Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лондон няма да отмени ограниченията за работа на българи и румънци

Великобритания обяви, че запазва до края на 2011 г. ограниченията за броя на работниците от България и Румъния, които имат право да се трудят в страната, за да защити британските работници по време на рецесията.

През всяка от следващите две години Великобритания ще допуска до трудовия си пазар не повече от 25 000 нискоквалифицирани българи и румънци, които ще работят на квотен принцип в селското стопанство и хранително-вкусовата промишленост, заяви министърът по имиграционните въпроси Фил Улас в изявление до парламента.

Заради острата рецесия във Великобритания останаха без работа 88 000 души само в периода юни-август. Така броят на безработните достигна близо 2,470 милиона души.

Лондон наложи ограничения за България и Румъния при присъединяването им към ЕС през 2007 г. и ги поднови през декември 2008 г., основавайки се на регулациите на Евросъюза, които допускат ограничаване на достъпа в продължение на до седем години.

Страните от ЕС могат да ограничават притока на български и румънски работници до края на 2011 г., а и за още две години, ако се установи, че отмяната на рестрикциите ще причини "сериозни смущения" на техния пазар на труда.

По публикацията работи: Ройтерс

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени