Среща-дискусия: „ЕС по света“

Автор:

„ЕС по света“ беше темата на срещата-дискусия, която се състоя на 7 юни от 11:00 ч. в Арт фоайето на Радио Стара Загора. Събитието е част от проекта „Нашата Европа“ на Българското национално радио, който се осъществява съвместно с Бюрото на Европейския парламент в България.

Три бяха основните теми, по които дискутираха участниците:

- Външна политика

- Търговска политика

- Сътрудничество за развитие

Форумът откри проф. Кирил Топалов, дипломат, бивш посланик в Гърция и Ватикана и член на Съвместната мултидисциплинарна комисия между България и Република Северна Македония.

Проф. Топалов изтъкна, че Република Северна Македония ще получи подкрепата на България за членство в ЕС тогава, когато изпълни условията на договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между двете държави.

Изводът на проф. Кирил Топалов беше провокиран от въпрос, зададен от учениците от ГПЧЕ “Ромен Ролан“ – Стара Загора, които взеха активно участие по време на дискусията.

Темата за външната политика , сигурността и отбраната в контекста на конфликта Русия – Украйна беше продължена от проф. Тодор Тагарев, дългогодишен военен експерт в системата на българската отбрана, министър на отбрана в състава на Служебното правителство през 2013 година. Неговата препоръка е да се продължи заделянето на 2% БВП на страните от ЕС за отбрана и дори да се заложи евентуално увеличение.

С коментар по темата се включи и Велизар Шаламанов – специалист в сферата на отбраната и бивш служебен министър. Според него: укрепване единството на ЕС, намаляване на уязвимостите в енергийния сектор, отбраната и търсене на повече общи решения между държавите – членки, са основните направления за противодействие  на дестабилизацията, създадена вследствие на войната в Украйна.

Във втория панел на дискусията Търговска политика

участие взе Ивайло Калпачев,председател на Управителния съвет на Сдружение „Асоциация по железопътна сигнализация, автоматика, комуникация и индустрия". Той коментира, че железопътните мрежи в България имат неизползван потенциал, а именно: намаляване на вредните емисии,  разглеждане на железопътната мрежа с логистична цел. Калпачев посочи като добър пример Полша.

Относно търговската политика, председателят на Търговско-промишлена палата Стара Загора Олег Стоилов изказа позицията, че ЕС дава възможности на България на международния пазар за по-бързо развитие, а фондовете позволяват на всяка страна- членка да стимулира бизнес контактите.

Темата с регионите и възможностите за търговски политики беше представена с добрия пример на Индустриална зона „Загоре“.

Радослав Танев, изпълнителен директор на зоната,  подчерта важността на добрите основи на местно ниво за външни инвеститори.

В третия панел Сътрудничество за развитие

се включи директно чрез zoom Теодор Стойчев, ръководител на Бюрото на Европейския парламент в България. Той отбеляза, че най-голямото предизвикателство пред гражданите и самия ЕС е войната в Украйна и агресията от страна на Русия, и как съюзът да отговори на това, а справяне с енергийната зависимост, хранителната криза са основните проблеми, над които трябва да работят европейските лидери.

Проф. Мирослав Карабалиев, зам.-ректор по научна и международна дейност в Тракийски университет - Стара Загора  разясни какви са възможностите, които ЕС дава на българските университети ( в частност Тракийския Университет) за сътрудничество с образователни организации в Европа и извън европейското пространство. Той определи „Еразъм+ “ като основна програма заради нейната насоченост към младите хора и даде пример с добрите практики, които има ТрУ с университети от Корея и Япония.

След въпрос отправен от студент в публиката стана ясно, че през последните две години Тракийският университет е одобрен за над 200 мобилности на студенти, чието финансиране е около 550 хил. евро.

Изводи от форума  „ЕС по света“:

- Въпреки дестабилизацията в рамките на ЕС, вследствие на военния конфликт Русия – Украйна, съюзът притежава механизми за справяне с политическата и икономическата обстановка.

- Необходими са усилия за решения, които да стабилизират и обединят интересите на страните от ЕС.

- ЕС приоритет остават младите хора, образованието и мобилността им. 


