Новите технологии и превенцията са основната възможност за подобряване на здравето в обезлюдяващите райони

Снимка: Георги Цветков

За опазването и подобряването на здравето на гражданите на ЕС е нужна още по-широка кампания за популяризиране на превенцията.

За по-качествено здравеопазване в България трябва да се помисли на държавно ниво за проблема със застаряващия медицински персонал.

Необходимост от нови технологии в помощ на двустранния процес лекар-пациент. Новите технологии могат да се използват за осигуряване на превенция в здравеопазването, особено в слабо населени места, със застаряващо население и с ниска обезпеченост на медицински специалисти. Посредством смарт гривна, от дистанция могат да се следят различни показатели като сърдечна дейност, сатурация и др. и така при всеки малък проблем ще може да се реагира своевременно.

Мненията бяха изразени от  участници в срещата-дискусия на тема "Здравето е безценно. Технологии, превенция и достъпност до медицинска помощ в Северозападна България", организирана от Радио ВИДИН на 26 април 2022 година. Събитието е в рамките на проекта на Българското национално радио "НАШАТА ЕВРОПА", осъществяван съвместно с Бюрото на Европейския парламент в България, който има амбицията да даде гласност на българските граждани в поредица дебати, като събере колкото се може повече идеи и мнения на хора от цялата страна за това как трябва да се промени ЕС, за да отговори на бъдещите предизвикателства
В дискусията участваха:
д-р Георги Савков, управител на МБАЛ "Св. Николай Чудотворец" - гр. Лом;
д-р Олга Папушева - лекар по дентална медицина;
д-р Марияна Чавдарова, представител на РЗИ Видин;
д-р Емил Мушанов, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари във Видин
Моника Величкова - координатор в Център "Домашна грижа" във Видин 
Борислава Борисова - заместник-кмет "Социална политика и хуманитарни дейности" в Община Видин
Емилия Йосифова, председател на Фондация "Подкрепа за реализация".

Домакин на срещата беше Регионална библиотека "Михалаки Георгиев", а форматът хибриден - провеждането протече също на фейсбук страницата на медията и чрез платформата Zoom.

В конструктивна дискусия медицински специалисти и представиха проблемите, свързани с превенцията и профилактиката на социално-значимите, лечими и предотвратими заболявания. Генерирани бяха идеи и предложения за по-добро здравеопазване на местно и национално ниво, както и в обединена Европа, които впоследствие да бъдат насочени за обсъждане в Конференцията за бъдещето на Европа.

Северозападна България се характеризира със застаряващо население, ниска продължителност на живота, висока смъртност и е начело на негативна класация по сърдечно-съдови заболявания, което е причината Радио ВИДИН да насърчи дискусията по проблемната от години тема.

В Националния план за възстановяване и устойчивост на България се посочва, че кризата в сектор "Здравеопазване", породена от пандемията от COVID-19, е принудила лечебните заведения да търсят начин за ограничаване на рисковете, произтичащи от несигурността на средата. 

Липсата на технологично развитие и ресурсно обезпечаване, паралелно с нараснала конкуренция, е поставила пред сериозни изпитания голяма част от лечебните заведения. Подобен бъдещ натиск би могъл да бъде преодолян със създаването на стратегически обединения на лечебни заведения, не само като инструмент за формиране на конкурентни предимства, а и като стимул за развитието и утвърждаването на нови компетенции на участващите в организацията лечебни заведения

При наличието на подобна предпоставка, необходимите технологични, информационни и човешки ресурси могат да се осигуряват при по-ниски разходи и рискове чрез колаборация с други организации. Преструктурирането на системата от лечебни заведения ще допринесе основно за неутрализирането на непредвидените въздействия на изменящата се външна среда.

По думите на д-р Савков Ломската болница е добре обезпечена за ниво общинска болница, разполагайки с всичко необходимо. Проблемът, който се нуждае от спешно решение, посочи специалистът, е кадровият потенциал. Усложненията са породени от десетилетия наред неглижирана държавна политика, обясни той. До 10 години населението на Северозападна България ще бъде изправено пред огромни предизвикателства, прогнозира управителят на лечебното заведение, защото по думите му декади наред медицинската помощ е концентрирана предимно в големите градове от страната, а лекарите в региона са в предпенсионна възраст.

Д-р Савков допълни, че тежките случаи, нуждаещи се от по-адекватна и специализирана помощ, трябва да бъдат транспортирани към по-висши заведения, защото местните болници разполагат с удачна апаратура единствено за първичната медицинска помощ.

В Националния план за възстановяване и устойчивост на България се посочва, че с цел достигане на балансирано географско разпределение на медицински специалисти в страната и съответно подобряване достъпа на цялото население до медицинска помощ, са необходими инвестиции и стимули за развитието и реализацията на медицински специалисти, осигуряващи първична медицинска помощ и първични здравни грижи - лекари, медицински сестри, акушерки, фелдшери, лекарски асистенти и специализирана помощ в областта на базови специалности.

Задоволително е обезпечено населението на Видинска област с общопрактикуващи лекари, които да осигурят нужната първична медицинска помощ, поясни д-р Мушанов, който потвърди думите на д-р Савков, че кадровият потенциал ще породи проблеми до 10 години. Той изтъкна, че превенцията е двустранен процес на ниво лекар-пациент. Новите технологии са в помощ на лекарите, а за пример беше посочена дигитализацията на здравното досие

Драстично намаление на посещаемостта на кабинетите по дентална медицина отчете Българският зъболекарски съюз за първата година на пандемията. Като причина бе посочено притеснението на хората да не се заразят. 

За да се подобри денталното здраве, най-важно е хората да пожелаят това да се случи, включи се в дискусията и д-р Папушева, аргументирайки необходимостта от регулярни прегледи. Тя представи притеснителни резултати от своята безплатна кампания в населените места на община Ружинци, насочена към подрастващото население. 22 от 25 прегледани 8-годишни деца не са посещавали зъболекарски кабинет, а само две от тях са без актуален проблем. Сред възрастните ситуацията не е по-добра, посочи още тя. Младият специалист изрази и препоръки към ЕС за подобряване на денталното здраве, насочени към създаване на програми, свързани с бонуси за посещение на децата при лекарите, както и повече контрол по отношение на самата превенция.
Като трудно определи осъществяването на превенция в най-бедния регион на Европа д-р Чавдарова, която от 21 години работи в тази сфера. Въпреки че материалните стимули биха подтикнали хората да обърнат внимание на здравето си, най-важно е всеки човек да има желанието да бъде здрав, обоснова се представителят на Регионалната здравна инспекция. Началото на превенцията трябва да бъде поставено в детските градини и училищата, посочи тя и даде примери от практиката. В годините на пандемията местните здравни власти залагат на интерактивни материали, насочени в насока превенция, подчертаващи основните рискове. Материалният ресурс, включващ интерактивно обучение, по-голям достъп до подобни материали, би спомогнал превенцията, отбеляза д-р Чавдарова. 

Област Видин е най-малка по брой жители и с най-застаряващо население в страната - 1/3 от хората са на възраст над 65 години. Нуждаят се от редовно здравно обслужване и медицински грижи. Някои са с хронични заболявания и трайни увреждания, които ограничават ежедневните им дейности. 

Проследяване здравния статус на хората от разстояние е един от начините за справяне с дефицита на специалисти, обясни Моника Величкова, ръководител на център "Домашни грижи" във Видин. Т.нар телеасистенция се осъществява чрез мобилно устройство и гривна. Двете предават информация - сатурация и активност на потребителите- в кол център. Отчитат се брой стъпки, както и сърдечни манипулации, които се наблюдават 24 часа, за да дадат шанс за предвиждане на болести. Към момента показатели се предават в контролен център, който е във Враца. Засега услугата ползват самотни възрастни хора, обслужвани от центровете "Домашни грижи", разкрити в седем общини - освен във Видин, такива има в Белоградчик, Бяла Слатина, Враца, Криводол, Монтана и Оряхово. Дейността на центровете е с подкрепата на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство по проекта "Иновативни модели за грижи в общността за хора с хронични заболявания и трайни увреждания". Проектът се изпълнява от БЧК в партньорство с Министерство на здравеопазването, Министерство на труда и социалната политика и Норвежката асоциация на местните и регионални власти. 83 са активните потребители, допълни Величкова.

Христина Георгиева, една от възрастните жени, които разчитат на дейността на център "Домашна грижа", разясни помощта, която получава с проследяване от разстояние на здравния статус.

Медицинското обслужване на хоратa, живеещи извън областните и общински центрове, се извършва от общопрактикуващи лекари, които работят постоянно в тези места или ги посещават по график. За хората от по-малките населени места достъпът до първични медицински услуги е затруден. За да подобри здравната грижа за тях, община Видин е закупила мобилен кабинет, а през тази година предвижда да разкрие здравни кабинети в населените места.

Мобилният кабинет, ще превозва специалистите, ще посещава 16 от населените места на общината, подчерта зам. кметът Борислава Борисова. Медицинските лица ще оказват първична медицинска помощ - измерване на кръвно налягане и кръвна захар, поставяне на инжекции и превръзки. 

Борисова посочи, че държавата трябва да обърне по-голямо внимание на медицинската помощ в училищата. В тазгодишния бюджет Община Видин е заделила 260 хиляди лева за ремонтиране и оборудване на кабинетите в училищата. 

Тя припомни още, че за пръв път в тазгодишния бюджет са предвидени средства за изплащане стипендии на студенти от Видин, които желаят да се обучават в здравните специалности, които Русенски университет "Ангел Кънчев" предлага. Условие за получаване на тази подкрепа ще е младите хора да поемат ангажимент да карат практиката си във видинската болница и след дипломирането си да подпишат договор и да работят в лечебното заведение за определен срок. Освен това още от началото на пандемията преди две години Общината предоставя жилища на лекари от други части на страната, които идват да работят в МБАЛ "Света Петка". 

Д-р Савков обясни, че лекарите просто не желаят да останат в град като Лом, затова трябва да се помисли какво да се предлага на онези, които биха се върнали след взимането на дипломата.

Безплатни медицински прегледи от няколко месеца се извършват и в населените места на общините Ружинци, Димово, Белоградчик и Кула. За инициативата, която е на благотворителната организация "Ангели за България" и се провежда в партньорство с фондация "Подкрепа за реализация" Видин, подробностите даде Емилия Йосифова.

На срещата бяха дискутирани и предложения от електронната платформа на Конференцията за бъдещето на Европа. Йозеф Витрал от Унгария предлага ЕС да въведе регламент за задължителен минимален асортимент на здравословни храни в магазините

По думите на д-р Чавдарова цените на здравословните храни трябва да бъдат намалени, за да бъдат достъпни. 

Хауке Фрьолинг посочва, че въпреки че е известно, че много болести, неразположения и страдания могат да бъдат сведени до минимум чрез целенасочена превенция, малко се инвестира в превенцията. Насърчаването, маркетингът и превръщането на спорта, здравословния начин на живот и храненето в достъпни за повече хора ще намали последващите разходи за здравната система и ще създаде положителен ефект за цялото население. 

В тази връзка Борислава Борисова отбеляза, че във Видин има достатъчно спортни клубове, които предлагат възможности за практикуване на различни спортове. Усилията на Общината са насочени към подобряване на материалната база.

Генерираните по време на дискусията идеи и предложения ще намерят също своето място в платформата. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Теодор Стойчев

Теодор Стойчев: Гласът на българите се чува в Европа

Излъчено на 18.01.2022 г. в „Хоризонт до обед“ с водещ Валерия Николова И БНР ви дава възможност да повлияете на посоката, в която ще се развива Европейският съюз в следващите десетилетия, благодарение на инициативата "Конференция за бъдещето на Европа" , която вече 9-ти месец в дигиталното пространство събира идеите на европейците за..

