Войната в Украйна като матрьошка

Снимка: ЕПА/БГНЕС

ЕС не е ефективен в действията си спрямо очертаващия се конфликт между Русия и Украйна - тази позиция изразиха пред „Хоризонт“ участници в Конференцията за бъдещето на Европа, чиито четвърти панел, посветен на ролята на Съюза на световната сцена, приключи в Маастрихт. 

Напрежението около Украйна, както може да се очаква, предизвиква разнопосочни реакции в Европа.

 „Това, което е заложено на карта, е нещо много важно - мира или войната на европейския континент. Повече от 7 десетилетия не сме имали война на европейска земя. И мисля, че трябва да направим всичко възможно, за да я избегнем. Всяко усилие в тази насока е полезно и необходимо“, смята Ги Верховстадт, член на изпълнителния съвет на съвместното председателство на Конференцията.

Българските участници са разделени в очакванията си, но са на едно мнение, че ЕС определено в случая не е ефективен.

Снимка: ЕПА/БГНЕСОбикновените украинци не усещат този проблем, който се афишира в публичното пространство в останалите държави, отбелязва Десислава Симеонова, която работи във фирма за клинични проучвания.

„Напрежението, което се нагнетява от медиите в останалите държави, а самите украинци не го усещат. Сега, тъй като кризата покрай Covid леко поотшумя, Украйна е следващата страхотна тема.“

Десислава Симеонова и Галя Захариева  Снимка: Ангелина Пискова

По-силни са опасенията на строителния техник Галя Захариева.

„Въпросът трябва да се реши по мирен начин. Ако стане война, това ще е братоубийствена война. Те са прекалено близки, половината от единия народ живее в другата държава и обратно. Както сме си ние тук, на Балканите.“

Красимир Златинов   Снимка: Ангелина Пискова

Финансистът Красимир Златинов вижда проблема най-вече в разделението на Европа и „зависимости, които не могат да се пренебрегват“.

Европа е изключително зависима от Русия. Германия зависи на 100% от доставките на газ от Русия, докато страна като Франция се е диверсифицирала, има ядрени мощности и получава газ от другаде. Поради тази причина виждаме меката позиция на Германия.“

Златинов не вярва, че ще има военен конфликт, защото никой не би искал да се повтаря случилото се по време на последната война в Европа.

Любомир Георгиев  Снимка: Ангелина Пискова

Пенсионерът Йордан Петров и художникът Любомир Георгиев също са на мнение, че няма да се стигне до въоръжен конфликт, но изтъкват други мотиви за това.

Ще се размине войната, само защото ще отстъпят много неща на Путин.“

Йордан Петров  Снимка: Ангелина Пискова

„Само един пример ще ви дам – завърши Европейското първенство. Кой е шампион? Абрамович. Кой е спонсор на първенството? „Газпром“. Приключваме. За какви санкции говорим? Какъв ЕС, каква политика, външна? Всичко е до интересите на Германия и на Франция. (…)ЕС ще ги пусне, той е с отворени врати, само и само да получава евтин газ.“

Според австриеца Мартин Вейлс, обяснението на разделението спрямо Русия се корени в различните интереси на Съединените щати и Европа.

„Това е така, защото много разчитат от доста години на НАТО. Виждате, че Съединените щати имат различни интереси, а ние трябва да живеем с руснаците на един континент. Разбира се, ние не одобряваме тази политическа система, но трябва да се уважаваме взаимно и да признаем, че имаме различни интереси. Русия, например, трябва да разбере, че Украйна повече гледа в посока на ЕС, а не на Русия, както беше до скоро. Все пак, трябва да се научим да живеем заедно. Ние се нуждаем от газа на Русия, но тя пък от нашите пари за него.“

Учение на украинската полиция и национална гвардия  Снимка: ЕПА/БГНЕС

А как да се справим с руския президент, при когото, както се видя, европейската дипломация не жъне особен успех?

Трябва да имаме здрави ботуши и каски, оръжие в ръка и да ги сложим там, където той иска да ходи.“ 

Ирландецът Конър Фърли смята, че войната в Европа не е далеч.

„Много съм разтревожен заради това, което се случва през последните 24-48 часа, след като Съединените щати и Франция изпращат войски из цяла Украйна. Много съм обезпокоен и смятам, че сме на прага на войната.“

Путин обаче няма да спечели, категоричен е той:

„Мисля, че трябва да е луд, ако смята, че може да надвие Америка. Съединените щати имат оръжия за масово поразяване, а Русия няма капитала, който те имат. Имаме също така Франция, Германия, Южна Корея и всички те са заедно срещу него.“ 

Хърватската студентка Стела Трисколи изключва войната и има прост аргумент за това:

Всички сме в един кръг и той е затворен. Така че не виждам как нещо би могло да се случи.“ 

Французинът Дамиен Жако, пенсионер по инвалидност, има по-различна позиция. Той категорично недолюбва собствения си президент, който, според него, работи за богатите. Жако вярва повече на руския му колега Владимир Путин.

Имаме президент, който прави, каквото си иска. Отиде да говори с Путин, а пред медиите казва глупости. Видях информацията по „Спутник“ и това, което ни беше предадено във Франция, нямаше нищо общо с казаното пред вестниците.“

Жако твърди, че откакто Макрон е президент на Франция, това вече не е свободна страна и дава за пример отношението на властите към жълтите жилетки, от което е потърпевш самият той и неговото семейство:

„Мой приятел качи във Фейсбук призив за протест на жълтите жилетки. Веднага го блокираха, после арестуваха и лежа 3 месеца в затвора. А призивите му бяха за мирен протест. Аз заведох дъщеря си и жена си на такъв протест в Нант. Това беше за втори и последен път. На площада, на който бяхме, веднага ни обкръжи бригада за борба с криминалните престъпления. Започнаха да стрелят, ние избягахме в един магазин и дори успяха да стрелят в него, преди да затворим вратата.“ 

Има ли изход от ситуацията? Това, което повтарят всички в европейските институции, но което на този етап остава по-скоро призив и има пожелателен характер.