По публикацията работи: Екип БНР


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Теодор Стойчев

Теодор Стойчев: Гласът на българите се чува в Европа

Излъчено на 18.01.2022 г. в „Хоризонт до обед“ с водещ Валерия Николова И БНР ви дава възможност да повлияете на посоката, в която ще се развива Европейският съюз в следващите десетилетия, благодарение на инициативата "Конференция за бъдещето на Европа" , която вече 9-ти месец в дигиталното пространство събира идеите на европейците за..

публикувано на 06.07.22 в 17:55
Теодор Стойчев

Теодор Стойчев: Важно е отношението на българските граждани към европейския проект

Каква година изпраща Бюрото на ЕП в България и какви са предизвикателствата пред отразяването на българската гледна точка в политиката на ЕС и в рамките на парламента? „Отива си една, изпълнена със събития година…“ , каза пред БНР Теодор Стойчев, ръководител на Бюрото на ЕП в България. „Опитахме се да представим на българската публика, на..

публикувано на 06.07.22 в 17:50
Теодор Стойчев

Теодор Стойчев: Европейският съюз може да реагира бързо, когато има криза

"Как гражданите на Европа виждат бъдещето на Европейския съюз“ е темата, която днес, в Деня на Европа , ще бъде във фокуса на заключителната конференция за бъдещето на Европа. За първи път в историята на Европейския съюз с конференцията се дава възможност на гражданите да формулират своите желания за това как да функционира Европейският..

обновено на 06.07.22 в 17:50

Решенията за разширяването на ЕС да се вземат с единодушие, предлага Конференцията за бъдещето на Европа

Решенията за разширяването на ЕС да продължат да се вземат с единодушие - това е едно от предложенията, които участниците в Конференцията за бъдещето на Европа предлагат на приключващото утре заседание на 4-ия граждански панел "Ролята на ЕС в света" и "Миграция", който се провежда в Маастрихт.  Предложенията са били на българските..

публикувано на 06.07.22 в 17:40
Биляна Църноречка, пресаташе на Бюрото на ЕП в София

Конференцията за бъдещето на Европа търси идеите на обикновените хора как да се развива ЕС

През 2021 година Европа даде начало на нов амбициозен проект - Конференцията за бъдещето на Европа. В продължение на година да бъде осигурена възможност за хората от целия съюз да споделят своите идеи и да помогнат за оформянето на общото европейско бъдеще. Това може да става в специално изработена многоезична цифрова платформа, където всеки има..

обновено на 06.07.22 в 17:38

Макрон предлага създаване на нова "европейска политическа общност"

Процесът на приемане на Украйна в ЕС може да отнеме няколко години, дори десетилетия, заяви френският президент Еманюел Макрон. Той предложи създаването на "европейска политическа общност", която да я приеме в редиците си. "Всички знаем много добре, че процесът на присъединяване на Украйна към ЕС ще отнеме няколко години, а ако трябва да сме честни,..

публикувано на 06.07.22 в 17:35

България и още 12 членки на ЕС са против промяна в правилата на вземане на решения в съюза

13 страни членки на Европейския съюз, сред които и България, се разбунтуваха срещу промяна в правилата на вземане на решения в съюза, предаде Франс прес. България, Хърватия, Чехия, Дания, Естония, Финландия, Литва, Латвия, Малта, Полша, Румъния, Словения и Швеция направиха общо изявление, в което предупреждават, че ако бъде направено усилие..

публикувано на 06.07.22 в 17:35
 Урсула фон дер Лайен

Фон дер Лайен: През юни ЕК ще даде становище за кандидатурата за членство в ЕС на Киев

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен отбеляза в понеделник, че Европейският съюз ще се стреми да даде своето становище относно кандидатурата на Украйна за членство в ЕС през юни, съобщава Ройтерс. "Очакваме с нетърпение да получим отговорите на въпросника за членство в ЕС. Комисията ще се стреми да даде становището си..

публикувано на 06.07.22 в 17:35
Александър Милисов

ЕП трябва да е близо до гражданите

публикувано на 06.07.22 в 17:25
Ги Верхофстат говори пред Европарламента в Страсбург

Евродепутати се обявиха за промяна на договорите на ЕС

Евродепутати се обявиха за промяна на договорите на ЕС, най-вече в частта за налагане на вето от една страна-членка, по време на дебат в Европейския парламент в Страсбург. Това искане бе заложено на приключилата на 9 май Конференция за бъдещето на Европа, на която гражданите обобщиха вижданията си за по-добро функциониране на ЕС. "Войната в..

публикувано на 06.07.22 в 17:20