ЦИК създава организация за бърза обработка на резултатите от секционните протоколи

Росица Матева
Снимка: БГНЕС

Централната избирателна комисия създава организация за бърза обработка на резултатите от секционните протоколи в районните избирателни комисии и след това при постъпването им за повторна проверка в Комисията. 

За целта фирмата "Информационно обслужване" ще осигури повече оператори за обработката за данните от двойният вот на 9-ти юни. Заместник-председателят на и говорител на ЦИК Росица Матева уточни, че темата е обсъждана и на среща със служебният премиер Димитър Главчев, който в предходно свое изказване изрази опасения от обема на информация, която трябва да се обработи, за да се спазят сроковете за оповестяване на резултатите.
 
Росица Матева уточни, че няма да има значение за секционните комисии дали първо ще броят бюлетините  от евроизборите или от този за народни представители, тъй като протокола за попълване е един и в две части.  От 769 секции зад граница м 389 ще се гласува и за двата вида избори.

По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

ДПС с мандат в Ямбол, ПП без народен представител в областта

ДПС взе мандат в Ямбол, въпреки че партията е на седмо място по резултат в избирателния район. Без народен представител в областта остават "Продължаваме промяната". Кметът на бургаското село Трояново, община Камено, Димитър Николов спечели депутатското място по системата "Хеър – Ниймайер" при резултат за ДПС – 4,3% за района.  ГЕРБ- СДС,..

публикувано на 15.06.24 в 13:06
Кирил Петков гласува в 133 СУ

Кирил Петков: Без нашето участие в консултациите Борисов не може да стане премиер

Без нашето участие в консултациите Борисов не може да стане премиер, както се надяваше преди изборите. Това написа в профила си в социалната мрежа Facebook съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков. "Всеки ваш глас за ПП-ДБ беше глас срещу "Борисов-премиер". Това е ваша победа!  Откакто се появи "Продължаваме промяната" - млада партия, само на..

публикувано на 15.06.24 в 12:00
Христо Иванов

Христо Иванов ще положи клетва като депутат

Вече бившият председател на "Да, България" Христо Иванов ще положи клетва като депутат, след което ще подаде заявление за напускане на парламента, обявиха от партията. В деня след изборите Иванов подаде оставка като партиен лидер и обяви, че няма да е народен представител заради резултата на коалицията Продължаваме промяната - Демократична..

публикувано на 15.06.24 в 11:56

ЦИК: 2 211 648 действителни гласа, над 58 000 недействителни

На изборите са отчетени над 58 000 недействителни гласове, а общият брой на действителните гласове е 2 211 648. Намерените в избирателната кутия хартиени бюлетини са малко над 1 454 000, а от машинното гласуване - близо 815 300.   63 913 са гласувалите с: "Не подкрепям никого". Това показват данните на  Централната избирателна комисия от..

публикувано на 14.06.24 в 13:25

ЦИК: 2 211 648 действителни гласове, над 58 000 недействителни

На изборите са отчетени над 58 000 недействителни гласове, а общият брой на действителните гласове е 2 211 648.  Това показват данните на  Централната избирателна комисия от гласуването за Народно събрание. 63 913 са гласувалите с: "Не подкрепям никого". Данните от разпределението на мандатите на партиите и коалициите по изборни райони..

публикувано на 14.06.24 в 13:25

Кои кандидати за депутати пренареждат листите и колко гласа взимат?

ЦИК подреди според получените преференции кандидатите за народни представители от 7-те формации, които получават депутатски мандати.  Подредбата е по листи и по изборни райони.  В списък "А" са  кандидатите, които с преференциите си пренареждат листите.  След тях, в списък "Б" са подредени следващите от листите със съответните предпочитания,..

публикувано на 14.06.24 в 11:19

25-има, избрани от два раойна, избират: От къде ще станат депутати?

Днес е срокът, в който кандидате за народни представители, избрани в два многомандатни района, трябва да заявят пред Централната избирателна комисия в коя листа желаят да останат избрани.  ЦИК оповести, че това са общо 25 кандидати, сред които лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и съпредседателите на ДПС Делян Пеевски и Джевдет Чакъров. ЦИК..

публикувано на 14.06.24 в 08:01

ЦИК обяви окончателни резултати от изборите: ГЕРБ - 68 мандата, ДПС - 47, ПП-ДБ - 39

ГЕРБ-СДС ще има най-много депутати в новото 50-ото Народно събрание - 68. Втората по численост парламентарна група ще е на ДПС - 47, а трета – тази на "Продължаваме промяната-Демократична България" – 39.  Централната избирателна комисия обяви окончателните резултати от гласуването за Народно събрание на 9-и юни и какво е разпределението на..

публикувано на 13.06.24 в 23:08
Президентът Румен Радев

Президентът ще обяви в понеделник кога ще свика Народното събрание

В понеделник ще обявя кога ще свикам първото заседание на 50-ото Народно събрание, съобщи президентът Румен Радев в Казанлък. "Аз очаквам от изявления да се премине вече към диалог между политическите сили, коментира Радев изявлението на Борисов от днес за експертен кабинет. От тях зависи дали и..

публикувано на 13.06.24 в 15:52

ПП-ДБ ще са проевропейска и антикорупционна опозиция на управлението на ГЕРБ и ДПС

Коалицията "Продължаваме промяната" – "Демократична България" ще бъде проевропейска и антикорупционна опозиция на управлението на ГЕРБ и ДПС. Това заявиха съпредседателят на формацията Кирил Петков и бившият премиер Николай Денков. "Ние знаем, че част от разочарованието беше, че не комуникирахме добре с вас. Ето, започваме да комуникираме...

публикувано на 13.06.24 в 12:56