще иска вот на доверие от членовете и симпатизантите на ДСБ

Лидерът на ДСБ Атанас Атанасов ще иска вот на доверие от членовете и симпатизантите на формацията. Това стана ясно от разпространена до медиите позиция. Атанасов заявява, че според него ДСБ показват запазване на парламентарното си представителство и представителството в Европейския парламент, но предстои вътрешен анализ в партията...

публикувано на 11.06.24 в 12:05