Нова гражданска инициатива ще следи честността на изборите

Снимка: БТА

Първата задача на новата гражданска организация „Демократичен център“ е да внесе повече прозрачност и доверие в изборния процес.

Това е една гражданска платформа, която няма да се занимава само с избори, посочи Стоил Цицелков, изборен експерт и член на Обществения съвет на Централната избирателна комисия. Той обясни, че става въпрос за онлайн платформа, в която гражданите могат да подават сигнали, а също така и да се информират по различни теми като образование, здравеопазване, икономика, социална политика, правосъдие, околна среда. 

Благовест Кирилов, бивш депутат и бивш заместник-министър на електронното управление, съобщи, че след вота „Демократичен център“ ще направи задълбочени анализи на изборните резултати на национално, регионално и местно ниво и ще ги публикува, заедно със сигналите и препоръките към институциите.

Бившият регионален зам.-министър Александър Стоянов ще следи борбата с купения вот и действията на властите в така наречените рискови секции. Според него, въпреки усилията на МВР за предотвратяване на купуването на гласове, много граждани усещат тези действия като "театър". Стоянов подчерта, че особено внимание трябва да се обърне и на така наречения контролиран корпоративен вот. Той посочи, че знаят за редица рискови секции, в които не се предприемат съответните действия. Той обърна внимание на списък, излязъл в публичното пространство с добре познати имена от престъпния свят, които се занимават не само с купен вот. 

Стоил Цицелков, член на Обществения съвет към Централната избирателна комисия (ЦИК) и експерт по изборния процес, ще отговаря за наблюдението на действията на изборната администрация и тяхната законосъобразност. Той подчерта, че платформата на "Демократичен център" ще бъде място, където гражданите ще могат да подават сигнали и да се информират за случващото се. "Искаме да създадем платформа, която ще върне доверието в изборния процес, особено сред младите“., коментира той. Според Цицелков основен проблем е средата на ниска политическа култура. 

Сред другите инициативи на „Демократичен център“, които бяха обявени, са създаване на политическа академия за млади хора и на политически компас - база данни, която да позволи на гражданите да се ориентират къде се намират партиите в политическия спектър. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

По-висока избирателна активност очакват в Благоевград

По-висока избирателна активност очакват в област Благоевград на предстоящите извънредни парламентарни избори. Между 5 и 12 процента са прогнозите на областния управител и председателя на Районната избирателна комисия. Организацията за подготовката на изборите върви нормално, като вече са доставени мобилните устройства за наблюдение и заснемане на..

публикувано на 17.10.24 в 21:49

Полицията в Монтана проверява сигнал за евентуално нарушение, свързано с изборите

Полицаите от Монтана проверяват сигнал за евентуално нарушение, свързано с предстоящите избори. За седмица това е втора акция в региона за предотвратяване на престъпления, свързани с политическите права на гражданите, както и за противодействие на конвенционалната престъпност. Към момента няма данни за извършено престъпление, уточняват от..

публикувано на 17.10.24 в 19:06
Снимката е илюстративна, архив.

РИК - Велико Търново подаде сигнал в Прокуратурата за изборно нарушение

Районната избирателна комисия във Велико Търново подаде сигнал в Прокуратурата за изборно нарушение. Вече започнаха присъствените обучения на изборните състави в 10-е общини в областта. За обучението всеки от 3062-ата членове на секционните комисии в региона ще получи по 20 лева. Продължават и смените по искане на политическите формации...

публикувано на 17.10.24 в 16:46
Вицепрезидентът Илияна Йотова

Вицепрезидентът: Полицейските операции не достигат до поръчителите на купения вот

"Полицейските операции, които се извършват всеки ден, за съжаление не достигат до поръчителите на купения вот". Това каза в Кюстендил вицепрезидентът Илияна Йотова, която участва във форум за съдбата на българските малцинства извън страната ни: "Задържат се хора, но за съжаление те не стигат до там, докъдето трябва - да поръчителите и..

публикувано на 17.10.24 в 16:34

Полицията работи по 2 сигнала за търговия с вот в Пловдив

По два случая за покупко-продажба на гласове работи пловдивската полиция в малцинствените квартали – съобщи заместник-директорът на полицията в града комисар Николай Кирков. Засега няма задържани за нарушаване на изборните права на гражданите. Проверени са 180 големи фирми в региона профилактично срещу корпоративен вот, но такива случаи..

публикувано на 17.10.24 в 16:19

Доставиха ролките за машинното гласуване в Хасково

В Областната администрация в Хасково бяха доставени ролките със специализирана хартия за машинно гласуване, предназначени за вота на 27 октомври. Общо 688 ролки бяха приети от упълномощени служители на Областната администрация и представители на Районната избирателна комисия - Хасково. Ролките ще бъдат предадени на общините по график след..

публикувано на 17.10.24 в 16:13
Председателят на РИК – Ямбол Ани Канева.

Слаб интерес към пробното гласуване с машини в Ямболско

При изключително слаб интерес протича демонстрационното гласуване с машини в Ямболка област. В началото на следващата седмица започват присъствените и онлайн обучения на членовете на секционните избирателни комисии в петте общини на областта. Обучения за гласуване с машина се провеждат в четири от петте общини в Ямболска област, в Болярово е..

публикувано на 17.10.24 в 16:00
Снимката е илюстративна, архив.

20 души са задържани при полицейска акция срещу купувачите на гласове в Хасковско

20 души са задържани при акцията срещу купувачите на гласове в Хасковска област, съобщават от полицията. Арестуваните са от Хасково и Любимец, като са намерени десетки списъци с имена и суми срещу тях, множество мобилни телефони, 15 670 лева и пистолет. Проверени са десетки заложни къщи, игрални зали и офиси за бързи кредити, търговски обекти,..

публикувано на 16.10.24 в 21:12
В тази къща в Български извор бяха открити наркотици

Петима задържани при спецакция на полицията на територията на област Ловеч

Петима души са задържани до момента при операция срещу купуването на гласове и битовата престъпност в Ловешка област. Тя ще продължи до края на изборния ден следващата неделя.  В специализираната полицейска операция участват и сили на Жандармерията и други контролни институции. Едно от населените места, където се провежда полицейската операция и са..

публикувано на 16.10.24 в 17:13

Диспут по "Хоризонт": 51-ото НС – тест за политическа зрялост и битка за гражданско доверие

Програма "Хоризонт" на Българското национално радио организира поредния безплатен диспут в рамките на предизборната кампания за предсрочните избори. Темата: "51-ият парламент – тест за политическа зрялост и битка за гражданско доверие", с водещ Илия Вълков Участват представители на: ПП ПРЯКА ДЕМОКРАЦИЯ - Емил Трънкаров - 5-ти в..

публикувано на 16.10.24 в 14:05