Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Директорът на НЗОК подава оставка

Директорът на Националната здравноосигурителна каса подава оставка. Доктор Румяна Тодорова заяви пред медиите, че днес по време на Управителния съвет на Касата ще помоли да бъде освободена от заеманата от нея длъжност.

Доктор Тодорова заяви, че в последните дни върху нея е оказван политически натиск. Тя уточни, че не може да работи в агресивна обстановка на недоверие и подчерта, че не е съгласна с готвените промени в системата на здравеопазването, с които, според нея, ще се случи унищожаване на съсловните организации на лекарите и зъболекарите, към една от които и тя самата принадлежи.

Доктор Тодорова не е съгласна с отнемането на контрола от функциите на касата. "Знам, че не съм удобна", заяви тя и добави, че не може да участва в екип, който разбива институцията НЗОК.

В интервю за „Хоризонт” здравният министър Божидар Нанев определи подадената от Румяна Тодорова оставка като нещо нормално, което се случва при смяната на правителства.

Божидар Нанев: Нормално е, когато една власт бъде сменена с друга, когато има елементи на политически привкус и участие в една, дори да я наречем, обществена институция. Всеки ръководител е нормално да си подаде оставка.
Има си достатъчно други органи, управителни органи, има си Общо събрание на НЗОК, които да преценят дали от Управителния съвет ще приемат оставката. Това са неща, които са съвсем нормални за едно цивилизовано общество. Това е, според мен, един ход, който е съвсем разумен, съвсем резонен. Винаги е имало спорове около този избор. Аз го намирам за нещо съвсем нормално, съвсем цивилизовано, културно, за да не се стига до излишни противоречия и обществени акцентирания на вниманието.

По публикацията работи: Мая Данчева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна