"Медиана": ГЕРБ-СДС водят на вота, за второто място се борят "Възраждане" и ПП-ДБ

Снимка: Медиана
Чуй новината! Чуй новината:

Ако изборите бяха днес, то ГЕРБ-СДС щяха да получат 24.5% от гласовете на избирателите, "Възраждане" са втори с 13.7%, ПП-ДБ биха получили 12.1%, БСП - Обединена Левица - 8.8%, АПС на Доган - 8.7%, ИТН - 7.0%, ДПС - Ново начало на Пеевски - 5.0%, сочи последното социологическо изследване, две седмици преди вота, изпълнено от агенция "Медиана".

То е проведено в периода 8 – 13 октомври 2024 год. с 978 човека (18+ години) чрез пряко стандартизирано интервю и е представително за пълнолетното население на страната. Проучването е изследователски проект на агенцията и е реализирано със собствени средства.

Под чертата за 51-ия парламента засега са: "Синя България" - 3%, МЕЧ - 2.4%.

Интересното тук, че 11.4% биха гласували с "Не подкрепям никого" и на практика се борят за второто място на предсрочния вот.

Според социолозите на "Медиана" се очертават поредните избори, за които отново ще се каже, че са с най-ниска избирателна активност от началото на демократичните промени у нас.

"Засега можем да очакваме, че пред урните ще застанат около 1.9 – 2.1 милиона избиратели (около 30 % от гласоподавателите по избирателни списъци)", коментират от агенцията.

"Няма партия, която да концентрира върху себе си надеждите и очакванията не само на мнозинството, но дори и на значителна част от избирателите. Наблюдаваме по-скоро обратния процес – отдръпване от политиката и политическото", допълват от там.

Социолозите коментират, че данните засега показват, че независимо от ниската избирателна активност (а донякъде и благодарение на нея) няма да представлява особена трудност сформирането на трипартийно мнозинство за съставяне на правителство.

"Проблемът ще бъде по-скоро трайността на такова мнозинство (тип "сглобка") и неговата легитимност в очите на огромната маса негласуващи избиратели", допълват от "Медиана".

Данните показват още, че има около 360 000 избиратели, които се колебаят за кого да гласуват на предстоящия вот на 27 октомври.

"Засега обаче не се очертава някакъв значим притегателен център за тези избиратели", сочи изследването.

------------------------

Изследването е проведено в периода 8 – 13 октомври 2024 год. с 978 човека (18+ години) чрез пряко стандартизирано интервю и е представително за пълнолетното население на страната. Проучването е изследователски проект на агенция "Медиана" и е реализирано със собствени средства.


По публикацията работи: Златко Желев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изследване на "Галъп": 9 формации с шанс за влизане в следващото Народно събрание

9 партии и коалиции имат шанс да влязат в следващото 51-во Народно събрание, показват данните от социологическо изследване на "Галъп интернешънъл болкан". Изследването е проведено между 28 септември и 6 октомври 2024 г. сред 806 души по метода "лице в лице" с таблети. Извадката е представителна за пълнолетното население на страната. От..

публикувано на 14.10.24 в 15:35

"Маркет Линкс": Шест партии влизат в парламента, "Има такъв народ" – на ръба

Шест партии влизат в 51-вото Народно събрание, а "Продължаваме Промяната-Демократична България" и "Възраждане" ще си оспорват второто място. Това показва национално проучване, реализирано съвместно от bTV и "Маркет Линкс", проведено сред 1011 пълнолетни в страната в периода 25 септември - 1 октомври. Лидерското място е за ГЕРБ-СДС с..

публикувано на 04.10.24 в 09:10

"Тренд": 7 партии влизат в 51-вото НС, "Възраждане" и ПП-ДБ спорят за второто място

Ако изборите са днес, седем ще са сигурните участници в следващия парламент. Това показва социологическо проучване на изследователски център "Тренд", по поръчка на "24 часа". Лидерското място е за ГЕРБ-СДС с близо 25 %. За второто място битката е между "Възраждане" и "Продължаваме промяната – Демократична България", съответно с 15,6 % и 15,1..

публикувано на 27.09.24 в 08:52

"Алфа Рисърч": ДПС на Доган с почти 2% пред "Ново начало" на Пеевски

7 партии биха влезли в новия парламент ако изборите бяха днес, сочи проучване на агенция "Алфа рисърч". И двете крила в разцепилото се ДПС ще бъдат представени в 51-вото Народно събрание, като хората около Ахмед Доган ще са с почти два процента преднина пред тези около Делян Пеевски. Проучването е проведено в периода 18 и 24 септември сред 1000..

публикувано на 26.09.24 в 11:23