„Мисля, че най-добрият начин да се справим с Путин, е чрез европейското единство, защото това, което той категорично не харесва, е Европа, европейските ценности и система. Смятам, че всичко, което в момента виждаме около Украйна, не е заради НАТО, нито заради ситуацията със сигурността в Европа. Истинският проблем зад всичко е Европа като модел. Тук има континентална организация, която се базира на либерално-демократични ценности. Мисля, че точно това е залогът и което той не харесва“, обобщава Ги Верховстадт.

Снимки: ЕПА/БГНЕС и Ангелина Пискова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Теодор Стойчев

Теодор Стойчев: Гласът на българите се чува в Европа

Излъчено на 18.01.2022 г. в „Хоризонт до обед“ с водещ Валерия Николова И БНР ви дава възможност да повлияете на посоката, в която ще се развива Европейският съюз в следващите десетилетия, благодарение на инициативата "Конференция за бъдещето на Европа" , която вече 9-ти месец в дигиталното пространство събира идеите на европейците за..

публикувано на 06.07.22 в 17:55
Теодор Стойчев

Теодор Стойчев: Важно е отношението на българските граждани към европейския проект

Каква година изпраща Бюрото на ЕП в България и какви са предизвикателствата пред отразяването на българската гледна точка в политиката на ЕС и в рамките на парламента? „Отива си една, изпълнена със събития година…“ , каза пред БНР Теодор Стойчев, ръководител на Бюрото на ЕП в България. „Опитахме се да представим на българската публика, на..

публикувано на 06.07.22 в 17:50
Теодор Стойчев

Теодор Стойчев: Европейският съюз може да реагира бързо, когато има криза

"Как гражданите на Европа виждат бъдещето на Европейския съюз“ е темата, която днес, в Деня на Европа , ще бъде във фокуса на заключителната конференция за бъдещето на Европа. За първи път в историята на Европейския съюз с конференцията се дава възможност на гражданите да формулират своите желания за това как да функционира Европейският..

обновено на 06.07.22 в 17:50

Решенията за разширяването на ЕС да се вземат с единодушие, предлага Конференцията за бъдещето на Европа

Решенията за разширяването на ЕС да продължат да се вземат с единодушие - това е едно от предложенията, които участниците в Конференцията за бъдещето на Европа предлагат на приключващото утре заседание на 4-ия граждански панел "Ролята на ЕС в света" и "Миграция", който се провежда в Маастрихт.  Предложенията са били на българските..

публикувано на 06.07.22 в 17:40
Биляна Църноречка, пресаташе на Бюрото на ЕП в София

Конференцията за бъдещето на Европа търси идеите на обикновените хора как да се развива ЕС

През 2021 година Европа даде начало на нов амбициозен проект - Конференцията за бъдещето на Европа. В продължение на година да бъде осигурена възможност за хората от целия съюз да споделят своите идеи и да помогнат за оформянето на общото европейско бъдеще. Това може да става в специално изработена многоезична цифрова платформа, където всеки има..

обновено на 06.07.22 в 17:38

Макрон предлага създаване на нова "европейска политическа общност"

Процесът на приемане на Украйна в ЕС може да отнеме няколко години, дори десетилетия, заяви френският президент Еманюел Макрон. Той предложи създаването на "европейска политическа общност", която да я приеме в редиците си. "Всички знаем много добре, че процесът на присъединяване на Украйна към ЕС ще отнеме няколко години, а ако трябва да сме честни,..

публикувано на 06.07.22 в 17:35

България и още 12 членки на ЕС са против промяна в правилата на вземане на решения в съюза

13 страни членки на Европейския съюз, сред които и България, се разбунтуваха срещу промяна в правилата на вземане на решения в съюза, предаде Франс прес. България, Хърватия, Чехия, Дания, Естония, Финландия, Литва, Латвия, Малта, Полша, Румъния, Словения и Швеция направиха общо изявление, в което предупреждават, че ако бъде направено усилие..

публикувано на 06.07.22 в 17:35
 Урсула фон дер Лайен

Фон дер Лайен: През юни ЕК ще даде становище за кандидатурата за членство в ЕС на Киев

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен отбеляза в понеделник, че Европейският съюз ще се стреми да даде своето становище относно кандидатурата на Украйна за членство в ЕС през юни, съобщава Ройтерс. "Очакваме с нетърпение да получим отговорите на въпросника за членство в ЕС. Комисията ще се стреми да даде становището си..

публикувано на 06.07.22 в 17:35
Александър Милисов

ЕП трябва да е близо до гражданите

публикувано на 06.07.22 в 17:25
Ги Верхофстат говори пред Европарламента в Страсбург

Евродепутати се обявиха за промяна на договорите на ЕС

Евродепутати се обявиха за промяна на договорите на ЕС, най-вече в частта за налагане на вето от една страна-членка, по време на дебат в Европейския парламент в Страсбург. Това искане бе заложено на приключилата на 9 май Конференция за бъдещето на Европа, на която гражданите обобщиха вижданията си за по-добро функциониране на ЕС. "Войната в..

публикувано на 06.07.22 в 17:20