Велин Жеков, председател на ОИК-Варна:

646 секционни избирателни комисии във Варна и областта за изборите 2 в 1 на 9 юни

2
Снимка: Виктория Петрова

646 са секционните избирателни комисии в област Варна за изборите на 9 юни. 411 от тях са в община Варна, а останалите - в други общини в областта. Това съобщи за Радио Варна и предаването "В ефир сте" Велин Жеков, председател на Общинската избирателна комисия във Варна. 


В почти всички секции в община Варна ще има възможност за машинно гласуване. С машини няма да може да се гласува в болничните заведения, подчерта Жеков. 

48 часа преди началото на изборния ден трябва да се подаде списъкът за откриване на секции в болнични заведения или домове за стари хора, допълни той. 

Над 3 500 са членовете на секционните избирателни комисии във Варна. В цялата област те са 5 500, каза още председателят на ОИК. За тях отново ще има обучения, подчерта Жеков. 

Листите и за двата вида избори ще бъдат с почти една и съща дължина. Протоколът за вота тази година ще бъде по-опростен от предходните, категоричен бе Велин Жеков. 

До 25 май е крайният срок за подаване на заявления за гласуване на избиратели с трайни увреждания. 25 май е крайният срок и за подаване на документи за гласуване по настоящ адрес. 

Когато членовете на секционните избирателни комисии правят проверка за правилно попълнени протоколи, отчитането става много по-бързо, подчерта Жеков. 

Четири ще бъдат урните, в които ще имат възможност да пускат своя вот избирателите, допълни председателят на ОИК-Варна. Целия разговор с него чуйте в прикачения звуков файл: 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Общините публикуват списъци със заличени избиратели за вота на 9 юни

Общините ще публикуват днес на интернет страниците си списъците със заличените избиратели за вота на 9-ти юни. "Това са тези лица, които нямат избирателни права и в двата вида избори, като най-вече това ще бъдат тези, които нямат избирателни права да гласуват в изборите за членове на Европейския парламент, поради липсата на т.нар. уседналост...

публикувано на 29.05.24 в 11:19

Видеонаблюдение в реално време на изборите 2 в 1

На изборите на 9 юни ще има видеонаблюдение в реално време. Ще се заснеме и  преброяването на бюлетините, и съставянето на протоколите от секционните комисии. Централната избирателна комисия реши, че броенето започва след обявяване на края на изборния ден - с изключение на тези извън страната, в лечебните заведения, домовете за стари хора,..

публикувано на 29.05.24 в 09:49
Община Свиленград

Столетник е сред избирателите в община Свиленград

44 са избирателните секции в община Свиленград, в 30 от тях ще може да се гласува и с машини. Това стана ясно след 25 май, когато бе крайният срок за подаване на заявленията за гласуване с подвижна урна и по настоящ адрес. 317 са подадените заявления за гласуване по настоящ адрес, 10 са за гласуване в подвижна избирателна секция, но и до 3-ти..

публикувано на 29.05.24 в 09:10

Отчитането на гласовете от вота във Враца – в нов изчислителен пункт

Изборите за Национален и Европейски парламент на 9 юни  ще бъдат организирани в 330 секционни избирателни комисии  в област Враца , разположени в 10-те общини от областта. Най-много – над 100  са СИК-овете в града под Околчица. Цели 25 секционни комисии пък са разположени в СУ "Никола Войводов" във Враца, което се намира в ж.к. "Дъбника". В това школо..

публикувано на 29.05.24 в 08:35

237 са избирателните секции в област Видин, в 124 ще има машини

На 9 юни ще гласуваме за трети път в последната година и половина. Избираме 50-то Народно събрание и представители от България в Европейския парламент.  237 секции за гласуване са определени за област Видин към 27 май. Има и такива, които ще бъдат разкрити в домове за хора с увреждания, каза председателят на Районната избирателна комисия..

публикувано на 29.05.24 в 08:00

Спецакция срещу купуването на гласове в Сливенско

Търговията с гласове бе обект на специализираната полицейска акция, която се проведе в Сливенска област днес. Проверяваха са малки търговски обекти по селата и ромските махали, като основно се изземваха тетрадки с имена на длъжници. Междувременно бяха арестувани трима по линия на битовата престъпност. Двама от тях са крадците разбили три пъти църквата..

публикувано на 28.05.24 в 20:30
Росица Матева

От ЦИК потвърдиха, че резултатите от изборите на 9 юни ще бъдат обявени в срок

 От Централната избирателна комисия потвърдиха, че резултатите от изборите на 9 юни ще бъдат обявени в срок. Говорителят на Централната избирателна комисия Росица Матева потвърди, че е възможно на секционните комисии да отнеме малко повече време да попълнят протоколите, но това няма да забави обработката. "Секционните избирателни комисии не бива да..

публикувано на 28.05.24 в 18:34

Два сигнала за нарушение на изборното законодателство в област Монтана

128 сигналите за нарушения на изборното законодателство до момента са подадени към Министерството на вътрешните работи. На територията на област Монтана досега са регистрирани само два. Това каза вътрешният министър Калин Стоянов  във Вършец. Там той откри възстановеното полицейско управление,  което през последните две години работи като участък...

публикувано на 28.05.24 в 18:06

Подвижни секции ще има в четири общини в Кюстендилско

В четири от деветте общини на Кюстендилска област ще има подвижни секции за вота на 9 юни - Кюстендил, Сапарева баня, Рила и Бобов дол. За останалите пет общини подадените заявления са били под минимума - 10, казаха за БНР от Районната избирателна комисия.  Подадените до момента заявления за гласуване в подвижна избирателна секция в Община..

публикувано на 28.05.24 в 15:55
Калин Стоянов

За 128 сигнала за нарушения на изборното законодателство съобщи министър Стоянов

128 са сигналите за нарушения на изборното законодателство до момента, образувани са 51 съдебни производства. Това съобщи министърът на вътрешните работи Калин Стоянов  в Роман, където бе възстановено районното управление. Районното управление на МВР в Роман ще е с нов статут Вътрешният министър посочи още, че днес на територията на област..

публикувано на 28.05.24 в 14:58