38 288 заявления за гласуване в чужбина: Най-много в Турция

Снимка: архив

38 288 са потвърдените заявленията за гласуване извън страната подадени от наши сънародници през електронната система на ЦИК .

В полунощ изтече срокът за подаването им, най много са те от Турция – 23 500,  а от Германия малко над 2 700.

До дни ЦИК ще обобщи и заявленията, подадени до посолствата ни, и ще определи местата и броят на секциите зад граница за изборите на 9-ти юни.

Дипломатическите и консулските ни служби ще изпратят до 17-ти май мотивирани предложения за образуване на секции в чужбина.

Избирателите с потвърдени заявления се вписват в избирателните списъци по места.

Тези, които гласуват в разкритите секции в чужбина, без да са фигурират в списъците, ще попълват декларация, че не са гласували и няма да гласуват на друго място.

През системата на ЦИК  заявленията за гласуване за евродепутати са подали над 9 700 наши сънародници.

Най много - 2 600 от Германия и над 1 300 от Испания.

По публикацията работи: Антония Чорева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Дебатът за Европа: Визиите на петимата водещи кандидати за лидер на ЕК

В пленарната зала на европарламента в Брюксел започва дебатът между водещите кандидати за председателството на ЕК. Участието си в него са потвърдили: Валтер Байер (Австрия, Европейска левица), Сандро Гоци (Италия, Renew Europe Now), Урсула фон дер Лайен (Германия, Европейска народна партия (ЕНП), Тери Райнтке (Германия, Европейски зелени) и..

публикувано на 23.05.24 в 16:00

770 секции в чужбина, в 1/3 – машини. МВнР праща 700 представители

Над 700 представители на държавата ще бъдат командировани за изборите на 9-и юни, за да помагат в работата на секции в чужбина, съобщиха от Министерството на външните работи. Секциите зад граница са близо 770 в 60 държави. В около една трета от тях ще има и машина за гласуване. Най-много секции по традиция ще има в Турция - 166,..

публикувано на 23.05.24 в 13:15

Кандидатите на председател на ЕК на дебат в европарламента

В Европейския парламент в Брюксел днес ще се проведе дебат между водещите кандидати за председател на следващата Европейска комисия. Той е организиран от Европейския съюз за радио и телевизия, част от който е БНР. В дебата ще участва настоящият председател на Комисията Урсула фон дер Лайен от Европейската народна партия, която се бори за..

публикувано на 23.05.24 в 09:15

Бургаски моряци от кораба "Дружба" ще гласуват в открито море

И на тези избори ще има секционна избирателна комисия на борда на моторен кораб „Дружба" на изборите за членове на Европейския парламент и за народни представители на 9 юни 2024 г. Това реши Районната избирателна комисия. Р азпределени са членовете в ръководствата на СИК на плавателния съд и е определена нейната численост. Решението подлежи на..

публикувано на 22.05.24 в 16:00

Предизвикателствата пред ЕС и българските интереси – диспут по програма "Хоризонт"

Втори безплатен диспут по програма "Хоризонт" на Българското национално радио за кампанията за европейски парламент. Той е предназначен за участниците във втората четвърт от списъка на партии, коалиции и инициативни комитети, съгласно изтегления от ЦИК жребии. Темата на дискусията е: "Предизвикателствата пред ЕС и българските интереси..

публикувано на 22.05.24 в 14:05

Консултации с парламентарните групи за СИК-овете в чужбина

Консултации с парламентарните формации от 49-то Народно събрание за съставите на секционните избирателни комисии зад граница ще проведе днес Централната избирателна комисия (ЦИК). Формациите трябва да дадат предложения за членове, включително и резервни за секциите, в които на 9-ти юни ще гласуват сънародниците ни в чужбина.  В консултациите..

публикувано на 22.05.24 в 07:30

Зелената евросделка – какво е бъдещето на България? Диспут по Радио София, БНР

Eвропейският парламент и Зелената сделка – какво е бъдещето на България?  Кръговата икономика, транспортният сектор и трансформация на мините… Това е темата и на втория безплатен диспут по БНР Радио София с водещ Лъчезар Христов. На въпросите му сега ще отговарят представители във втората половина от списъка на партии, коалиции и..

публикувано на 21.05.24 в 16:00

Диспут по Радио София: EП и Зелената сделка – какво е бъдещето на България?

Eвропейският парламент и Зелената сделка – какво е бъдещето на България? И още: Кръговата икономика, транспортният сектор и трансформация на мините… Това е темата на първия безплатен диспут по БНР Радио София с водещ Лилия Големинова.  На въпросите ѝ ще отговарят представители от първата половина от списъка на партии, коалиции и..

публикувано на 20.05.24 в 16:05

Най-много избирателни секции ще има в Турция за вота на 9 юни

Централната избирателна комисия определи местата и броя на избирателните секции в държавите, в които ще се гласува на 9 юни т.г. за национален и за европейски парламент. Най-много избирателни секции ще има в Турция – 166. В Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия те ще бъдат 118, в Германия – 103, в Испания – 64, в САЩ – 55, в Италия..

публикувано на 18.05.24 в 17:10

Дискусия по "Хоризонт": Какъв е големият залог за бъдещето на ЕС и мястото на България?

Европа на кръстопът: Какъв е големият залог за бъдещето на ЕС и мястото на България? Това е темата на първата безплатна дискусия по програма "Хоризонт" на Българското национално радио. Дискусията е за лидери на партии и съпредседатели на коалиции или водачи на листи от извънпарламентарно представени партии и коалиции в 49-ото Народно..

публикувано на 18.05.24 в 10:05