Вашите сигнали остават "глухи" за институциите, сблъскали сте се с проблеми или пък сте станали свидетели на интересна история, която искате да разкажете.
Вече има как – на специална платформа в сайта на БНР очакваме вашите снимки, видеа и кратко описание.
Пишете ни на "Подай сигнал", а нашите репортери ще направят проверка и ще разкажат в ефира на БНР, ще го покажем във "Вашият сигнал" на сайта ни и в социалните мрежи.
Лято, високи температури, ваканции и горещи спортни страсти. Каква по-добра предпоставка от това за представителното количество изпита бира? У нас се започва от сутринта и се пие до... следващата сутрин. Поне от най-верните почитатели на пивото.
Все пак най-големите почитатели на бирата са в Русе и Монтана. От началото на годината двата града не могат да си разделят първенството в импровизираната класация на пивоварите:
Най-често бира се пие в Русе - 13 пъти месечно, в Монтана - 11 пъти месечно. Неизменно между Русе и Монтана в това отношение има малка конкуренция и ту едните са на първо място, ту другите.В Плевен и Бургас се пие бира 10 пъти месечно. През последната една година се вижда една нова вълна, една нова тенденция, появата на пазара на непастьоризираното и нефилтрираното пиво.
Може би и заради иновативните форми през последните години расте потреблението на бира в стъклени бутилки, казва още Ивана Радомирова - изпълнителен директор на Съюза на пивоварите.
Възражда се интересът към класическото светло пиво за сметка на сайдерите, които доскоро опитваха да се налагат на пазара. Предпочитано е пивото вкъщи, сред семейството или с приятели, вместо навън - в заведенията. Ивана Радомирова коментира как спортните събития на лятото влияят на тенденцията:
Бирата и футболът вървят ръка за ръка, така че действително бирата е едно подходящо питие за дългите вечери пред телевизионния екран, защото е ниско алкохолна, хидратира. В пивото водата е около 90-92%. Хмелът има леко успокоително въздействие и в него има вещества, които убиват микроорганизмите. Това е причината по време на чумни епидемии в Средновековието пивоварите да не са боледували.
В звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Наталия Ганчовска.