Български изселници в Измир обмислят бойкот на вота в неделя

Снимка: БТА

Някои от българските изселници в турския град Измир обмислят да не гласуват и да бойкотират вота в неделя. Това съобщи за БНР Кенан Йозгюр от Измир.

Повечето политически партии не посещават Измир, а тези, които се сещат за тях, правят това само по избори, каза Кенан Йозгюр и прогнозира слаба активност.

"Да усеща се, че има избори. Няма как да не се усеща, но няма голям интерес от хората,както беше преди -предишните години, да ви кажа честно. Просто очаква се ниска избирателна активност", посочи той.

Йозгюр обясни какви са причините липсата на желание за гласуване.

"Българските граждани, които живеят в Турция, са отчаяни от българските политици изцяло. 35 години стана от 1989 година нататък и идва ново поколение. Аз съм един от тях, който сме образовани, знаем език и ние също като граждани искаме да участваме в управлението на страната. Партиите от нас искат само гласове. Затова и младото поколение се отказва да участва активно в изборите - за българските избори става дума", заключи Кенан Йозгюр.


По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Посолството на България в Берлин

ПП-ДБ печели най-много гласове в Германия

В Германия най-много гласове на вчерашните предсрочни парламентарни избори е получила коалицията ПП-ДБ. Тя е получила 5791 гласа или 29,18% от вота. На второ място е "Възраждане" с 3607 гласа и 18,18%. Изненадващо е представянето във федералната република на партия "Величие". За нея са пуснати 2237 бюлетини, които са равни на 11,27% от вота...

публикувано на 28.10.24 в 12:53
Опашката пред сградата на българското посолство в Лондон за изборите на 4 април 2021 г.

ПП-ДБ се очертава като победител от вота в Обединеното кралство

ПП-ДБ се очертава като победител на българските предсрочни парламентарни избори, проведени на територията на Обединеното кралство. При сходна активност като на изборите през юни, Коалицията печели 24,80% от гласовете. Благодарение на повишената активност в поледните часове на изборния ден се отчита, че 21 735 българи са упражнили правото си на глас,..

публикувано на 28.10.24 в 10:45
Гласуване в  Бурса

Кои са големите въпроси, на които сънародниците ни в Турция настояват да получат отговори?

Ще бъдат ли припознати изселниците ни в Турция от всички партии и ще ги възприеме ли българското общество като хора, които могат да играят роля за положителната връзка между страната ни и турската държава? Това са големите въпроси, на които сънародниците ни в Турция настояват да получат отговори. Изразяват също разочарование от Ахмед Доган за..

публикувано на 28.10.24 в 10:27

2895 са били българските избиратели във Франция, Над 36% от тях са гласували за ПП-ДБ

Сред българските избиратели във Франция активността се определя като твърде ниска. 2895 са били българските избиратели във Франция - твърде ниска активност в историческата статистика за тези избори.  Най-много - близо 1200 души, са гласували в трите секции в Париж, втори по активност са избирателите в Лион.  ПП-ДБ е начело с 36,20%, за парижките..

публикувано на 28.10.24 в 09:07

Вотът в САЩ приключи

В 53 секции упражниха правото си на глас българите живеещи в САЩ. Заради голямата часова разлика българите живеещи по тихоокеанското крайбрежие приключиха с гласуването около 5 часа българско време. 445 наши сънародници, живеещи в района на Чикаго дадоха своя глас в изборите за 51-и Парламент в секцията в Маунт Проспект. 282-ма от тях са..

публикувано на 28.10.24 в 07:28

Приключи изборният ден в Австралия, Азия, Африка и Европа

Приключи изборният ден за сънародниците ни на четири континента - Австралия, Азия, Африка и Европа, съобщиха от пресцентъра на МВнР. В Турция, където бяха разкрити най-много секции – 168, краят на гласуването бе обявен в 19:00 българско време. В 21:00 часа българско време приключи гласуването в по-голямата част от Европа – Германия, Франция,..

публикувано на 27.10.24 в 22:48
Гласуването в СИК в Бурса, 27 октомври 2024 г.

Кметът на Бурса агитирал за Алианс за права и свободи

Кметът на Бурса Мустафа Бозбей е агитирал в Инстаграм за формацията на Ахмед Доган - Алианс за права и свободи. Все още се очакват резултатите от гласуването в Бурса. По предварителни данни до урните са отишли около 13 хиляди души. В Измир 4000 души са дали своя глас за  Алианса за права и свободи, а 2000 за ДПС - Ново начало на Делян..

публикувано на 27.10.24 в 22:23
Гласуването в Бурса, 27 октомври 2024 г.

Разлики в активността на вота за НС в Турция

Нежелание за гласуване, слаба активност в традиционно натоварени секции, но повече гласували на места, които преди са били с по-малко избиратели. Това сочат за момента данните за изборите за Народно събрание от Турция. Същата или малко по-висока от тази през юни се очертава активността в Турция след приключване на изборния ден. По..

публикувано на 27.10.24 в 21:13
Гласуването в секцията в Матера - 27 октомври 2024 г.

Българите в Италия гласуват в 27 секции

Гласуването на българите в Италия, което се провежда в 27 секции, ще приключи в 21:00 часа българско време. Прогнозите за лошо време в областите Лигурия и Ломбардия не се сбъднаха. Гласуването в съответните секции в Генуа и трите в Милано преминава спокойно и без проблеми. Интересна подробност е, че този път секцията в Генуа е в салон на..

публикувано на 27.10.24 в 18:50
Гласуването в секцията в Гент.

Гласуването на сънародниците ни в Белгия: Спокойно, но и без особена активност

Спокойно, но и без особена активност, протича гласуването в Белгия.  В 16 секции ще гласуват българите в Белгия, в 2 в Люксембург Нормално и при ниска избирателна активност протича вотът в Белгия В нито една от секциите нямаше сериозни струпвания на хора, чакащи да дадат гласа си. Ето какво сподели пред БНР гражданин, дошъл да гласува в..

публикувано на 27.10.24 в 18:49