Марчела Абрашева: Изборите са пълни с изненада

"Много трудно е да се предположи колко избиратели ще отидат да гласуват"

| Интервю
Марчела Абрашева
Снимка: Яна Боянова

"Тези избори ще бъдат изненадващи, защото е много трудно да се предположи колко избиратели ще отидат да гласуват. Това прави прогнозните резултати доста несигурни. Каква ще е подредбата, с изключение на първия, не е ясно. Каквото ние направим на 9-и юни, това ще бъде резултатът. И това твърдение сега е по-вярно от всеки друг път. Това прави изборите пълни с изненада".

Коментара направи пред БНР социологът Марчела Абрашева, регионален директор на международната социологическа агенция "Кантар". И добави:

"За резултатите има значение дали ще бъде възпроизведена такава конфигурация, която предполага разговори, подобни на тези, които гледахме последните 9 месеца, или ще бъде излъчено някакво мнозинство от две политически сили, които да направят съвсем друга форма на управление и да тласнат вътрешната политика на страната в съвсем друг курс. Всичко зависи от изборните резултати, затова и един, двама депутати ще имат значение за съотношението на силите".

Абрашева подчерта, че всички политически формации изчакват да видят какво ще бъде съотношението на силите в 50-ото Народно събрание, за да определят и своята политика: 

"Това обяснява донякъде и унилия начин, по който те не съобщават какво ще правят. Много повече червени линии бяха изтъквани при предишни избори, отколкото в момента".

"Трудно е да се придобие общо усещане в кампанията за голяма национална тема и дебати, като че ли всяка от политическите сили говори на своите избиратели в регионални срещи, вероятно. Като обща рамка остава този доста отблъскващ фон на непрекъснати публични доноси и скандали, записи и каквото друго се сетим. Това не мотивира по никакъв начин хората да отидат да гласуват, нито пък убеждава някой да промени мнението си, ако някой вече е решил за кого да гласува", коментира още Марчела Абрашева.

Тя допусна вероятността и в седмиците до изборите на 9-и юни да се появяват още компромати, записи и теми, по които както досега служебният премиер Димитър Главчев сезира ДАНС и прокуратурата:

"Има една нервозност в цялото това нещо". 

Засилването на усещането, че всички са маскари, не помага на избирателната активност, посочи Абрашева и добави:

"Има една точка, след която и да бъде излъчено още, каквото и да е то, избирателят няма да му вярва". 

Според нея може да има разлика в резултатите от вота за Народно събрание и за Европейски парламент, но едва ли ще има обръщане на резултатите:

"Нищо не е невъзможно, но ми се струва слабо вероятно". 

Интервюто на Людмила Железова с Марчела Абрашева в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Георги Лозанов

Доц. Георги Лозанов: Има риск България да излезе от демократичната орбита

Политиците трябваше да разкажат действителността в дълбочина и в историческа перспектива, вместо да се занимават един с друг и само да си рисуват негативни портрети. Това заяви пред БНР медийният експерт доц. Георги Лозанов. " Липсва един важен демократичен разказ за това какво се случва в момента в света и в България , който евентуално..

публикувано на 16.06.24 в 14:44

Радослав Бимбалов: Следващи избори ще ни вкарат в страховита турбуленция

" Следващи избори наистина ще ни вкарат в страховита турбуленция, от която не знам дали изобщо ще можем да излезем ". Това мнение изказа пред БНР писателят Радослав Бимбалов. " Те ще направят правителство, то е ясно . То ще бъде правителство, което ще бъде облечено под форма на програмно, експертно. Може би премиерът ще бъде образно..

публикувано на 16.06.24 в 14:43

Радан Кънев: ПП-ДБ няма политическо бъдеще в сегашния си вид

" Тази коалиция във вида, в който е, няма видимо политическо бъдеще . Вече подкрепата е твърде ниска. Тенденцията е пределно ясна. Продължаването на същата политика, независимо от оставката на Христо Иванов, няма как да промени нещо. Ние сме си на пързалката и тя е добре намазана, посоката е надолу ". Това коментира пред БНР Радан Кънев,..

публикувано на 16.06.24 в 14:41

Цветелина Пенкова: Нужна е глътка свеж въздух и смяна на лицата в БСП

Процесите, които се случват в БСП - на промяна, на обновяване, бяха необходими , каза пред БНР Цветелина Пенкова, която спечели евродепутатско място с листата на БСП. " Понякога наистина е нужна глътка свеж въздух и смяна на лицата, за да можем да продължим напред. /.../ Считам, че след всяка криза идва период на възход и ние сме на прага на..

публикувано на 16.06.24 в 14:39
Момчил Инджов

Момчил Инджов: Благоденствието и демокрацията трябва да се отстояват

Какво следва за Европа след изборите за ЕП, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев"  Момчил Инджов , кореспондент на "Клуб Z" в Брюксел. Кои са печеливши в Европа "В Европа да се надяваме на европейското мнозинство, защото то се запази. Трите главни политически сили: ЕНП, Прогресивния алианс на социалистите и демократите и либералната..

публикувано на 16.06.24 в 08:57
Веселин Стойнев

Веселин Стойнев: ПП/ДБ вече не могат да служат като изтривалка за отговорност на никого

Защо Делян Пеевски е проблем за Бойко Борисов, какви са последиците от изборните резултати за български парламент и какво предстои в политическия ни живот коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев"  Веселин Стойнев , журналист. Отговорността на Бойко Борисов "Сега цялата отговорност е изцяло на Борисов и вече той не може да я прехвърля..

публикувано на 15.06.24 в 10:44

Журналисти: Кампанията не беше обърната към избирателите

" Политиците не успяха да научат много за избирателите си. Тази кампания като че ли не беше обърната към избирателите. Политиците разговаряха сами със себе си. Кампанията се отличи със скучноватост и сивост ".  Това коментира в интервю за предаването "Хоризонт за вас" Мария Филева - репортер от БНР.  "Размина им се дневния ред - политиците..

публикувано на 14.06.24 в 14:12
Велислав Величков

Велислав Величков: Пеевски ще пише промените в Закона за съдебната власт

Слонът в стаята се нарича главен прокурор . Докато не отпадне длъжността главен прокурор нито един проблем в системата няма да се реши и политическият натиск няма да спре. Политиката не е излязла от прокуратурата. Това мнение изрази пред БНР Велислав Величков от инициативата "Правосъдие за всеки". Когато обвиняваше Гешев, Сарафов..

публикувано на 14.06.24 в 09:15

Марая Цветкова: Хората не вярват в "експертен кабинет"

Изборните резултати не са изненада . Мнението е на политолога Марая Цветкова. "Беше ясно, че някоя от тези формации ще бъде "пробутана" в Народното събрание . Някои говореха за партията на Радостин Василев МЕЧ, други – "Синя България" или "Солидарна България". Трети допускаха, че това може да бъде "Величие" - тези хора олицетворяват..

публикувано на 14.06.24 в 08:30
Георги Свиленски

Георги Свиленски за ГЕРБ: Като е първа сила, да си намери подкрепа

"Корнелия Нинова е избрана от българските социалисти. Получила е тяхната подкрепа. Когато бъде насочен прекият избор през септември, всеки социалист може да се яви. Тя връща властта при тези, които са я избрали ." Това каза в интервю за БНР заместник-председателят на ПГ на БСП Георги Свиленски. Георги Ангелов: Това е краят на ерата..

публикувано на 14.06.24 в 07:55