Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Галъп интернешънъл“:

По-висока активност в София и Благоевград, по-ниска в Пловдив, Бургас, Кърджали и Варна

| обновено на 27.10.19 в 17:58

Избирателната активност към 17 часа днес в някои областни градове e по-висока от постигнатата на предишните местни избори през 2015 г., сочат данните на социологическа агенция „Галъп интернешънъл“, с която БНР работи на местния вот.

В Столична община към 17 ч. активността на избирателите е била 32,8%, като на практика изпреварва със съвсем малко активността от 2015-а, която е била 32 на сто, съобщи Светлин Тачев от „Галъп“.

В Благоевград към този час активността е 50,3% и е по-висока от тази преди четири години, когато е била 48,52%. 

Към 17 ч. активността в Бургас е 33,7% и е по-ниска от 2015 г., когато до урните са отишли 40,5 на сто.

В Кърджали също избирателната активност е по-ниска в сравнение с 2015-а - 34,8% до този час, при 47,13 на сто през 2015 г.

В Пловдив избирателната активност към 17 ч доближава тази от 2015 г. - 32,2%, при 33,71 на сто през 2015 г.

Към 17 ч. активността във Варна също е по-ниска - 30,1%, а през 2015 г. е била 30,95%, каза Светлин Тачев.

Той определи и най-общо профила на средностатистическия избирател към момента – хора в активна възраст, с по-високо образование и работещи.

Активността се движи близко или малко по-ниско от тази преди четири години, обобщи по-рано днес Първан Симеонов - изпълнителен директор на „Галъп интернешънъл“.

Разбра се, всяка една община има различно ниво на интерес към изборите в зависимост от интригата, която има там, добави той.

По традиция до този час правото си на глас са упражнили в по-голяма степен избиратели от по-малките населени места, по-възрастните и по-лоялно гласуващите избиратели, каза Първан Симеонов. Той обаче добави, че му е трудно на този етап да направи по-голямо обобщение по три причини.

„Първо, можем да влезем в колизия със закона. Второ – часовете са още много ранни. И трето – към тези часове ние все пак имаме сравнително малки натрупвания, това са локални гласувания, а не националното гласуване. Извадките са изпълнени в малка степен и всякакви обобщения са много ранни“, каза той.

Първан Симеонов призова гласоподавателите да не обръщат внимание на каквито и да е класации.

В изборния ден „Галъп интернешънъл“ измерва гласуването по метода екзит пол (анкети сред гласували) в София, Благоевград, Бургас, Кърджали, Пловдив и Варна, а чрез паралелно преброяване – още във Видин, Стара Загора и Шумен.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Първан Симеонов: Класации на книги и песни често кривят, а това влияе на вота

Нашето изследване е извадково - почива на декларациите на респондентите и, като такова, то  е прогнозно, тоест е преди всичко ориентир. Реалните данни до последно ще чакаме от ЦИК, но ние първи ще бъдем в състояние да ориентираме слушателите за..

публикувано на 27.10.19 в 08:25
ВИЖТЕ ОЩЕ

Повторно броене на бюлетините от местния вот в още 108 секции в Плевен

Административният съд в Плевен назначи повторно броене на бюлетините в още 108 секции. Това стана по искане на местната коалиция "Ние, гражданите".  До момента за втори път допълнително са били проверени резултатите в 60 секции. Какво показва..

публикувано на 19.11.19 в 20:14
Мая Манолова

Мая Манолова внася жалба за касиране на изборите

Жалбата на Мая Манолова срещу изборните резултати в столицата ще бъде внесена днес в Общинската избирателна комисия, съобщиха от инициативния комитет, издигнал кандидатурата й. В жалбата са посочени доказателства за груби нарушения на..

обновено на 11.11.19 в 09:16

Глобиха 1000 лева член на секционна комисия, заснел вота си с мобилен телефон

Общинската избирателна комисия в Дупница наложи глоба от 1000 лева на член на секционна комисия при балотажа миналата неделя, заснела вота си с мобилен телефон. Сигналът подали застъпници на една от партиите. Председателят на общинската..

публикувано на 10.11.19 в 16:18

БСП иска касиране и на изборите за кмет в Горна Оряховица

В Горна Оряховица БСП внесе жалба, с която настоява за касиране и на изборите за кмет на общината. Местната коалиция „БСП за България, АБВ, Движение 21” обжалва в съда и изборите за общински съветници. Жалбата е депозирана в Общинската..

публикувано на 10.11.19 в 15:57
Десислава Тодорова положи днес клетва като кмет на Борован за 3-ти мандат.

Протест в Борован срещу новоизбрания кмет

Със скандирания „Оставка“ десетки жители на община Борован протестираха пред сградата на местната управа в селото, където новоизбраният кмет Десислава Тодорова положи клетва. С десет гласа тя спечели  балотажа срещу Иван Костовски от ГЕРБ. Тодорова..

публикувано на 08.11.19 в 19:36