публикувано на 06.07.22 в 17:55
Теодор Стойчев

Теодор Стойчев: Важно е отношението на българските граждани към европейския проект

Каква година изпраща Бюрото на ЕП в България и какви са предизвикателствата пред отразяването на българската гледна точка в политиката на ЕС и в рамките на парламента? „Отива си една, изпълнена със събития година…“ , каза пред БНР Теодор Стойчев, ръководител на Бюрото на ЕП в България. „Опитахме се да представим на българската публика, на..

публикувано на 06.07.22 в 17:50
Теодор Стойчев

Теодор Стойчев: Европейският съюз може да реагира бързо, когато има криза

"Как гражданите на Европа виждат бъдещето на Европейския съюз“ е темата, която днес, в Деня на Европа , ще бъде във фокуса на заключителната конференция за бъдещето на Европа. За първи път в историята на Европейския съюз с конференцията се дава възможност на гражданите да формулират своите желания за това как да функционира Европейският..

обновено на 06.07.22 в 17:50

Решенията за разширяването на ЕС да се вземат с единодушие, предлага Конференцията за бъдещето на Европа

Решенията за разширяването на ЕС да продължат да се вземат с единодушие - това е едно от предложенията, които участниците в Конференцията за бъдещето на Европа предлагат на приключващото утре заседание на 4-ия граждански панел "Ролята на ЕС в света" и "Миграция", който се провежда в Маастрихт.  Предложенията са били на българските..

публикувано на 06.07.22 в 17:40
Биляна Църноречка, пресаташе на Бюрото на ЕП в София

Конференцията за бъдещето на Европа търси идеите на обикновените хора как да се развива ЕС

През 2021 година Европа даде начало на нов амбициозен проект - Конференцията за бъдещето на Европа. В продължение на година да бъде осигурена възможност за хората от целия съюз да споделят своите идеи и да помогнат за оформянето на общото европейско бъдеще. Това може да става в специално изработена многоезична цифрова платформа, където всеки има..

обновено на 06.07.22 в 17:38

Макрон предлага създаване на нова "европейска политическа общност"

Процесът на приемане на Украйна в ЕС може да отнеме няколко години, дори десетилетия, заяви френският президент Еманюел Макрон. Той предложи създаването на "европейска политическа общност", която да я приеме в редиците си. "Всички знаем много добре, че процесът на присъединяване на Украйна към ЕС ще отнеме няколко години, а ако трябва да сме честни,..

публикувано на 06.07.22 в 17:35

България и още 12 членки на ЕС са против промяна в правилата на вземане на решения в съюза

13 страни членки на Европейския съюз, сред които и България, се разбунтуваха срещу промяна в правилата на вземане на решения в съюза, предаде Франс прес. България, Хърватия, Чехия, Дания, Естония, Финландия, Литва, Латвия, Малта, Полша, Румъния, Словения и Швеция направиха общо изявление, в което предупреждават, че ако бъде направено усилие..

публикувано на 06.07.22 в 17:35
 Урсула фон дер Лайен

Фон дер Лайен: През юни ЕК ще даде становище за кандидатурата за членство в ЕС на Киев

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен отбеляза в понеделник, че Европейският съюз ще се стреми да даде своето становище относно кандидатурата на Украйна за членство в ЕС през юни, съобщава Ройтерс. "Очакваме с нетърпение да получим отговорите на въпросника за членство в ЕС. Комисията ще се стреми да даде становището си..

публикувано на 06.07.22 в 17:35
Александър Милисов

ЕП трябва да е близо до гражданите

публикувано на 06.07.22 в 17:25
Ги Верхофстат говори пред Европарламента в Страсбург

Евродепутати се обявиха за промяна на договорите на ЕС

Евродепутати се обявиха за промяна на договорите на ЕС, най-вече в частта за налагане на вето от една страна-членка, по време на дебат в Европейския парламент в Страсбург. Това искане бе заложено на приключилата на 9 май Конференция за бъдещето на Европа, на която гражданите обобщиха вижданията си за по-добро функциониране на ЕС. "Войната в..

публикувано на 06.07.22 в 17:20