"Опитите тези избори да бъдат спечелени през манипулиран вот са на безпрецедентно ниво"

Весислава Танчева: МВР е инструмент за печелене на гласове

ГЕРБ ще загубят контролирания си вот в райони, в които традиционно печелят с такъв тип гласуване, смята тя

| Интервю
Весислава Танчева
Снимка: БГНЕС

Отчетите на МВР за мерките срещу купуването на гласове са част от доста несръчен кризисен пиар. Към НПО и партиите идва информация, че опитите тези избори да бъдат спечелени през купен, манипулиран и контролиран вот са на безпрецедентно ниво.

Това заяви пред БНР комуникационният специалист Весислава Танчева от гражданското движение БОЕЦ. Сдружението организира днес протест срещу манипулирания вот, с искане за оставка на вътрешния министър.

"За разлика от друг път, сега се използва репресивния апарат на държавата в полза на една конкретна политическа сила. Самото МВР е превърнато в инструмент за печелене на гласове", подчерта тя.

Никъде в закона няма текст, който да забранява на МВР да огласи кои партии купуват гласове, коментира Танчева в предаването "Преди всички".

Мълчанието на партиите е съмнително, отбеляза тя.

"Нямам представа защо ГЕРБ това не ги интересува, защото всъщност ще са най-големите потърпевши от това масово купуване на гласове за конкретна политическа партия. Те ще загубят контролирания си вот в райони, в които традиционно печелят с този тип контролиран вот."

Купеният вот е скъпо упражнение. Контролираният е по-силно застъпен, обясни още Танчева.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.
По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
доц. Алексей Пампоров

Алексей Пампоров: И "Възраждане" започна като малка партия. Не бих отписал МЕЧ и "Величие"

ГЕРБ дадоха заявка, че ще предложат правителство. Ако не успеят да съставят правителство с ПП-ДБ като с естествен партньор по линия на общата им политическа ориентация, ще се опитат да търсят коалиция с останалите партии. Това мнение изрази социологът доц. д-р Алексей Пампоров от Института по философия и социология при БАН. Ако ГЕРБ и ПП-ДБ..

публикувано на 28.10.24 в 11:04
Стефан Георгиев

Стефан Георгиев: АПС и ДПС - Ново начало са сред променливите, от които зависи бъдещ кабинет

АПС и ДПС - Ново начало са сред променливите, от които зависи дали и под каква форма може да се състави кабинет. Това обясни пред БНР социологът Стефан Георгиев.  Той отбеляза, че и при двете формации се наблюдава процес на много силна мобилизация. В Турция АПС печели 64,76% от вота, "ДПС-Ново начало"- 28,46% Кои са големите въпроси,..

публикувано на 28.10.24 в 10:26
Диана Дамянова

Диана Дамянова: Ако не стане с ПП-ДБ, Борисов ще опита насипно правителство

Сравнително повишената избирателна активност се дължи на факта, че нямаше голяма кампания и хората не успяха много да се ядосат . Това мнение изрази пред БНР Диана Дамянова, комуникационен експерт. Има нарастване не само "в дъното" , където се намират МЕЧ и "Величие", но и при водещите партии, отчита тя. Първан Симеонов:..

публикувано на 28.10.24 в 10:08
Яница Петкова

Яница Петкова: Възможно е обединение тип "орел, рак и щука", но има смирение

След вчерашните парламентарни избори за Народно събрание, социологът Яница Петкова от агенция "Галъп" сподели първите резултати в предаването "Нашият ден". Тя отбеляза, че този вот е поставил своеобразен рекорд с броя на партиите, влезли в парламента – общо девет, като деветата формация е на границата за влизане. Ако обаче успее да премине прага,..

публикувано на 28.10.24 в 09:50
Мехмед Дикме

Мехмед Дикме: Електоратът на ДПС излиза от черупката, в която беше затворен

"Аз съм изненадан. Не съм очаквал толкова висок резултат и съм впечатлен". Това заяви за резултата на "ДПС – Ново начало" Мехмед Дикме, бивш министър на земеделието и бивш депутат от ДПС. Според него изборните резултати дават пълно основание на Пеевски да свика конференция , да се промени уставът и да започнат реформи. Гласовете, които..

публикувано на 28.10.24 в 09:28
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Изненадата на тези избори е активността на гласоподавателите

Избирателната активност на вчерашните избори е изненада, каза пред Радио София Светлин Тачев от "Галъп интернешънъл болкан", която е партньор на БНР в отразяването на предсрочните парламентарни избори. Активността е била около 35,2%. "Очакванията бяха за по-ниска избирателна активност от тази през юни – около 2 млн. гласоподаватели. Трябва да..

публикувано на 28.10.24 в 09:20
Първан Симеонов

Първан Симеонов: Партиите са стигнали пода си, може да се окажат в мазето

Всички партии са стигнали пода си на твърди гласоподаватели . Тези партии отскачат леко при удара в пода . Ако не направят нещо, може да се окажат в мазето . Този коментар направи в интервю за БНР Първан Симеонов от "Галъп". Според него повишената избирателна активност е следствие и от технологични практики, и от съпротивата срещу..

публикувано на 28.10.24 в 08:07

Людмил Илиев: Партийната система в този вид няма да оцелее дълго

" 8 или 9 формации в този парламент – аз виждам едно разбушувано море, което не мога да си представя, че ще има нещо, което да го успокои ". Това заяви пред БНР журналистът от "Сега" Людмил Илиев. "Чух някои версии, че предстои голяма подялба на постовете в съдебната власт, в държавните регулатори. Не мога да си представя, че това може да се..

публикувано на 27.10.24 в 23:58

Петко Петков: Интригата за второто място се запазва

Интригата за второто място остава, докато не се преброят и гласовете от чужбина . Това каза пред БНР Петко Петков, изпълнителен директор на "Галъп интернешънъл болкан", като уточни, че при извадка 90% от паралелното преброяване МЕЧ влиза в 51-вия парламент, а "Величие" е на границата да влезе. Според него подкрепата за малките партии е "вид..

публикувано на 27.10.24 в 23:08
Ивайло Илиев

Ивайло Илиев: Кое ли от ДПС крилата ще се включи в разговори за евентуално мнозинство?

Деветпартиен парламент би поставил рекорд в българската история. Първите данни от вота днес показва, че ГЕРБ и ПП-ДБ трябва отново да седнат на масата на преговорите, ако и от двете страни има воля за правителство. Преговорите със сигурност ще бъдат трудни и трябва да има планове за реформи, законодателство, срокове . През следващите..

публикувано на 27.10.24 в 22:37