Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турция започва имунизация срещу свински грип

Днес в Турция започва имунизирането на населението срещу вируса на новия грипен вирус А /H1N1/, известен повече като свински грип. На първия етап се очаква да бъдат имунизирани около 350 хиляди души.

Поради нежеланието на много родители децата им да бъдат ваксинирани турското здравно министерство първо ще имунизира собствените си служители начело със здравния министър Реджеп Акдаа. Предвижда се това да стане днес пред телевизионните камери и така да се даде пример на населението.

Ще се имунизират също кандидатите, които отиват на поклонение в Саудитска Арабия, тъй като за тях процедурата е задължителна.

В Турция имунизирането ще става чрез инжектиране на ваксината "Новартис", а не както в САЩ със спрей в носа, съобщиха от здравното министерство.

В края на този месец се предвижда да започне имунизирането на учениците, тогава се очаква да пристигне и специалната ваксина за бременните, от която са заявени около 1 млн. дози. Общо 43 млн. дози ваксини са поръчани от турска страна.

Вирусът продължава да взима жертви в Турция,в Кония почина едно бебе и едно 14 годишно момче и така жертвите станаха шест. По данни на здравното министерство в момента 32 души са на стационарно лечение, състоянието на 9 от тях е критично. От месец май досега са регистрирани 1870 случая на свински грип в Турция.

По публикацията работи: Нахиде Дениз - Истанбул

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени