Бъдещето на Европа: Гражданските панели размишляват за бъдещето, което искат за Европейския съюз

През последните месеци общо 800 европейци взеха участие в четири граждански панела в рамките на Конференцията за бъдещето на Европа, за да изготвят препоръки как ЕС трябва да подходи към предизвикателствата пред себе си. Гражданите са избрани на случаен принцип от независимо дружество за проучване на общественото мнение, като са използвани методологии, които гарантират, че те са представителни за многообразието на ЕС по отношение на географски произход, пол, възраст, социално-икономическо положение и ниво на образование. 

Всеки един от гражданските панелите проведе по две заседания − първото беше присъствено в сградата на Европейския парламент в Страсбург, а второто се състоя онлайн. Участниците разговаряха с експерти, идентифицираха проблемите и формираха подгрупи, за да обсъдят възможните решения. 

За Ги Ферховщад, Съпредседател на Конференцията за бъдещето на Европа тези панели дават уникална възможност:

„За първи път в европейската история, ние събираме заедно европейски депутати, национални депутати, правителства, комисари и представители на гражданите. А успехът им зависи от това до колко ние имаме възможност да имплементираме заключенията от тях.“

Голямото предизвикателство пред конференцията за бъдещето на Европа е как да намерим правилните решения при едно много разделено обществено мнение, това каза Български представител, предложен от националното правителство да представлява т. нар. национални панели в пленарните сесии на Конференцията Гергана Паси.

"Смятам, че като цяло има едно завишено очакване за Европа, която да е много повече глобален играч. Това се вижда и от първите обобщения от дискусиите, които се водят до сега. Най-политическото обобщение - Гражданите очакват Европа, която може да решава проблеми и да помага в ежедневния живот на европейските граждани. В същия момент, има съвсем конкретни предложения, които ЕС в рамките на своите институции ще трябва да адресира. Има теми по които вижданията са крайно разделени като миграционните процеси. Всичко това е един голям социален експеримент, който се извършва обаче не на територията на отделна държава, а на цял континент и за мен ще бъде много любопитно да видя как европейските институции ще реагират след като този дебат приключи, защото част от упражението е свързано и с посрещането на високите обществени очаквания, които бяха създадени с тази конференция за бъдещето на Европа."

За младия старозагорец Десислав Тенев, Европа трябва да бъде една общност, да има общи правила и общ пазар, но не бива силово да бъдат налагани неща като Зелената сделка например. Той би искал да види Европа - по-силна на световната политическа сцена.

В третите срещи на панелите, които следва да се проведат в различни градове от Европа през януари, гражданските панели ще финализират своите препоръки. Конференцията за бъдещето на Европа цели да превърне гражданските очаквания и идеи за Европа в ангажимент за реални действия на европейските институции.

Препоръките на гражданските панели и идеите, които хората споделят на онлайн платформата на Конференцията, са основата за дискусиите на пленарните заседания на Конференцията, където граждани заседават заедно с представители на европейските институции, националните парламенти, регионалните и местните власти и граждански организации.

Крайният доклад на Конференцията ще бъде подготвен от изпълнителния съвет, който включва членове на Европейския парламент, Съвета и Комисията, както и наблюдатели от други институции. Пленарният състав на Конференцията ще участва пълноценно в изготвянето на доклада и ще трябва да даде одобрението си. Парламентът, Съветът и Комисията след това ще предприемат действия съгласно заключенията в доклада.

Още по темата, чуйте в прикачения звуков файл.

#Рестартирай Европа

#НашатаЕвропа

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Теодор Стойчев

Теодор Стойчев: Гласът на българите се чува в Европа

Излъчено на 18.01.2022 г. в „Хоризонт до обед“ с водещ Валерия Николова И БНР ви дава възможност да повлияете на посоката, в която ще се развива Европейският съюз в следващите десетилетия, благодарение на инициативата "Конференция за бъдещето на Европа" , която вече 9-ти месец в дигиталното пространство събира идеите на европейците за..

публикувано на 06.07.22 в 17:55
Теодор Стойчев

Теодор Стойчев: Важно е отношението на българските граждани към европейския проект

Каква година изпраща Бюрото на ЕП в България и какви са предизвикателствата пред отразяването на българската гледна точка в политиката на ЕС и в рамките на парламента? „Отива си една, изпълнена със събития година…“ , каза пред БНР Теодор Стойчев, ръководител на Бюрото на ЕП в България. „Опитахме се да представим на българската публика, на..

публикувано на 06.07.22 в 17:50
Теодор Стойчев

Теодор Стойчев: Европейският съюз може да реагира бързо, когато има криза

"Как гражданите на Европа виждат бъдещето на Европейския съюз“ е темата, която днес, в Деня на Европа , ще бъде във фокуса на заключителната конференция за бъдещето на Европа. За първи път в историята на Европейския съюз с конференцията се дава възможност на гражданите да формулират своите желания за това как да функционира Европейският..

обновено на 06.07.22 в 17:50

Решенията за разширяването на ЕС да се вземат с единодушие, предлага Конференцията за бъдещето на Европа

Решенията за разширяването на ЕС да продължат да се вземат с единодушие - това е едно от предложенията, които участниците в Конференцията за бъдещето на Европа предлагат на приключващото утре заседание на 4-ия граждански панел "Ролята на ЕС в света" и "Миграция", който се провежда в Маастрихт.  Предложенията са били на българските..

публикувано на 06.07.22 в 17:40
Биляна Църноречка, пресаташе на Бюрото на ЕП в София

Конференцията за бъдещето на Европа търси идеите на обикновените хора как да се развива ЕС

През 2021 година Европа даде начало на нов амбициозен проект - Конференцията за бъдещето на Европа. В продължение на година да бъде осигурена възможност за хората от целия съюз да споделят своите идеи и да помогнат за оформянето на общото европейско бъдеще. Това може да става в специално изработена многоезична цифрова платформа, където всеки има..

обновено на 06.07.22 в 17:38

Макрон предлага създаване на нова "европейска политическа общност"

Процесът на приемане на Украйна в ЕС може да отнеме няколко години, дори десетилетия, заяви френският президент Еманюел Макрон. Той предложи създаването на "европейска политическа общност", която да я приеме в редиците си. "Всички знаем много добре, че процесът на присъединяване на Украйна към ЕС ще отнеме няколко години, а ако трябва да сме честни,..

публикувано на 06.07.22 в 17:35

България и още 12 членки на ЕС са против промяна в правилата на вземане на решения в съюза

13 страни членки на Европейския съюз, сред които и България, се разбунтуваха срещу промяна в правилата на вземане на решения в съюза, предаде Франс прес. България, Хърватия, Чехия, Дания, Естония, Финландия, Литва, Латвия, Малта, Полша, Румъния, Словения и Швеция направиха общо изявление, в което предупреждават, че ако бъде направено усилие..

публикувано на 06.07.22 в 17:35
 Урсула фон дер Лайен

Фон дер Лайен: През юни ЕК ще даде становище за кандидатурата за членство в ЕС на Киев

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен отбеляза в понеделник, че Европейският съюз ще се стреми да даде своето становище относно кандидатурата на Украйна за членство в ЕС през юни, съобщава Ройтерс. "Очакваме с нетърпение да получим отговорите на въпросника за членство в ЕС. Комисията ще се стреми да даде становището си..

публикувано на 06.07.22 в 17:35
Александър Милисов

ЕП трябва да е близо до гражданите

публикувано на 06.07.22 в 17:25
Ги Верхофстат говори пред Европарламента в Страсбург

Евродепутати се обявиха за промяна на договорите на ЕС

Евродепутати се обявиха за промяна на договорите на ЕС, най-вече в частта за налагане на вето от една страна-членка, по време на дебат в Европейския парламент в Страсбург. Това искане бе заложено на приключилата на 9 май Конференция за бъдещето на Европа, на която гражданите обобщиха вижданията си за по-добро функциониране на ЕС. "Войната в..

публикувано на 06.07.22 в 17:20