Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България и Русия потвърдиха ангажимента си към енергийните проекти

България и Русия потвърдиха своите ангажименти към реализацията на общите енергийни проекти. Това стана ясно след днешните срещи в Москва на министъръра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков с неговия руски колега Сергей Шматко и с вицепремиера Сергей Собянин.

Министър Трайчо Трайков и неговия руски колега Сергей Шматко обсъдиха докъде е стигнала реализацията двустранните енергийни проекти. Решението за минаване на газопровода „Южен поток” през турската част от Черно море по никакъв начин не засяга ролята на България в този проект, заяви министър Трайков.

 На въпрос дали е станало дума и за появилите се спекулации, че България може да бъде наобиколена, той отговори: Стана дума, но това за тях изобщо не е тема- това е несириозно. Но ние още веднъж заявихме принципната си подкрепа за този проект и желанието си да работим най-конструктивно за неговото изпълнение.

Как ще се преразпределят дяловете в АЕЦ „Белене” ще се решава след като бъде ясно дали германската компания Ер Ве Е ще участва в проекта. Ако тя се откаже, България сама ще трябва да решава не за 20-30, а за 80 процента, които да предложи на инвеститорите, посочи Трайчо Трайков.Днес той е бил информиран от руския си колега за интерес към централата от страна на италиански фирми.

 Ако петролопроводът „Бургас- Александруполис” е икономически обоснован и отговаря на всички изисквания, той ще бъде построен, са декларирали днес двете страни.

Министър Трайков е поставил и въпроса в най-скоро време да започне подготовката на нов договор за доставка на газ. Възможно е разговорите за това да започнат още идната седмица, когато в София ще бъдат експерти от Газпром за обсъждане на „Южен поток”.

По публикацията работи: Васко Михайлов - кор. на БНР в Москва
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна