Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

РЗС ще внесе предложение за изменение на НК и НПК

Парламентарната група на РЗС ще внесе днес предложение за изменение на НК и НПК. За отвличане с цел откуп РЗС предлага наказване с лишаване от свобода от 20 до 30 години или доживотен затвор и конфискация на цялото имущество.
Промените предвиждат много по-тежки санкции, въвежда се така наречения квалифициран състав за лица, участващи в отвличане, които са били в сферата на сигурността. Няма да се повдига обвинение на лице, което сътрудничи на правораздавателните органи.

На въпрос ще се стреснат ли престъпниците от предлаганите наказания, Яне Янев каза, че предлага да се извикат чуждестранни експерти, които да се справят отведнъж с този вид престъпления.
Яне Янев: Много е важно нашата държава да има воля и да признае, че в момента не е в състояние сама да се справи с този проблем. Да покани външни експерти, които са в състояние много по-бързо да решат това, което се случва, и на практика нито едно правителство не беше в състояние да го реши.

Премиерът Бойко Борисов съобщи по-рано, че готвеният Закон за отвличанията предвижда минимум 30 години затвор. При смъртен случай присъдата да бъде доживотна.

По публикацията работи: Румяна Василева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна