Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Затишие пред буря на петролните пазари

През вчерашния ден петролът продължи да се търгува в тесен диапазон и цената на черното злато остана почти непроменена спрямо вторник на нива от около 79 долара за барел. Запасите от суров петрол в САЩ са се повишили с 1.91 милиона барела през седмицата, приключила на 23 октомври, стана ясно вчера от официалните данни на Администрацията за енергийна информация.

Източници на Организацията на страните производителки на петрол (ОПЕК) отново подчертаха, че ще увеличат производството само ако глобалното потребление го налага. Цените на суровината са се повишили със 77% през тази година заради спекулациите за възстановяване на глобалната икономика и повишаването на търсенето и съответно цените на суровината. Слабите темпове на увеличаване на потреблението на петрол и растящите запаси не съответсват на високите цени, и вероятно петролния балон скоро ще се спука.

Американският лек суров петрол със срок на доставка месец декември поевтиня с 89 цента или 1.1% до 78.66 долара за барел. Лондонският Брент за доставка месец декември отчете спад от 0.9% или 66 цента до 77.92 долара за барел.

Цените на златото се понижиха до 3-седмичен минимум, след като доларът възстанови част от загубените си позиции от последните седмици. Благородният метал е алтернативна инвестиция на зелените пари и негативната корелация между двата актива от последните месеци се запази и вчера.

Златните фючърси със срок на доставка месец декември поевтиняха с 4.90 долара или 0.5% до 1030.50 долара за тройунция. На спот пазара, златото приключи деня на 1027.75 долара за тройунция-спад от 12 долара.
По публикацията работи: ФК "Логос-ТМ"
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени